Thursday, May 31, 2007

"Ju mer makt kvinnor får, desto mer kommer män älska fotboll"

Ikväll handlade det om Fotboll och män på TV4as debattprogram.

Några citat från kvällen, hade svårt att känna mig bekväm med dem även om det kändes bra när Jesper Fundbarg, etnolog kom in i matchen.

  • Han skulle ju spela match och behövdes i backlinjen, och sen gick vattnet på läktaren så jag fick föda på bortaplan. (om mäns fanatism, citat "fotbollsfru")
  • Jag tycker män ska hålla på fotbollen, det är en av få arenor som män har kvar i synnerhet i Sverige.(psykoteurapeft, kvinna)
  • Fotboll är en samling för män där homofobi, sexism och rasism är vanligt förekommande och det som är intressant är att fotboll till mångt och mycket handlar om att det är hetrosexuella män som avgudar och umgås mycket intimt med andra heterosexuella män. (jesper Fundberg, etnolog)
  • Jag undrar vad det är som gör att kvinnorna backar. Vilka mekanismer gör att männen inte ger upp någon match ibland? (ofattbart oanaytisk psykoteurapeften) hallå könsmakt!
Män berättade stolt hur de hade ställt in bröllopsfirande för en match på läktarn med gänget och frugan hade stannat hemma, förstående. Frågan är ju vad som händer om man vägrar, många män hade aldrig varit med om det, det var så självklart att de skulle se på fotboll att alla fick anpassa sig. Programledaren hade intervjuat flera på stan som bl a berättat att frugan skilt sig pga fotbollsfanatismen hos mannen, och han hade inte reflekterat över att han borde dra ner på fotbollen. Det gjordes många kopplingar till religionen, jaa, det finns ju fler likheter - Maskulinitetens högborg.

Hedersrelaterat våld - en het potatis.

Igår skrev Maria Hagberg i Helsingborgs dagblad om hedersrelaterat våld och hur Fi och vänstern förnekar detta mer eller mindre.

Detta är en mycket het potatis, åsikterna går isär i feministiska kretsar. Vissa menar att det är rasistiskt att prata om hedersrelaterat våld eftersom mäns våld mot kvinnor förekommer i alla samhällen och är en del av den patriarkala strukturen. Andra menar att det är rasistiskt att inte prata om det eftersom man lämnar tjejerna som förtryckts åt sitt öde eftersom man förnekar att det finns skillnader i förtrycket och hur det ser ut. När det gäller hedersrelaterat våld så är det en hel släkt som utövar hot och våld mot en kvinna medans det i andra kvinnomisshandelsfall är maken/sambon som utför våldet. Typ.

Jag måste säga att jag inte har reflekterat över detta så mycket tidigare. Jag har mest hakat på i den allmänna feministiska kören - men mäns våld förekommer i alla kulturer, varför prata om en kultur bara, det finns ju hos infödda svenskar också. Visst är det så, men att ha en medicin till alla olika symtomer av patriarkatet tror jag är fel, jag tycker det är bra att Maria Hagberg, tidigare ledamot i Fi-styrelsen, lyfter den här frågan och det är bra att den får så mycket utrymme som den ändå har fått på olika debattsidor och även inom Fi. Diskussionen behövs!

Svenska kvinnor åkte till Polen för abort!

Inte visste jag att svenska kvinnor åkte till Polen och gjorde abort på sextiotalet. Svenska lagar var betydligt hårdare än de Polska på den tiden. Fick jag reda på under redovisning om Abort igår.

Det är så faschinerande sånt här, att vi i Sverige tar abort för givet och att det i Polen är upp till 2 års fängelse för det. Och för en generation sedan drygt så var det nästan tvärtom - inte riktigt. Ingenting är beständigt och allt måste man kämpa för hela tiden. Det ger både hopp och lite förtvivlan. Det ger hopp för att man inser att det går att förändra saker som idag är uppåt väggarna. Samtidigt ger det lite förtvivlan när man inser att det många generationer har kämpat för kan försvinna i en handvändning.

Det är så kul och bra att Fi finns! Det kommer alltid att behövas! Både som försvar och som framåtkämpande.

Wednesday, May 30, 2007

The Fi-way is the shit! tvång? nej - möjlighet!

Jag tycker det är bra att sossarna gör ett försök idag att stoppa något som kommer leda till en ökad ojämställdhet såväl på arbetsmarknaden som i övriga samhället - vårdnadsbidraget. Finland har gått på denna mina, liksom Norge.

Att sossarna vill förhandla om jämställdhetsbonusen känns lite sådär - Varför ska det alltid till pengar eller belöningar när män ska agera i jämställdhetsfrågor? Det gör att grejen faller lite, är mannen hemma för att ekonomin blev bättre eller för att skapa en relation till barnet och ta ansvar? Jag är också osäker på om en jämställdhetsbonus kommer att leda till mer utjämning av förälrarledigheten. Idag tar kvinnor ut betydligt mer även i de fall där de tjänar lika mycket som sin man, det är inte ett avgörande argument - även om det sägs vara det.

Det handlar om synen på vem som ska göra vad i en familj, ett gammalt mönster som sitter kvar och reproduceras ständigt. Ett naturligt sett att se på föräldrarledighet är att man oftast är två om att skaffa barn, jag gissar att man skaffar barn för att man vill ha en relation till barnet. Bygga relation tar tid, och tid är pengar som staten står för genom föräldrarpengen. En relation är också någonting som inte kan läggas över på någon annan att sköta. Därför känns det mycket rimligt att gå The Fi-way genom att dela på föräldrarledigheten. Många säger då; men ska ni tvinga pappor att vara hemma? svaret borde vara klart; vi tvingar ingen att skaffa barn och vi tvingar ingen att ta ut ledighet. Vi vill ge möjligheten för bådadera, en möjlighet att få en bra relation och bra start i livet med sin nyföding.

Tuesday, May 29, 2007

Att länka till antifeminister...?

