Thursday, June 28, 2007

Rädsla och svåra ord..

Tänkt på en sak, detta med svåra ord och tala svårt. Det hänger inte bara ihop med om man har tex blivit proffessor eller nåt sånt. Det handlar lika mycket om hur säker man känner sig och vad man vill visa sig som.

Jag har själv noterat att jag pratar med mycket svårare termer för att verka påläst när jag hamnar i situationer där jag känner mig lite osäker och tänker att den andra parten tänker att jag inte förstår. Ingen vill ju tex framstå som en "dålig feminist". Faran blir att man brassar på med massa svåra ord; Den patriarkala dikotomi-skapande relevansen för herarkiindokrinering.... bara ett galet exempel utan innehåll..

Detta syndrom, att använda svåra ord när man känner sig osäker, gör att man distanserar sig och försvårar kommunikation med folk som inte kan alla ord vilket gör att det är lätt att känna sig dum och inte våga fråga; vad menar du med..? Jag minns, och alla jag pratat om detta med minns, hur man ofta kände sig obekväm och lite rädd att verka dum och dålig feminist när man pratade med folk som verka så jäkla grymma och visste "hur det va".. man vågade knappt tänka själv på nått sätt. Det blir nästan att jag inte vågar säga att jag tänker så också.

Detta är en retorisk fråga på ett sätt, det är också en självsäkerhetsfråga. Faran blir när alla inför varann måste spela "smarta feminister" och därmed håller untanför folk som vill va med och förändra samhället. Känns som många känner att det inte har nått att tillföra på nått sätt. Det viktigaste måste ju ändå vara de personliga upplevelserna och bidragen.

Maria Wetterstrand.. Och annat om miljögrejerna.

Vad vore Mp utan Maria Wetterstrand brukar jag tänka, känns som hon är den trygga och supertydliga rösten som alltid leverarar klara besked från opposisionen och Mp - även förr.

Appropå miljö; Varför lagstiftar man inte om att förbjuda lampor som inte är lågenergi? Känns som en såndär enkel grej liksom. Diskuterades idag på Aktuellt. Det finns ett stort problem med att bara fokusera på individen, vad kan jag göra? Hur lätt är det att sopsortera tex om det inte finns olika vagnar att slänga i? Strukturbiten är underskattad. Som att gå i uppförslut på en såpad galonyta.. man åker neråt igen. Precis som med könsmönster i samhället. Förväntningar och omgivning styr. Att leva "jämställt" i ett samhälle som vårt är svårare än att bara glida med i såpan och vara allmänt ojämställd. Individperspektivet är så frustrerande och hämmande. Mer storpolitik tack!

Tuesday, June 26, 2007

Malmö

Så var jag i Malmö, 120 mil, det gör skillnad i såväl luftfuktighet som nattmörker.. shit.. huu.. Norrland please!

Var för några minuter sedan en polisrassia typ, utanför köksfönstret här. Tio, femton ungdomar mot en väg med händerna mot väggen och poliser med stora ficklampor. Lite läskigt. spänd stämning, inte så kul och stå med händerna uppe i 40 minuter kanske. Undrar just vad de kan ha ställt till med. Förblir ovetandes.

Sunday, June 24, 2007

Ett historiskt havsdopp!

Efter fyra år i Umeå så var det dags, ett havsdopp - i gårdagens solsken. Långgrund sandstrand som det lenaste medelhavet. Med tanke på att jag vid flera olika tillfällen i flera dagar hängde vid medelhavet förra sommaren utan att bada så är detta en stor bedrift. Badkruka som det heter.
Nu tror jag bestämt att det blir en comeback eller revansch, Italien om nån månad kanske.

Men idag är sista dagen i Umeå, sorgligt vackert! En fisketur på inlandssjö ikväll akompanjerat till himlaljus. Det slog mig att jag inte sett några stjärnor på himmel på typ en månad, dom lär vänta på mig i Malmö.

Thursday, June 21, 2007

Varför sport? Rugby för krigsträning?

Varför sport? Idag ser vi sport som något självklart, en del av samhällsbilden och kulturen. Men har det alltid varit så, varför finns vissa sporter? Jag läste idag om Rugby som introducerades på sent 1800-tal i stor omfattning inom de Brittiska imperiet, detta fokus rörde Nya Zeeland. Stora krig behövde utkämpas för ledarnas räkning. Vad behövs för att få ut män i krig? Jo ideal som gör detta beteende hedervärt - vem vill gå ut i krig(?). Ett sätt att öva våld under kontrollerade former och lära sig att framhålla "sann manlighet" genom aggression är genom Rugby. Ledarna lyckades bra, idrotten och Rugbyn gjorde landet en tjänst i fråga om att få fram män redo att dö, för vad? För att visa att de var män enligt en måttstock som ledarna iskallt räknat fram. Så funkar det. Inga ideal är satta i sten, det är ett som är säkert. Jag ska fortsätta läsa Connells bok, "maskuliniteter" imorn :).

