Monday, January 28, 2008

Fi mot val igen!

Idag bubblar det i alla stora tidningar! Feministiskt initiativ föreslås av styrelsen gå till val igen!

Kongress i Maj här i Ume! Spännande att se hur det går, väntat beslut då såklart! Men andra organisations- men framförallt politiska tillspetsningar kommer då! Bli medlem börja påverka säger jag, all chans i världen finns!

gå i alla fall in och rösta på Fi på DN och Aftonbladet! :)

Hej hopp!

Thursday, January 24, 2008

SVTs trovärdighet rämnar. pinsamt Stina!

Vad sysslar SVT med? debatt 22.00 ikväll, torsdag.

Den lyckliga horan, finns den? frågade sig Stina Dabrovski.

Nästa område handlade om "är klimathotet en bluff?".

Båda debatterna ger hintar om att Svt är ute efter tittarsiffor mer än att diskutera progressiva åtgärder på stora samhällsproblem.

debatten om den lyckliga horan. En sexsäljare beklagar sig över att det är kriminellt att köpa sex och att hennes rättigheter att göra vad hon vill. Petra östergren går i släpptåget och tar fram exempel på kvinnor som tar betalt för sex och utsätts för problem i och med sexköpslagen.

Blicken i debatten lyftes aldrig till trafficing mer än på ytan. Att hundratusentals människor traffikeras av maffia och hallickar i väst för att män ska ha tillgång till sex diskuterades inte. Efterfrågan från män med pengar diskuterades inte. Varför man tvingar in männsikor i branchen diskuterades inte... så skev debatt har jag sällan skådat och sexköpslagen framstog bara som ett problem av sexälskande kvinnor som vill ta betalt.
Jag tycker svt inte tar sitt samhällsansvar och lägger fram en så pass objektiv bild med statistik och perspektiv som möjligt.
Svt dras med i drevgrejen där man "frågar tre på stan" och sen driver fram grejer, detta var också slående i miljödebatten

Samma sak med miljödebatten. Två forskare som inte tror på FNs rapport fick tala mot en forskare som var med i FN-panelen - att det finns ett hot.. Det framstår alltså i debatten som att det är 2 mot en plus Maria Wetterstrand(mp). Har inte svt ett ansvar? Ingen bakgrund, ingenting. Två forskare lägger ut sitt förvirrande snack om att det inte är negativa klimatförändringar osv..

frågan som också Maria Wetterstrand mycket vettigt ställer i slutet. Varför låter svt debatten handla om "om" istället för hur vi kan arbete för att förbättra miljön och klimatsituationen. Svt verkar för ett bakåtsträvande och har en pinsam kanal 5-stäming i och med debatt med stina dabrovski.

Sista utposten har satt sin sista förtroendepotatis. Nu springer svt och Tv4 ikapp för att komma ner till plojnivå.

Jag är mycket besviken!

Tuesday, January 22, 2008

Snacka idrott och genus!

Om två veckor har jag blivit inbjuden att prata om genus och idrott på Beachvolleyboll-gymnasiet i stan! Spännande tänker jag! Sätta lite nya tankar i huvudet på sportfolket. Speciellt som att jag själv var helt lost på sånt i ettan på gymnasiet så känns det bra att dra personliga paralleller mellan idrott och genus.

Ideer på braiga uppslag välkomnas varmt!

Sunday, January 20, 2008

Jag fick pris! :)

Igår var det examenscermoni i Aula Nordica på Umeå Universitet. Dekanen(chefen) håller tal och nån annan kändis håller tal och lite musikinslag och sånt. En del har hela tjocka släkten med sig i raderna. typ 500 pers.. Sen delas också UmPe-priset ut; ett pris som går till en student som engagerat sig och betytt mycket för utbildningen och studentengagemanget på Lärarlinjen. En rörande motivering och en gammal skolklocka med inristat namn. Vilken grej! Kul kul! Somnade i flera timmar när jag kom hem av anspänningen av att gå upp på scen.

Om jag tänker tillbaka 4 och ett halvt år känns det som jordens uppkomst var då nästan, fan va länge sen. asamycket har jag hunnit med känns det som. Allt från organisering av insparkar och danser till konstiga möten med studierektorer och andra galet sköna studenter! För det är kärnan, alla softa människor du stöter på och jobbar med under studenttiden. Det man minns! Nu ska jag gå runt på Univerisetet och krama alla en månad sen är det hejsvej.. Vuxen, och på väg nån ny stans igen!

Friday, January 18, 2008

Det är mkt nu...

Varit dåligt med bloggande på sistone.. lite skönt också.. lämnat in en reviderad variant av min uppsats idag efter examinationen i onsdags. Det gick jättebra faktiskt! gott!