Jag har gjort en fuling enligt vissa, jag har länkat till antifeminister. Två bloggar med tydligt uppsåt att motverka feminismens analys och Fi. Varför har jag gjort det? Jag har sista dagarna surfat runt på antifeministbloggar och insett att det ger en hel del. Man måste tänka till och konkritisera sina argument och ifrågasätta och slipa till så det förhoppningsvis blir bättre. Att hela tiden slipa och jobba på argumentation och uppdatering av motståndssidans argument är en viktig bit för att vara på tå. Visserligen handlar diskussionerna ofta om absurda saker eller mer teoretiska ressonemang.

Ibland kan jag uppleva att många övertygade feminister vägrar att diskutera med folk som inte är feminister vilket jag har full förståelse för, det kan vara mycket enerverande när folk inte förstår, eller vill förstå hur man menar. Det känns också ibland lite slöseri med tid - varför - när man kan leva ett liv utan att behöva prata med folk som bara är emot. eller hur! Men..

Om man genom politisk debatt vill förändra så tror jag det är viktigt att orientera sig i alla typer av argument för att lugnt och sansat utveckla en verktygslåda att jobba med.

Jag vet inte ritkigt, det känns jättekonstigt att länka till sånna sidor, jag kanske tar bort dom om ett tag när det känns mer jobbigt, får se hur det känns helt enkelt. Surfa gärna in och kolla in dem, skriv gärna lite inlägg också - så att de inte får stå oemotsagda. Det ska sägas är en poäng varför jag länkar. De två världarna behöver broar. Ju fler som går in och skriver på deras bloggar desto fler länkar ju faktikst över till en feministblogg från deras sidor vilket ju är en stor poäng, kanske inte var så dumt ändå=).

Monday, May 28, 2007

Vackra Umeå!

Klockan är halv tolv snart, någon diskar i köket, hör hur vattnet landar i vasken. Solen har gått ner men det är forfarande ljust, himmel är vacker. Den är så sjukt vacker, som eldhärgade kuddar på horisontens himmel. Nu tände de lamporna, snart tänder de inte lamporna mer, det behövs inte. Det känns inte som att det är sent. Jag har som utmaning att aldrig dra ner persienerna vilket blivit en rejäll utmaning. Första vårarna var det riktigt jobbigt men efter fyra vårar i norrland så går det hur bra som helst. Varför stänga ute ljuset och sommaren. Nu har löven slagit ut också, björkarnas stad gör rätt för sitt namn, även om det kanske blivit lite väl, nu har det liksom blivit som en grej att plantera björkar på varje ny gata som byggs. Helt tjockt överallt, även i mångas näsor och ögon, men folk verkar vana. Umeå är en grym cykelstad har jag praktiskt märkt på senare tid via mina snabba femhjuliga inlines, finns cykelbanor överallt och jag hitta en grymt cool cykelbro som på ena sidan går i en cirkel över 400 grader, känsla att åka ner där. Nära krock med en cykel dock. Nu kom någon in i mitt rum erbjöd paj, hallonpaj från korrefikat igår, jag avböjde, hänvisade till sockerchock. Min underbara korridor, som ska få besök av journalister från Studenttidningen under hela hösten, de vill göra en reporatage-serie om korrelivet och vilken korridor kan vara bättre än vår. Halva korren ska dock på praktik i höst, men vi får se vad de säger. Kuddarna på himmelen är kvar, dags att kojsa. Umeå.

Sunday, May 27, 2007

En debattartikel om Littorin - nu i VF !

En lite annan version om Littorins Gubbklubbs-förehavanden fick vi in i Västerbottens Folkblad igår! =) KUL KUL! läs den här.

Saturday, May 26, 2007

Pinsamt DN, vad har ni för syn på sex?

DN- ledaren pratar idag om "stureplansvåldtäkten". Det är intressant att Fi-kravet tas upp; Brist på samtycke(brist på ja) är våldtäkt.

DN pratar om att männen inte hade för avsikt att våldta men att flickan kände sig(blev) våldtagen.
Om någon tar en bil och sen säger sig inte ha uppsåt så fälls personen ändå men när det gäller kvinnors kroppar så är det enligt lagen fritt fram tills man gör motstånd på alla sätt och vis och skriker nej. Tänk andra brott där det skulle vara så, inbrott tex. Inte går man in hos någon om det inte är samtycke? Någon öppnar dörren, vem skulle gå in utan att det klargjordes att det var bådas vilja? Kan inbrottstjuven då säga, men jag trodde jag fick tränga mig på, den sa ju aldrig nej, det var inte min mening. Tänk om det vid inbrott var så att man var tvungen att visa att man verkligen gjort motstånd för att personen skulle förstå att det var inbrott.

DN skriver: Den springande punkten är alltså att det kan finnas två parallella verklighetsbeskrivningar, och att båda kan vara giltiga: det är fullt möjligt att en person känner sig våldtagen, medan den utpekade förövaren inte har haft något uppsåt att våldta. Och vad ska rätten göra i det fallet?

Väldigt intressant, och väldigt talande DN, svaret är självklart. I en värld där det män generellt sett gör betecknas som norm och mer värt än det kvinnor gör och känner så är det lätt att "se" vilken uppfattning som "är rätt". När det idag inte krävs samtycke för sex så blir det inte så konstigt att våldtäkt är så vanligt. Mäns syn på sex borde diskuteras mer, den tas som självklar i dagens lagstiftning. För ett år sedan kom en undersökning som sa att var tioende pojke tittar på porr varje dag. Med tanke på vilken bild av sex porr ger så är det inte konstigt att vi har två parrallella världar och två parallella berättelser av våldtäkten. Idag tycker lagen att den kvinnoförnedrande porren ska bestämma. Samtycke till sex skulle bli en bro mellan världar och det skulle öka lyhördheten hos män, vilket jag inte tror skulle skada på nått sätt.

Det handlar alltså inte om omvänd bevisbörda, det handlar om att sex är något man samtycker till, precis som allt annat man gör i livet, och i brist på samtycke så är det inte sex. Det kommer leda till fler domar som DN säger, visst det kommer det! Idag tror man att inte ens 1% av alla våldtäkter leder till fällande dom när man räknar in mörkertalen. Kvinnor har ingen rättssäkerhet på detta området idag, det är dags att fixa det. Pinsamt att DN dribblar bort korten och fortsätter på denna otillräckliga väg.