Tuesday, June 19, 2007

Miljön eller tiden.... eller pengarna!?

Gissningstävling:

Sträckan Umeå-Malmö ska avverkas av mig om några dar.

Markvägen finns flera altervativ, det snabbaste markalternativet är typ 13 h, ca 4h buss, 8 h x-2000. typ. Sen finns ju även nattåget till sthlm alternativt göteborg för vidare med tåg. tar längre tid.

Luftvägen går det med ett byte på Arlanda på 2 h och 30 min. räkna in lite till och från och lite last så blir det väl 2 h till men säg under fem timmar alla gånger.

Gissa; vilket tar mest på miljön?(retorisk fråga)

Gissa; vilket kostar mest?

Ledtråd; Det är nånting i detta samhället som är lite konstigt.

Ring P1 is the shit!

Ring P1 är en oas, där människor mellan 9.20 och 9.55 varje morgon får väntilera sina tankar om livet, politiken och samhället.

Det är inga proffstyckare utan "vanliga åsikter" som framförs på ett hemsnickrat sätt. Skitbra! Det är känslor och sann upprördhet.

Här kan man höra vad som stör folk. I dag var det framförallt den extra karensdag som Reinfeildt pratat om, det kommer slå eld om den införs tror jag. Moderaterna kommer sänka stödet ytterligare. "Folk är ju inte sjuka med flit". Ibland ringer folk in och säger emot någon men när det gäller karensdagen så är motståndet massivt.

En annan fråga som diskuterats är fartsyndare. Förra veckan var det många som ringde in och tyckte det var skandal att hastighetsmätaren visar upp till 10 km/h för lite. Det var ett stort problem för många, eftersom de var tvungna att riskera sitt liv i farliga omkörningar när det skulle köra om folk som hade fel på sin mätare.

Jag har inte tänkt på det men motorcyklar har ingen registreringsskylt fram och hjälmen gör att det är omöjligt att se vem som kör för fort i kameror och så. Registreringsskylt fram känns ju som en bra grej. En man ringde in och ville ha fler motorbanor så folk fick avreagera sig där och sen köra lugnt på vägarna istället för att som nu förstöra trafiken.

Jag kan prata om ring P1 länge, men sist men inte minst så ringde det in en person som tyckte att Reinfeldt borde ta upp dom statliga bordellerna i tyskland med Merkel i helgens EU-toppmöte. "Hon är Europas största bordellmamma".

Monday, June 18, 2007

För mycket mail i dagens samhälle.

Äntligen - jag har fått det bekräftat - av en forskare i England. Vi mailar för mycket och pratar för lite. "Lättare att skicka ett mail istället för att ta tag i saken direkt" - sant. Det leder till att man kollar mailen tio gånger om dan typ, kanske inte men fem då. Det tar ju mycket tid bara det. Personligen så använder jag mycket mail men ändå tycker jag att det är jobbigt på nått vis, ett trubbigt sätt att prata på. Vet att många inte håller med. Jag tror man behöver dirigera sig själva mer så att man använder mail när det verkligen är det bästa och tar luren när det är det bästa osv. Blir lätt att man bara kör mail för att göra det bekvämt.

Thursday, June 14, 2007

Midnatt i en havsvik utanför Umeå..

Etanolen Behöver begränsas nu!

Att etanolanvändningen höjer efterfrågan och därmed priset på odlad mark och mat är ett stort problem i länder där dom inte badar i mat som vi i Sverige. Detta har varit på tapeten lite nu och då och aktualiseras idag igen med tanke på den explossion av miljöbilar som kommit. Snart blir dessa lika med "svältbilar" kanske. Pengarna strömmar visserligen in i tex Brasilien men vem går dem till? Etanol är också väldigt energikrävande att producera.

Jag tror det är dags att politiker styr lite mer i hur produktionen av miljöbilar ser ut. Etanol är en kortsiktig lösning som fått ett väldigt försprång, det behöver öppnas för mer långsiktiga lösningar!

Vart tog tex elbilen vägen? Eller solenergin - tänk ett fraktfartyg på 400 meter - fullt med solceller, undrar hur fort det skulle gå?

Wednesday, June 13, 2007

Mycket Fi i sommar !