Några saker;

1) Per ström som tror att F! vill att kvinnor ska ha mer makt än män. Jag funderar alltid på hur Pär ser på män som är feminister, skulle de vara lurade då eller? Per har fått sitta i varenda studio tror jag bestämt. Nu har det förhoppningsvis blivit klart att Pers angrepp på feministerna är lika befängt som att anklaga solen för att det finns skuggor.

2) Jag har fått en ny input från Fredrik hären! Jag har köpt hans första bok; idébok heter den. Peppande som fan, kolla in, han blev årets talare 06/07

Handlar om globaliseringen och att Sverige missuppfattat en hel del.

Saturday, January 12, 2008

Härskartekniker i TV-debatten med Per Ström.

Per Ström har varit runt mycket i media sista tiden. Han klarade sig inte så bra även om TV4 står och hejar på honom för fullt och Hakelius ska vara objektiv och sågar feminismen osv. Pinsamt av honom tycker jag. kolla länken. 20 minuter debatt typ!

Det blir en rätt oklar debatt kan jag tycka eftersom alla håller med lite hit och dit och lyfter olika saker. Det blir tydligt att Per ström och feministerna inte håller med varandra.

Tyvärr görs det vissa mindre bra manövrar av Birgitta olsson(fp), Claes borgström(fd jämo) och Josefin Brink(v). Härskartekniker.

När Per Ström pratar så skrattar de tre vid främst ett tillfälle. Ett typ av förlöjligande som visar på lite överlägsenhet vilket säkerligen stärker bilden av feminister som "översittare". Och det framstår nästan som att det verkar lite synd om Per Ström.
De framställer folk som inte sett könsmaktsordningen som okunniga, blinda, från andra planeter och psykiskt blockerade. Och visst folk är okunniga. Frågan är hur det ska sägas. Inte så tror jag.

Om någon satt i TV och sa att jag inte kunde något och inte förstod om jag inte höll med och samtidigt hånade med skratt och leenden den som inte höll med så skulle jag inte ifrågasätta mig själv och hålla med dem mer efteråt. tvärtom!

I retorik handlar det inte bara om att ha rätt argument- LOGOS, för att få folk på din sida. Än viktigare är det att du har trovärdighet - ETOS, att du inger förtroende, det är lättare sagt än gjort. Seriös debatteknik är en grej att tänka på. Jag tycker inte att de tre stjärnorna i TV-debatten lyckades med det på alla punkter här!

Friday, January 11, 2008

När teoretiska kunskaper ska bli praktik!

Hej,

Idag ringde en kurskamrat.
- Jag ska ha en två timmar lång lektion om jämställdhet, du måste ju ha massa ideer!

PANG, just det verkligheten! Fan va bra att bli omruskad lite! bara börja bläddra i bokhyllans manualer, litteratur och egna hjärnceller - vad kan passa för en årskurs 8?

Efter en höst med forskningstext och massa korviga formuleringar så är det bra att tänka om, håller ju inte i längden att gå och dra sig med massa akademiskt tjoffs... inte så folkligt eller uppfattbart på en skola direkt.

och för att svara på frågan, nej, jag har inte sökt jobb än :) men det finns massor i Sthlm och uppsala trakten, så det verkar bli Mälaren asså! snart asså.. ja, asså om ett tag..

Tuesday, January 8, 2008

C-uppsatsen typ hemma!

Så var den inskickad till opponeringen! 44 sidor uppsats, så skööööönt! Höstens projekt liksom.

killars fysiska kontakt vrids och vänds på. Återkommer för den som vill läsa sen.

Hej hopp!

Saturday, January 5, 2008

fobi för feminism - bra utryck för vad som sker nu i media

Sista veckan har Svd belarmats av reaktioner på Per ströms artikel om att kvinnor förtrycker män. Skönt att folk reagerar tillbaka, Per ström kritiserar feministerna för att män inte har bättre kontakt med sina barn, herregud, det är ju det vi vill att män ska ha, kom in i matchen. Inti Chavez Perez skriver mycket bra på svd:

Den fobiska rädslan är en inre röst som pratar så högt att omvärldens ljud inte når in. Därför misstolkar så många män och kvinnor den feministiska ideologin.

Pär Ström delar sin syn på feminismen med stora delar av befolkningen: enligt honom har feminismen en dold agenda som syftar till att ge kvinnor mer makt än män. Enligt samma idé har feminister en dålig syn på män. Inget kunde vara mer fel.

Det som är så tragiskt är att många reaktioner på debatten handlar om att det är fel med konflikter, att feminismen för något typ av krig. Hallå, det finns 100% makt i samhället, om en grupp har mer makt än den andra kan du inte lägga till makt du måste ta den någonstans ifrån. Klart det är konflikt, konflikt är inget dåligt, det är bra. Det leder till dialog och förändring. Eftersom det finns folk som inte samtycker med förändringen(för jämställdhet) så svartmålar de feminister och en fobi uppstår bland folk. Feminister har inte heller alltid varit supersmarta på att lägga fram åsikter och det behöver bli bättre men det är en småsak i sammanhanget.