Friday, May 25, 2007

Genusperspektiv på stress!

Såg på en grymt intressant föreläsning på Svt 24 idag =). Den handlade om stress. De visade bl a på en undersökning bland mellanchefer på Volvo. Kvinnorna med barn var som mest stressade när de skulle gå och lägga sig medan männen var som minst stressade då. De mätte alltså stresshormon i blodet. Kvinnliga chefer blev mer stressade när de kom hem medan manliga chefer blev mindre stressade. Mycket intressant och tydligt. Det var också så att stressnivån för kvinnorna var högre över hela dagen än bland männen.

En forskare pratade just om faktorer som styr utbrändhet och sådant. Att de som är i riskzonen är de som jobbar alldeles för mycket och de som inte jobbar alls, alltså arbetslösa. Han pekade på två faktorer som behöver balanseras, nämligen kraven och resurserna. Har man höga krav på sig men samtidigt små resurser så löper du stor risk att bli utbränd, tex inom vårdsektorn där mycket ska hinnas med utan att man kan påverka egentligen.
Har man istället stora resurser men inga krav är risken minst lika stor, typ en arbetslös som har all tid i världen men inte har några krav och förväntningar på sig.
Han tog också upp det att topp-chefer sällan bränner ut sig för att de visserligen har otroliga krav men också har väldigt stora resurser vilket ger en jämvikt ändå.
Det går såklart att göra mer utförliga genusanalyser på detta, vilket inte skedde på föreläsningen. Men utifrån könsmaktsordningen borde det vara rimligt att se att makt inte fördelas på ett stressminskande sätt över befolkningen. Detta gäller även perspektiv som klass, sexuell läggning och eticitet osv.

Avslutningsvis så visade föreläsaren en bild från en demostration från 1899 i Sundsvall. Det var på den tiden som sossarna bildades, som facken blommade ut pga att pressen på arbetarna var alldeless för stor. På ett plakat stod det: 8 timmars arbete, 8 timmars sömn, 8 timmars vila(fritid).

Känns det igen? vi är där idag igen, hjulen rullar för fort! nu handlar det om sex timmar, det blir nästa steg!

Thursday, May 24, 2007

citat om genus kan bli morötter för univ. lärarna!

Häromdan så var jag på ett möte med fakulteten för lärarutbildningens jämställdhetsgrupp. Vi träffas en gång i månaden och som en studeranderepresentant så får jag relativt mycket att säga till om. Lärarna är ofta inte så insatta i frågorna, några är grymma men vissa är osäkra trots att de sitter, visserligen ditkommenderade, i gruppen som representanter. Efter över tre år i gruppen så känns det mycket tryggt.

På frågan, vad kan man göra för att lyfta engagemanget och väcka frågorna hos lärarna på univeristetet kom jag med iden att dra fram citat från studenter om genus för att visa på hur dåligt genusperspektivet uppfattas och förstås av studenterna. Men inte bara det, utan också vilka groteska feluppfattningar det finns bland studenter som på pappret har haft genusperspektiv i fem år.

Här kommer några exempel(kom gärna med fler):
tjej 25 år, fem år på utbildningen: "Men varför ska vi alltid diskutera hur tjejer är och hur killar är, jag ser till inividen så det känns helt onödigt att hålla på och dela upp det hela tiden."

Kille 30 år, två år på utbildningen:"Asså jag måste säga att jag tycker mer illa om genus nu än när jag började, genus gör ju bara att man stereotypiserar könen, är inte det viktiga att se till individen, det tjatas ju om det jämt detta med genus."

Dessa två citat tycker jag visar på hur det kan gå när en utbildning och dess lärare tror sig kunna lära ut genusperspektiv men istället i sin okunskap lär ut något helt annat och motsatt, nämligen att genusperspektiv handlar om att bekräfta och hålla kvar könsroller och beteenden. utbildningen har totalt misslyckats. Det beror främst på att lärarna inte har kunskapen och därmed inte kan fånga upp diskussioner. I denna diskussionen som innehöll ovanstående citat gick läraren tex inte in och redde ut begreppen. Gissa vem det föll på... Detta vill jag sätta framför ögonen på lärarna - mycket intressant att höra vad de säger om dessa uttalanden.

Som sagt kom gärna med fler upplevda citat från omgivningen. Jag gör en Linnea och utlyser en TÄVLING med förslag på kommentarer av folk som missuppfattat vad genus är trots att deras utbidlning eller befattning borde innebära att de åtminstone förstår grunden. Vet inte om detta är den bästa vägen att gå, meningen är inte att håna folks kommentarer utan mer belysa hur svag kunskapen är trots att utbildningen slår sig för bröstet, vilken den på pappret delvis har rätt att göra, men i verkligheten inte borde göra.

Ufrågningen av statsministern om Littorins GUBB-klubb

Statsministern blev utfrågad av Alice Åström (v) idag. Reinfeldt såg klart pressad ut om Littorin-affären. Han svarade typ: Det får littorin svara för, jag kommer inte uttala mig om hans förehavanden, vi har föreningsfrihet. Sen pratade han om att kvinnor organiserar sig separat i högre utsträckning än män, men insåg nog snart hur konstigt det blev och la till; Beroende på att de inte har samma makt i samhället och därför går ihop. Sen tyckte han att Åström la för mycket vikt vid dessa mansklubbar utifrån styrningen i näringslivet.

Jag gissar att Littorin får bannor bakom ridåerna. Jag tror inte Littorin hade varit med i Gubbklubben om det inte gett honom makt och inflytande som Reinfeldt inte ville tro...

Reinfeldt avslutade med att det viktigaste är att se till vad regeringen gör i jämställdhetspolitiken och inte till enskilda personers handlande. Han hänvisade också till att löneklyftan minskat något 2006.

Ja, det behöver inte tilläggas något mer.

Upprättelsen kommer !