I helgen var det Styrelsemöte i Fi nationellt. Numera finns det fyra nationella politiska utvecklingsgrupper som ska ta fram förslag till program för arbetsmarknad, miljö, EU och antirasism/globaliseirng. Det rullar på kan man säga.

Vidare finns numera också en retorikgrupp där jag fått en av de två samordnarrollerna. Vi kommer titta på hur Fi förmedlar sitt budskap och hur det kan se ut framöver. Mycket spännande och kul arbete tycker jag!

Sen har min sommar blivit lite planerad, jag ska till Gotland för första gången i mitt liv! Till politikerveckan i Almedalen! Grymt spännande och lite nervöst också, jag ska i en diskussionspanel tillsammans med representanter från ungdomsförbunden prata om killars livsvillkor ur ett jämställdhetsperspektiv. Galet spännande tycker jag!

Mycket Fi i sommar är slutsatsen! =)

Mona är rappast!

Jag följde dagens partiledardebatt. Torr och lite grå, inga bra helhetsargumentationer tycker jag. Mycket klyschor från valrörelsen i sämre upplaga med mindre pressision. Men Mona Sahlin roade, vad sägs om detta efter Olofssons angrepp;

"Du säger att jag har synts mycket bakom Göran Parssons ryggtavla, och det måste jag säga är ju en stor bedrift i sig." (gapskratt från salen)

Eller när Kd-ledaren förklarar sig om att Sahlin minsann får vänja sig vid att få sina politiska ideer granskade trots att hon är oposition varpå Sahlin svarar:

"Jag vet vad granskning innebär, det behöver du inte berätta för mig" (skrattarna på hennes sida igen.)

Tydligt är hur viktigt det blir för en talare att kunna locka fram ett skratt lite nu och då för känslan skull. I dessa båda fallen är det rappa skämt som kommer från igenstans och helt bygger på självdistans. Att bjuda på sig själv är inget man blir bortskämd av bland politiker, det kommer bli en av Sahlins ess!

Läs om dagens dabett: DN, Svd

Saturday, June 9, 2007

En spegelsjö i ingenstans

Jag tror jag börjar bli en riktig Norrlandsromantiker. For fyra mil utanför stan igår in på slingrande grusvägar akompanjerade av blåbärsris och dunkla stammar och så, öppnar sig skogen. En stuga och en spegelblank sjö, inramad av en grön skogsram. Solen går mer i sidled än den går ner. En liten brygga ut och en totalt ljudlös omgivning, nån gök i fjärran. Kan man bli mer lugn. Solnedgång med skyar som tar de olika färgerna som dress, galoperandes, glidandes över horisonten. En liten braseld för värme på småtimmarna. En gädda hälsar på vid stranden, vakar i glesvassen precis under oss. Försvinner snart ut. Så tar solen tag i trädtopparna igen och klättarar neråt. Dags att fara, ut mot kusten med solen i ansiktet.

Friday, June 8, 2007

Fick in en artikel i ETC !

"Dags att agera mot mäns våld"

Inga idioter ska kunna springa in på planen, hette det inför matchen på Råsunda i onsdags. Skärpt kontroll, fler vakter. Men. ”Var finns de förebyggande åtgärderna som verkligen ifrågasätter manslogiken i att använda våld?” undrar Samuel Kvist.
Läs hela

Thursday, June 7, 2007

Det blänker på cykelställstaket.

Jag tror solen vände nu, några minuter in i fredagen. Det blänker på det röda metalltaket på cyelställen utanför fönstret. Det är som att någon har satt en stor ikealampa bortom horisonten. En sån där lampa som ska lysa upp taket som sedan reflekterar ner ljuset i rummet. Milt ljus. och så spelar radion slagerbalad =)

Tuesday, June 5, 2007

"Män kan inte ändra på sig" 2

Idag diskuterades(Bodström och m-företrädare) utökade åtgårder för att minska huliganernas frammarsch i Stockholm efter det som hände senast i Köpenhamn.

Underförstått i hela diskussionen var att "män inte kan ändra på sig". De åtgårder som diskuterades var, utestängning i 10 år från arena om man springer in på planen. Då gick dock Bodström in och sa att "kvinnor som får skydd dömt mot en farlig man gäller i 1 år, då kan inte fotbolls reglerna vara 10 år". Det har han ju rätt i, intressant perspektiv. Fotbollsplanen är viktigare än kvinnor?

Sen diskuterades att fler poliser kommer att sättas in och att vakterna måste bli hårdare och så vidare.