Jag diggar begreppet "fobi för feminism". Det gör precis som skribenten Inti skriver att man slutar lyssna på hur det är. Samma sak som att vara rädd för att flyga eller för bassilusker. Det blir en skräck som ter sig sann för den drabbade men är helt och hållet överdrivet överdriven.

Och som Inti skriver i slutet av artikeln. Det finns ju fan massa män i den feministiska rörelsen. Det blundar Per Ström för... Jag tar mig för pannan! kom in i matchen!

Friday, January 4, 2008

Som en skräckfilm - men mannen försvinner alltid.

Jag får lite ont i magen. Sitter och läser om skotten i rödeby där två killar sköts och en dog. Jag var utomlands då så jag missa det helt. En mob av unga killar med moppar hade samlats vid huset mitt i skogen. De hade hotat att döda den 19 åriga sonen i huset. Pappan kommer ut, livrädd och skjuter direkt...

Först känns det absurt men nu när jag har läst igenom ett tiotal artiklar om detta känns det som jag får en bild av den oerhört pressade situationen. Det är därför jag får ont i magen.

Killen som var ledare för gänget var dömd för grovt rån och massa annan skit. Han trakasserade familjen i åratal, sprejade ner bilen, slog sönder fönsterrutor. En ständig terror. Övervakaren gjorde inget, polisen gjorde inget och anmälningarna från familjen gav ingen effekt, han var ju redan dömd. Detta kommer bli en film förr eller senare. Jag är säker.

Det som inte tas upp någonstans som vanligt är att det är pojkar och män det handlar om. Polis och andra pratar om en engångshändelse. Det säger alla jämt. Grejen är att det benäms med gängvåld och ungdomsvåld. Det kan heta pojkstreck och terror och allt vad det är. Men i nästan alla fall så är det pojkar och män. Mäns våld. Varför är det män? Våld är sammankopplat med manlighet, manlighet är sammankopplat med våld. Att gå över gränsen, utmana och vara allmänt living on the edge anamas av pojkar. De bekräftas i allt mellan film, musikvideos till samhället i stort. Det är ingen engångshändelse att sånt här händer. I USA händer det oftare att folk skjuter och grejar. Men det är fortfarande ingen engångshändelse. Det är ett mönster. Som att köra för fort på motorvägen, förr eller senare åker du fast. Många skyller på något enskilt trots att det åker för fort hela tiden. Samma sak gäller med manlighet. Den är logiskt överspeedad och skapar oerhörda tragedier för pojkar, män, kvinnor, flickor och andra. Den prioriterar prestige, makt och risker före mänskligare värden. i det här fallet var den inriktad på att göra livet surt för någon! Nästa gång det händer - snälla säg inte att det är en engångshändelse.

Tuesday, January 1, 2008

2007 - det hände, 2008 - det händer!

Hej, och gott nytt!

Asså det känns skönt som fan, trots att det bara är en måndag som blir tisdag. Det är nytt och det gamla är bakom nu. Nya Fi-tag i samklang med det nya snötäcket!

Mina Fi-minnen 2007
  • Kongressen i mars såklart. Många förberedelser och förväntningar inför min första kongress, en spännande upplevelse. Två superspäckade dagar och massa beslut. Bästa grejen - helt klart att retorikgruppen kom till världen!
  • Tala på Sergelstorg var en spännande grej att ha gjort i slutet av april. I like! Även om det mest är massa folk som rusar förbi så känns det ändå super att visa Fi för världen och göra sig påminda i folks hjärnor.
  • Almedalen var över förväntan! Riktigt pepp att se debatter överallt och själv få vara med i en paneldebatt med ungdomsförbunden, det gav mersmak! Almedalen i år igen!
  • Att komma hem till Fi-land igen efter två månader i svält på andra sidan jorden. Det kan låta märkligt men har du en gång haft ett Fi i ryggen så märker du såväl när du inte har det längre, eller när ingen har det som i Nya Zeeland.
Vad händer 2008 då?
  • Kongressen i Ume!! så stort och finfint! Massa politik ska sättas på prent och vi ska besluta om att gå till val igen! Fi på väg igen liksom!
  • Almedalen med valrörelsestart för EU-valet 2009 kommer bli great!
  • Retorikhelgen i Stockholm ser jag också fram emot fett!
Jag tror 2007 kommer gå till historien som ett tungt år för Fi, 2008 kommer gå till historien som året när det vände igen!

Och sen har jag sett att den bästa oppositionspolitikern i Sveriges riksdag är tillbaka - Maria Wetterstrand, äntligen säger jag! Riksdagen har ju varit helt off asså.