Den uppmärksammade "Stureplans-våldtäkten" överklagas nu till Hovrätten. Detta ger både en chans till upprättelse för kvinnan och ytterligare möjlighet till ett ifrågasättande av nuvarande dåliga våldtäktslagstifning! Så att vi kan få en ändring på det fundamentala fel som hänger kvar i dagens lag och gör att våldtäkt är något som istort sett inte går att fällas för.

Genusperspektiv i Trafiken om Fi suttit i Riksdagen..?

Jag följde idag, istället för att plugga, en riksdagsdebatt om förändringar i hastighetsskyltningen på våra vägar. Man vill från regeringen även kunna ha 40, 60 osv..
inte så intressant i en första anblick... men..

Miljödiskussionen var med, hur skulle ändrade hastigheter påverka koldioxidutsläppen. Oppositionen var oroliga för en ökning när hastigheterna nu förväntas att öka.

Jag funderade lite på hur diskussionen hade tett sig om Fi suttit i riksdagen, hur hade det sett ut. Idag fanns ett "jämställdhetsperspektiv" som regeringen omfamnade och de sa att de gick till mötes kvinnor önskan om mer säkerhet och trygghet i trafiken genom att möjliggöra fler sänkningar på vissa utsatta sträckor. Men...

Som vanligt när det handlar om jämställdhet så försvinner en sak, nämligen män. Man pratar om vad kvinnors "problem" är idag. Varför? För att man utgår från män som norm, en icke ifrågasatt post och ställning som är en självklarhet i många utgångspunkter. Utan att ha läst in mig på den senaste statistiken så är det också män som i betydligt högre utsträckning kör för fort och också drabbas hårdare i trafiken. Män kör också mer, men den överlägset mest utsatta gruppen är unga män när det gäller dödskrascher. De följer inte hastighetsskyltningen och kör oftare som galningar. Det perspektivet lades inte i jämställdhetsdiskussionen.

Jag har själv gjort några riktigt livsfarliga omkörningar när jag tänker tillbaka, den spegelbilden jag gjorde dem emot har helt klart med vilket kön jag har, om jag tänker till lite. Här finns en stor påverkanyta att jobba mot.

Härom dan togs det också upp att en tredjedel av alla dödsfall i trafiken beror på trötthet. Mansbilden av den hårde, den som inte känner efter, tycker jag faller in mycket väl på bilden av den som förnekar sin trötthet och kör ändå. Det perspektivet fanns inte i debatten idag.

Sunday, May 20, 2007

Könsmaktsordningen lyste på MP-kongressen.

Jag roade mig med några glimtar från miljöpartiets kongress på svt 24. Efter några timmars debatt i storsal så gick en tjej på 21 år upp och leverade lite statistik som hon räknat in under förmiddagen. Hon gjorde det för att visa att åsiktstorg bör inrättas på MP-kongresser så att fler männsikor och framförallt fler kvinnor kan komma till tals. Hennes statistik blev en klassisk könsmaktsillustration:
  • 70 % av talartiden hades av män i talarstolen medan kvinnor talade 30 %.
  • En andra omgång, alltså när man begär replik gav ännu större utslag, hela 88 % av replikerna stod män för.
Vad som ska sägas för mp:s försvar är att de trots allt är medvetna om detta( de röstade för åsiktstorg som första parti nånsin) och att hennes upplysning togs emot med applåder vilket jag inte tror att ett sånt framförande hade gjorts i många andra partier. Mp kvoterar varann på talarlistan också. Är det tex tio män på talarlistan och en kvinna vill ha ordet blir hon direkt nummer två. Detta för att synliggöra och försöka jämställa. Det jag ser att ett naturligt nästa steg i Kvoteringen borde vara att när det är tomt på kvinnor på talarlistan så borde inte männen som är kvar få ordet förens kvinnor fyllt ut luckorna. Om så inte blir fallet så får männen inte ordet. Det skulle sätta press på att vrida till maktrelationen eftersom män skulle ifrågasätta sig själva om de verkligen var tvungna att gå upp och säga det där det skulle säga samtidigt som kvinnor peppades att gå upp eftersom de var en garant för en diskussion. Jag hoppas de kommer dit på fler håll, men jag är tveksam. Det kan tänkas vara ett kontroversiellt förslag. (?)

I övrigt måste jag säga att deras beslut att införa köttskatt är nytänkande och det har ju också varit uppe för diskusison i Fi vilket jag också hoppas leder till en än mer progressiv miljöpolitik i Fi framöver! Hoppas hoppas!

Saturday, May 19, 2007

Fi fanns med i folkvimlet på Umeås Gator!
























Igår var det KULTURNATTA i Umeå. En hel dags och hel natts gatufest med mer eller mindre kända band på flertalet scener runt om i stan och en massa andra evenemang! En sann folkfest. Fi Umeå var på plats! Vi delade ut flyers - "kulur av och för alla!". Idag styr som bekant den manliga normen kulurens yttringar. Som en liten kluring bads läsaren tänka på tre seriefigurer.... Och sen fråga sig vilket kön de har, träffade ingen som inte kom på fler killtecknade favoriter än tjejtecknade.. vet inte om det var jättepedagogiskt men bra att fundera på nånting. Samtidigt ville vi inte dra ner stämningen för mycket, man vill ju inte vara någon partykiller - viktigt att Fi sammanknippas med postivia saker också. Bra ställe att vara på då! =)

Måste tillägga att en flyermottagare igår gick runt med en Fi-knapp, vilket ändå måste sägas vara en skräll i dessa dagar. Det intressanta var också att det bara var just en knapp inte som vissa har en hel väska med knappar, en knapp och det var en Fi knapp! =) säkert bara jag som tyckte det va kul =)

Jan Guillou håller med Fi !

Fler och fler håller med Fi både här och där. Senaste inhoppet är Jan Guillou som nu förespråkar delad föräldrarledighet precis som Fi! Underbart. Han är ju som bekant en förebild för en bromsklossgrupp i sammanhanget - medelålders vita män. Gott!

Därmed är han inte förlåten för alla påhopp på feminister och mansrörelsen på slutet av 7o-talet. Men det är helt klart ett steg i rätt riktning detta! GOTT!