Detta är aspekter att diskutera, absolut. Men det man inte diskuterar är orsaken, idealen i dessa grupper av män som löser saker med våld. Som visar sin manlighet genom att stå upp för gruppen, laget genom våld och hot - ett vanligt ideal i vårt samhälle. Det idealet, den normen pratas det inte om, och det kommer att göra detta till ett varigt sår som man sätter plåster på. Man går hela tiden på symtomen och inte på orsaken till symtomen, det tycker jag skulle vara betydligt mer konstruktivt att diskutera. Men det kommer, det måste vi se till!

"Män kan inte ändra på sig"

Genomgående för alla debatter och inte minst sista dagarna med huliganerna är att det ligger underförstått att "män inte kan ändra på sig".

Idag kommenterar Per Nuder en utökning av pappamånader så här; "Det skulle leda till att barn får mindre tid med sina föräldrar".

Per Nuder vill inte kvotera fler månader eftersom han inte finner ett stort folkligt stöd för frågan. Idag känns första pappamånaden väldigt oskyldig men 1995 var den mer kontroversiell. Saker förändras Per. För 20 år sedan så satte nog de flesta i halsen om de såg två män gå sida vid sida med var sin barnvagn på väg till lekparken. Idag är det mer vanligt förekommande även fastän två kvinnor med barnvagn fortfarande är vanligare såklart.

Att kopplingen mellan arbetsmarknad och föräldraledighet inte tas upp av Per är intressant, jag är säker på att Per Nuder är bekymrad över att kvinnor inte har samma möjligheter till karriär och lika lön för lika arbete. I en övergångsfas kommer färre ta ut pappamånader men det kommer inom några år förändras. Ska kvinnors relation till arbetsmarknaden vara sämre bara för att män inte tar ansvar för sin relation till barnet. Nej.

Monday, June 4, 2007

Feminismen sprider sig, men det står still i siffror.

Att Moderaternas partisekreterare, Slingman säger;"några män måste avstå från sin plats" visar att han tänkt ett steg längre än de mer klassiska raderna om att jämställdhet är viktigt. Nu var inte Moderaterna sämst, men alla högerpartier var långt ner i ligan gällande kvinnor i kommunorganen(svd). 36% i snitt men kd och fp når inte ens över 29 % kvinnor på sina uppdrag.

Förra mandatperioden lovades det att man skulle göra något åt detta. Men inget har hänt. Jag tror kvotering kommer att komma upp mer och mer framöver - Jag har varit inne på det tidigare, men jag kan inte komma ifrån att det känns som att feminismen sprider sig!

Feminismen sprider sig när det står still och ser dåligt ut på jämställdhetsutvecklingen och sen minskar den i omfattning när det går framåt och folk börjar klaga på att saker förändras, det går i vågor, nu laddar vi för en ny våg helt enkelt. =)

Slut på mötestiden på Universitetet

Idag gick jag på mitt sista möte på universitetet. Det var vemodigt, sista mötet som Jämställdhetsombud för studenterna på lärarfakulteten. Tre och ett halvt år av möten, skrivelser, möten igen och många mail. Kul och spännande arbete men man inser hur trögt saker går att förändra. Lärare och Studierektorer gör som det själva vill och det krävs mer än en stöt för att saker ska hända. Men det finns ju insatta Studierektorer också. Problemet är ju att nästa nivå neråt också måste vara med, en lärare som ställer sig på tvären eller kör med läpparnas bekännelser, hur vanligt som helst. Alla tycker genusperspektiv är jätteviktigt, eller hur.

Kontakter och åter kontakter är vägen att gå. Utan kontakter är det svårt. Ett mail är ingenting jämfört med en knackning på en dörr och ett möte öga mot öga. Mycket har man lärt sig, att skrika eller kräva saker via snygga skrivelser är inte heller så himla smart jämt vilket var första årets strategi. Problemet är att den som får skrivelsen högt upp i herarkin inte har så mkt makt att göra någonting, det finns så många mellanhänder att det inte har en chans att komma igenom. Att gå på lärarna direkt kan vara en väg, kursansvariga tror jag funkade bäst.

Först gå och ha ett möte med en ansvarig om det man vill föra fram och ändra i en kurs. Sen när man kommit fram till något gemensamt och jämkat sig, då skickar man en skrivelse med de kraven, varpå allt redan finns uppvärmt på rätt plats. Då finns redan dialogen där och det går att jobba vidare med kraven som borde gå igenom.

Hur som helst, jag kommer sakna de lärare jag jobbat med och deras energi, engagemang och frekvens är jag ständigt imponerad av! Kul att bära med sig vidare. Herregud vad jag blev nostalgisk.