Friday, May 18, 2007

Från IDAHOdagen...
















Från igår! Vår fina flagga kan man använda som käp också =). Vilket inte är statisktiskt säkerställt effektivt ur ett väljarperspektiv men det återstår att se. På denn andra bilden kämpar Anna vidare efter att någon nekat en broschyr om IDAHOdagen.. ska sägas att våra sympatiseringar inte handlar på OBS en helgdagsförmiddag. Men... detso bättre att stå där då =)

Thursday, May 17, 2007

IDAHO-dagen idag...

Idag, för 17 år sedan så tog WHO bort att homosexualitet är en sjukdom typ.

Fi Umeå var såklart ute på stan och dela flyblad! Vi har bilder som kommer lite senare.. Inte så mycket folk på stan dock, lite helgdagsstämning men ändå, skönt att synas och visa att vi finns.

Och imorn är det dags igen! Kulurnatta i Umeå - fullt med folk på stan, och Fi Umeå är där!!

Wednesday, May 16, 2007

Sd i Akuellt i över fem minuter

Sd fick i 21 aktuellt över fem minuter. De har stämma i helgen och deras program gicks igenom.

Jag funderar på hur detta egentligen kan uppfattas. Förslagen var helt paradoxla och leder bl a till att Sverige måste lämna FN enligt Amnesty. Jimmie Åkesson tyckte att asyllagen var den viktigaste männskliga rättigheten - samtidigt ville han han ha totalstopp av invandringen. Det gav helt klart en mycket dålig(sann) bild av Sd, men de som redan är Sd-väljare, vad anser de? har de nått att förlora på att komma ut i ljuset? Frågan är om väljarna sviker pga av detta. Nu när de får så mycket TV-tid hela tiden så kanske de som röstar på dem för att de är utanför inte känner så mycket för dem längre. Intressant strategi av Aktuellt. Nytt grepp att granska så hårt, precis vad som behövs tror jag trots allt.

Det visade sig också att Sd har hela 28 kommuner med mandat i som de inte kan fylla med ledamöter - nada. Denna explosion från 29 till 144 kommuner på 4 år utgör ett stort hot mot hela Sd-strukuren medger en samordnare i Sthlm.

Professor håller med Fi !

Idag kan man läsa i ETC att Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt håller med Fi. Hon förespråkar att våldtäkt ska defineras som brist på samtycke. Dagens lagstiftning håller verkligen inte. Skärpningen för två år sedan visar sig också vara ett slag i luften säger hon. Kan bara hålla med!

Trafficingfilm och tankar om feministiskt självförsvar för män

Har du inte sett "Human Trafficing" ? se den! Jobbigt jobbig och hemsk men bra! Skildrar hur kvinnor från olika delar av världen luras in genom löften om modelljobb eller kidnappas in i sexindustrin. Hot om att döda deras barn och släktingar gör att de inte vågar försöka fly. Jag ska inte avslöja filmens handling men ser man på fenomenet kring människohandeln och sexhandeln så känns det nog för de flesta så himla ogreppbart och långt borta - man känner sig rått handlingsförlamad, vad finns att göra?

Men tänker man sen på varför industrin finns så handlar det ju om efterfrågan främst, skulle inte efterfrågan finnas skulle inte de sjukt stora belopp som industrin omsätter finnas att få fatt på. Efterfrågan är som bekant män. Och män finns det ju överallt, alltså är möjligheten att göra förändring inte så långt bort som jag tror många tänker, samtidigt är det otäckt att tänka att det finns så nära, lättare att skicka lite bidrag till Ukraina och sen lägga det bakom sig eller nått... Mäns bild av sig själva och mäns kvinnosyn är grunden i detta, här behöver fokus komma betydligt mer än idag om det ska ske en förändring i stort.

Måste bara ta upp en scen.. appropå män..
I en scen så är det en stor killfest i ett lyxkvarter som har köpt in tjejer(huvudrollerna) av hallickarna som har dem ständigt under uppsyn när de inte är inlåsta i en källare. När de kommer in på festen och får ställa upp sig så ser man alla killarna, det gör så ont att se. Appropå ETC-artikeln vi fick in om män i grupp där män är rädda att säga ifrån till andra män när det "ballar ur".. Jag tänker att det måste vara många män där inne som någonstans känner och tänker, fan det här är fan sjukt. Men stämningen som är där gör att de ändå spelar teater och manifesterar sin manlighet genom att visa att de tycker att det är helt okej att betala hallickar och förgripa sig på tjejerna. Om någon bara sa hallå! !
Olika typer av sexistiska uttryck händer varje dag överallt i olika stor omfattning i såväl "herrklubbar" som mindre samlingar av män, det är så sällan någon säger ifrån eller ens inte skrattar med. Det är svårt, absolut, men man måste börja nånstans..

För några år sedan var vi ett gäng med både tjejer och killar som träffades än gång i veckan och snackade strategier för att bryta just när det kommer sexistisk jargong. Det var mycket givande och uppskattat av alla, som en ventil och en peppstation. Feministiskt självförsvar har länge varit en bra träning för tjejer att möta en patriarkal vardag. Jag undrar om en typ av feministiskt självförsvar för killar inte skulle vara väldigt bra, där killar lär sig och peppas i att våga ifrågasätta normerna och gå emot "manshypnosen" i olika situationer. Killgrupper har börjat poppa upp och det är skitbra, men jag vill se meeeeeer! ! Hur ska det annars gå?

Inspirerande aktivism!

Kolla in aktivst-inspelningen från Uppsalas Amnestygäng! Helt underbart bra, blir himla sugen på att göra sånna där grejer asså, går ju att göra tusen roliga saker. Den där grejen är ju inget folk glömmer i första taget.

Tuesday, May 15, 2007

Vi fick in en debatt-artikel i ETC ! Om Littorin!

"Stackars Sven Otto Littorin! Han sitter fast i en manshypnos. Samuel Kvist och Veronica Svärd från Fi förklarar varför – och erbjuder honom sin hjälp."
läs mer.

Sunday, May 13, 2007

29 h på en vecka..

Mitt nya liv med lite koll på dagarna har gått en vecka =). Det blev 29 h politik vid datorn inräknat allt ifrån bloggande och mailande till mer nyhetssurfande aktivitet. Ändå känns inte veckan övermycket - helt sjukt vad tiden kan gå när man skriver upp det så här, hjäääälp. Med en sex timmars arbetsdag är ju detta heltid. Effektiviteten måste nog öka, får bli nästa veckas projekt =).

som sagt rekommenderas, intressant att se vart timmarna tar vägen i ens liv =)

melodifestivalgnället är lite väl asså

Serbien vann med en bra låt! Alla Västeuropeiska bidrag kom sist och Östeuropa röstade på varandra typ. Nu är alla jättesura för att det aldrig mer kommer att gå att vinna. De glömmer att Finland vann förra året och Grekland året innan det, båda västeuropa. Så fort det blir åt andra hållet så lipas det. Typ som när kvinnor för en gångs skull är fler än männen i nått beslutande organ, då blir det ett herrans liv blans männen..

Jag tror vi måste inse att Västeuropa inte är Europa längre. Tyngdpunkten förskjuts politiskt och musikaliskt.

Ola Salo ville inte ut och promota bidraget innan utan trodde på seger ändå? Nonschalansen till östeuropa är stor trots deras potential.

Hur mycket lipades det över när Irland och storbritanien ständigt vann förr. Alla sjöng på sitt eget språk och ingen förstod något förutom Englands och Irlands bidrag. Då sågs Östeuropa som loosers hela tiden, det svänger som allt annat.. När vi börjar sjunga på ryska så kan vi snacka i samma termer som Engelskafiseringen. Det är mitt förslag - ryska nästa år i svenska festivalen!
eller varför inte kinesiska på en gång!?

Sex timmars arbetsdag för klimatets skull

Nu får vi hjälp med sex timmars arbetsdag! Sen 70-talet har feminister velat ha 6 timmars arbetsdag nu kommer miljörörelsen med kravet framöver, detta enligt Gomorron Värden på P1.

Varför? för att konsumtionssamhället måste förändras och minskas i omfattning. Konsumtion går emot tanken om ett hållbart samhälle. Bättre att plocka ut tid än att plocka ut pengar(genom mer arbete) för att handla mer skit.

Gott! Fler argument säger man inte nej till =)

Nu sätter snart Reinfeldt i halsen när det gäller "att vi måset arbeta mer".

Saturday, May 12, 2007

Omtenta som påminner om kul !

Satt idag och filosoferade över lite kemi-rest som ska tentas nästa vecka.. funderade bland annat på varför jag inte har gjort bort den tidigare =)... och så kom jag på att första gången faktiskt var då jag var i Bryssel. Plötsligt kändes det inte alls så tungt, nästan lätt! Vad är en liten omtenta jämfört med en helcool Brysselresa =). Klart det är värt det!

Funderat mycket på idag hur Littorin tänker, hur kan han vara med i herrklubb och samtidigt säga att han vill ta bort orättvisa strukturer på arbetsmarknaden(se tidigare inlägg). Han måste som inte ritkigt vilja se sambandet minst sagt, skulle han fatta hur korkat det är så borde han ju lämnat för länge sen, eller protesterat i Media! men icke.. nästa gång Littorin pratar om jämställdhet så kommer jag tro honom minusmycket, det är inte mycket.

Ska på fest ikväll med folk som diggar hockey mer än slager, inte bra, eller snarare inte diggar slager för fem öre. Jag diggar det inte speciellt övermycket men måste ändå se såklart! =)

Friday, May 11, 2007

Nu slår det eld, herrklubbsminister i regeringen!

Igår omfamnade Anders Borg Gudrun Schymans Feministiska linje på stämmor och i näringslivet.

Idag avslöjar Aftonbladet att en annan Moderat, Sven-Otte Littorin är medlem i "sällskapet" - en Herrklubb där de stora pamparna har en stol. Kvinnor är portförbjudna. Dubbelmoralen slår gnistor att det borde börja brinna snart... Tomma ord, Sven-Otto! Din jämställdhet i arbetslivet verkar inte vara samma sak som andra tänker sig tror jag. ett utdag ur artikeln:

I en intervju med Aftonbladet i mars 2003 sa Sven Otto Littorin:
- Det är rackarns uselt, gamla strukturer håller sig fast. På partistämman i höst ska vi tillsätta en arbetsgrupp som tar grepp på jämställdheten.
Han nämnde aldrig Sällskapet.
En herrklubb som ända sedan starten 1 december 1800 haft kvinnoförbud.

Sexism på hög nivå i dubbel bemärkelse! Ett upprop skulle vara på sin plats!

"Män kan bli kunskapssamhällets dinosaurier"

Just det, du läste rätt. Agneta Stark(gammal genusvetare), rektor på högskolan i Dalarna var på Svt24 i morse och inledde med dem orden.

Några av de saker hon tog upp:
  • Betydligt fler kvinnor än män världen över pluggar idag på högskola/univers.
  • Kvinnor har sen små barns ben blivit itutade att studier är vägen till ett bra jobb.
  • Kvinnor är idag ofta överkvalificerade för sina jobb medan män är underkvalificerade för sina jobb.
  • Män, främst från arbetarklassen, röstar i mindre utsträckning, har högre utslagning, högre arbetslöshet, ingen motivation till utbildning. Detta hänger ihop med en föråldrad mansroll och ideal som sätter männen i en svår sitution.
  • Risken framöver är att kvinnor och män generellt sett glider ifrån varandra än mer än idag och att kommunicationen försvåras och klyftorna ökar mellan könen.
  • Hon menar att män måste börja våga ifrågasätta och framförallt diskutera mansrollen och normerna med varandra. Uteblivandet av detta leder redan idag till en utslagning och även en stor ensamhet bland många äldre män.
Mycket intressant att höra hennes ressonemang, det behövs verkligen. Hon avslutar med att kvinnorärelsens långa historia av ifrågasättande och analyserande av samhällets och normers inverkan på kvinnor är på många sätt ett föredömme.