Sunday, June 3, 2007

"kunskapens förbannelse" retoriken och pedagogikens största utmaning!

Kolla in denna blogg från två retorik-proffs som jag också länkar till från min sida! Jag tycker att de sätter fingret på vad det handlar om! Finns säkert en del för Fi att slipa på här ocskå. Börja i mottagarens uppfattning av världen, se saken utifrån.

Att ge vika är inte att ge efter

Många åsikter om, referat: matchen och här i går mellan Sverige och Danmark har dryftats. Några har menat att våldet segrat genom att en attack på domaren fick avbryta matchen. Jag menar att våldet godtas om vi fortsätter att spela matcher trots sånna här saker. Det ska bli konsekvenser. Jag skulle vilja se mer sanktioner mot våldskulturen. Detta är en kultur som springer ur en manskultur som bygger på att inte ge vika och använda våld om någon allvarligt kränker ens manlighet. Att springa ut på plan var en logisk handling utifrån mansidealen. Det blir dock en paradox, han blir en syndabock. Samtidigt står 15 tusen män och skriker att domaren ska dö och borde ha en käftsmäll. Det är inte ologiskt att en av dem får ett kall och vill gå massan till mötes i handling.

Vi kan göra paralleller till religionen, en patriarkal kultur där en gud blir kränkt framkallar våldsverkare. Detta är logik, maskulinitetslogik, det är ingen idiot som springer ut på planen, det är en person som följer religionen och patriarkatets spelregler.

För att vara lite konkret så skulle jag vilja se en handlingsplan mot våldet kopplat till fotboll. Jag skulle vilja se en pott som samhället tillsätter för för vad fotboll får kosta under ett år. Denna summa omfattar poliser och all annan kostnad. När potten(som inte är stor) börjar närma sig slutet så kommer läktarna att vara tomma på "högriskmatcher". Om krogarna visar matchen och det visar sig bli bråk så dras sändningstillståndet in. "men folkfesten kan ju inte få ge vika för våldet" säger någon. Jo, precis så ska den göra. Resten av pengarna som inte polisen behöver lägga ner på våldsmän kan gå till genusundervisning i klubbar med antivålds och anti-machokulturfokus.

Bra va?

Saturday, June 2, 2007

Feministisk backlasch? Jag börjar tveka...

Jag börjar känna mig mer optimistisk idag när det gäller den den feministiska rörelsens arbete. Igår var jag lite nedslagen, inte minst efter att ha läst DN-debatt och den hemska syn på äktenskap och kön som Alf Svensson med flera har. Men med idag 140 blogg-länkar länkat från web-sidan med en översköljning av motargument som jag aldrig någonsin har sett i den omfattningen på DN-debatt så väcker det hopp. Alfs bioligistiska syn om att bara den som älskar en från annat kön ska ha fullvärdiga rättigheter är inte något som får fäste. Jag tänkte skriva om detta igår, och ställa frågan om detta var ytterligare ett slag mot HBT-rörelsen. Vi har sett hur pridetåg attackerats med våldsamt hat runt om i Europa senaste tiden. Men jag tror inte att detta debattinlägg var något sånt - det var istället ett sista "dödsryck" från en konservativ grupp från en generation som inte har det inflytande de en gång hade. Alf Svensson är en epok, ett namn alla kan men det är ett tecken i tiden när han sätter all prestige i ett sånt här snedslag. En tonartshöjning som Alf inte vill bry sig om forsar fram. Det blir otäckt falskt.

Idag kommer nyheten att moderata-kvinnor kräver ökad representation vid makten i partiet. De vill ha 40 %, minst. Idag är det knappt 25% vilket är en väldigt låg siffra, lite över bolagsstyrelserna. Även detta är tecken i tiden, Andres Borg omfamnar Gudruns feministiska analyser och Slingman välkomnar M-kvinnornas krav. Detta är såklart bara ord, och retorik har vi hört förr av detta slag, men inte från Moderater på detta sätt. Det är ett tecken i tiden. Feminismen är lite slagen, har inte riktigt haft initiativet i debatten men den bubblar ändå, den är så bredd och det är så många som jobbar på det, så den finns där och den kommer att ploppa upp som en vattenfontän från varma källor när debatten kommer. Vi har senaste månaden kunnat se hur fler och fler ifrågasätter våldtäktslagen, detta är också ett tecken i tiden, det bubblar. Backlashen var tung och det talas mycket om den, men jag måste säga att jag börjar ana andra toner igen, jag tror inte att det tar 30 år till nästa feministiska hopp! Jag tror det tar betydligt kortare tid!