Anders Borg omfamnar Gudrun Schyman! =)

Kolla in Carin 21.30 från igår, torsdag. Tycker Gudrun Schyman gjorde ett mycket bra framträdande och det bästa av allt;

Carin ber Gudrun föklara vad feminism går ut på med en mening, när Gudrun lagt de klassiska raderna så frågar Carin Anders Borg hur han ser på det. Och utan förbihåll svarar han; "Jag tycker Gudrun ger en väldigt bra förklaring på vad det handlar om".

Gudrun föreslår på sitt humoristiska vis att de ska gå och göra gemensam sak på företagsstämmorna =). Alla skattar gott.

Symboliskt blir det här väldigt effektfullt. Jag är helt säker på att många av dem som fick hulkningar när de tänkte på Fi i höstas röstade och såg upp till Anders Borg som en mycket bra politiker. När han helt och hållet är överens med Gudrun ger det helt klart effekter, det vrider nog till det hos många männsikor, ekvationen går inte ihop tror jag folk tänker. Och, det är när gåtan kommer, när frågan dyker upp i huvudet som det kan hända något hos människor, en av pedagogikens grundpelare.. först då är vi mottagliga för ny kunskap, nya infallsvinklar. Vilket feministiskt drag av Carin-redaktionen! =)

Thursday, May 10, 2007

Wiehe- tog tillfället i akt!

En kredd till Mikael Wiehe som passade på att kritisera Danmark för deras invandringspolitik när han egentligen skulle underhålla hovet. Skön manöver!

Wednesday, May 9, 2007

Puuh, vårdnadsbidraget verka dröja ett bra tag..

Reinfeildt flaggar för att vårdnadsbidraget dröjer. Skönt!

Fredde R vill att hela familjepolitiken ska sjösättas samtidigt med jämställdhetsbonus och stärkt dagis. Kd vill dock genomföra vårdnadsbidraget nu eftersom det inte kostar nått för dem eftersom det är upp till kommunerna att bestämma detta. Men Moderaterna är rädda att uppfattas som alltför traditionella och anti-jobb-linje-drivande tror jag. Jämställdhetsstatistiken kommer tala tillräckligt emot alliansen som det är - inga fler hugg än, smart tänkt av Fredrik och klyftorna hinner inte öka lika mycket om det kommer i slutet av perioden tänker jag.

Tuesday, May 8, 2007

Fi uttalar sig om våldtäktsdomen på expressen.

Här kan man läsa ett Fi- inlägg i debatten om Våldtäktsdomen - "Bristande samtycke är våldtäckt"! Kul att den kom in!

Expo berättade om Sd idag.

Jag har varit på en förelsäning och lyssnat på en kille från Expo. Många intressanta saker har jag fått i min ryggsäck nu. Skönt med lite kött på benen. Det finns många mörka saker från Sd:s nittiotal för att inte tala om 70 och åttiotalet och för att inte tala om innan det. Det finns många intressanta saker att referena om. Återkommer säkert med fler sen men några:

Att splittringen mellan Sthlm och Skåne är så stor att de sitter och hånar varandra öppet genom tillmälen på riksmöten.. det sägs att största hotet mot Sd är Sd själva - extremhögern är känd för att splittra sig själva.

Några saker som slår en är att Sd är ett folkrörelseparti till mångt och mycket. Organisationen är marknära och som exempel kan nämnas att de stod och delade flygblad varje hemmamatch Landskrona Bois hade mellan 2002 och 2006. Inte konstigt att det går bra då när ingen annan politiker synts till.. Expo-killen tog upp just detta med att Partier skyller på Framkrike och andra delar av Europa när det poppar upp främlingsfientlighet i Sverige, som om Sverige vore bara ett genomgott oskyldigt land. Sverigedemokraternas förmåga att organisera sig och jobba på lokalnivå är den största faktorn till deras framgångar menade han. Det handlar helt enkelt om att den högerextrema rörelsen som funnits i Sverige sen 1800-talets slut hittat en mer vägvinnande stil nu. Detta medans politik och makt blir mer och mer jobblikt istället för som det tidigare var, förankrat på ett helt annat sätt. Sd tar platsen som sossarna och andra folkrörelsepartier hade förr.

Några glimtar från föreläsningen..

Monday, May 7, 2007

Så kan man reda ut prioriteringar i sitt liv!

Jag kan ha hittat metoden! Den är under test och har bara används i något dygn men det känns redan lovande. Det handlar om att få lite balans på saker som borde göras i livet. Alla har vi saker vi är mer eller mindre dåliga på att få "rumpan ur vagnen" på. Istället är vi bra på att göra det vi tycker om och gör det för mycket och har det som en förevändning för att slippa göra det jobbiga..

Tex om man har städning som inte sin starkaste sida =). Detta är bara ett exempel. Och sen tycker man tex om att jobba med nått engagemang och kanske blogga och sånt. Då skapar man ett konto, ett tidskonto. Där man måste handla tid till det som är roligt genom att genomföra olika uppgifter, typ byteshandling med sin tid.

Ett exempel skulle kunna vara - städa golvet ger 2 timmar datorsurfande på kontot.

Detta system har alltså skapats för att efter en kväll slippa inse att man borde gjort massa annat i sitt liv, händer ju ibland. Gäller att ha självdisiplin men det är lite kul med konto och sånt, och roligt är ju kul att ha! =)

Ett tips helt enkelt om du funderar på hur man kan få roliga saker att göra att man gör mindre roliga saker också.

Manssynen är väldigt hemskt, jobbigt att se konsekvenserna av den..

Man brukar prata om dålig kvinnosyn i olika sammanhang. "Dålig kvinnosyn" hänger alltid ihop med dålig manssyn eftersom vad en kvinna förväntas vara och inte i dagens samhälle hänger ihop med vad en man förväntas vara och inte vara. Ett uppmärksammat och tydligt exempel på detta är när rättsväsendet skämmer ut sig och avslöjar sin dåliga manssyn genom sin motivering varför två män går fria från en grov våldtäkt.

Vad tror rättsväsendet om mäns uppfattning om hur andra människor upplever en situation? Jag har aldrig hört en man som sparkat en annan man mellan benen säga, jag visste inte att det gjorde ont, jag trodde han var med på det. Men när det gäller grov våldtäkt med tillhyggen och dödshot verkar motiveringen, "jag visste inte att hon inte ville" vara okej. Bilden av mannen som en inkompetent och totalt sex- och förnedringsgalen typ sprids av rättsväsendet.. De subventionerar den bilden av män och tycker den är okej..

Det behövs en revolution om vad män kan vara och uppfattas vara. Feminismen har många verktyg för det genombrottet, Fi behöver också utveckla mer politik i området kring hur bilden av män och mäns attityder till sig själva och kvinnor kan förändras till nått bättre. Och med detta menar jag inte att vi ska börja prata om "den goda manligheten". Det är ett hemskt begrepp som indirekt säger att det finns något som är skiljt från vad en kvinna förväntas vara, det är hemmande, och könsbojorna ska inte omformuleras, de ska bort!

Sunday, May 6, 2007

Fi ska folkbilda mot Sd:s rasism!

Feministiskt initiativ ska bedriva folkbildning mot rasism och diskriminering. Organisationen ska ta fram studiematerial i frågan och satsa särskilt på de orter där Sverigedemokraterna har mandat. Det beslutade Feministiskt initiativs styrelse på söndagen.
­– Feminismen är rasismens absoluta motsats. Där Sverigedemokraterna underblåser människors rädsla och fördomar argumenterar vi med fakta och kräver ett utplånande av vi-och-dom-tänkandet. När Sverigedemokraterna förenklar med syndabockstänkande komplicerar vi med helhetssyn baserad på anti-diskriminering utifrån universella mänskliga rättigheter, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.


För mer information:
Gudrun Schyman, 0703 43 95 92
F! Pressjour 0706 100 191

Sd mycket svagare än jag trodde..

Inför Sd:s kongress ser det ut på följande sätt(svd):
  • tre kvinnor av 30 valbara till olika organ(styrelse, revisorer osv..) Vilket är 10 %.
  • Styrelsens handlingar berör bara äldrevården och invandringspolitik.
  • Endast 11 motioner från hela landet..
  • ingen politik över huvudtaget gällande utrikespolitik, vården och miljön finns.
  • inget partiprogram - skrotades 2003. Nu kör de med olika handlingsprogram.
Flera saker är slående. Varför har Sd inget partiprogram? Hm, jag skulle säga att det handlar om taktik. Skulle förslagen på vad medlemmarna vill synas skulle det driva iväg väljare. Nu har man istället hårt toppstyrda handlingsprogram som håller sig "på plats".

11 motioner från hela landet tyder på en obefintlig demokrati (där medlemmar bygger partiet), det känns mer som en fasad, egentligen är det några få som styr allt.

Att partiet inte har någon politik för miljö och vård tex gör det hela lite komiskt. Trots att Sd varit aktiva i typ 15 år. Detta visar att Sd är mycket svagare än många trott. Det finns ingen grund, bara främlingsförakt. Jag tror inte de får det så lätt framöver som många befarat. Ingen opionsundersökning har visat att Sd tjänat på att synas i debatterna, de har snarare tappat på det. Har man inget att komma med så har man inte...

En bil som drivs av luft.. är det möjligt?

Jajemensan! och bilen kommer ut på marknaden inom två år. Bilen drivs alltså av luft eller närmare bestämt lufttryck. Man tankar bilen med luft genom att höja trycket. Coolt! nackdelen är ju att det ändå behövs energi för att tanka den, vilket gör att var elen kommer ifrån avgör om det är miljövänligt.

Jag tycker vi höjer bensinskatten rejällt - då blir det lönsamt att fixa fram nya marknader och nya bilar med luftdrift eller nått annat inovativt =). Bara Norrland skonas från skatthöjning =).

Saturday, May 5, 2007

nostalgisk student till hundratio!

Har igår/inatt varit på en underbar tillställning!

Schlagertävling. Tillåtet att ställa upp med alla möjliga bidrag i den prestigefyllda tävlingen. Jag ställde upp med "hectosnostalgi" (hectos är min studentförening). En rapp, egengjord=). Gick bra, men rapp är inte det folk röstar på, och alla bidrag var bra, inget snack. Men himla kul ändå! trots oseger.

Den mysigaste puben i stan och den billigaste baren och det bästa dansgolvet =). Lång kväll och evig nostalgi sen dagarna då det var evigt studentliv, då det aldrig tog slut, då vi ägde golven och rockade natten lång utan känningar. Den känslan kom upp ikväll - när man träffar många männsikor som är underbara! och alla är himla på gång! stämning...

..och mindre blir den inte när ens promenad hem ackompanjeras av gryende fågelsång under en ljusnande natthimmel som låter bli att mörkna utan håller ljuset kvar hela natten igenom... och bättre lär det bli =). underbart!

Norrlandsnostalgi!

Thursday, May 3, 2007

Citat från en kvinnorättsaktivist i Afganistan

En kvinnorättsaktivist i Afganistan som jag tyvärr inte har namnet på svarar på frågan; varför hon fortsätter trots fyra attentantsförsök mot henne;

"Man kan plocka en blomma men våren kan man aldrig stoppa"

En otroligt vacker och kraftfull metafor!

Wednesday, May 2, 2007

Nd startar dagis

Ett dagis för "svenksa barn". Utan genuspedagogik.
Det kan bli verklighet om Nationaldemokrater får sin vilja igenom i Uppsala.

Otäckt att läsa.. De har inte fått godkänt än och de kommer inte få det om Uppsala följer skollagen, men Nd kommer använda detta exempel oavsett vad som händer. Får de avslag kommer de att spela på det också.

Att skolan nu är så fragmenterad i Sverige gör mig orolig - i framtiden kommer alla möjliga grejer komma upp, ett fragmenterat och ö-isolerat samhälle är ett farligt samhälle i långa loppet.