Friday, October 31, 2008

Kongressen närmar sig.. och med den motioner och förslag.

Japp, den 6-8 februari är det dags, kongress med feministiskt initiativ!
Det har varit två år i media-skuggan, det har varit två år av medlemstapp(som vilket annat parti som helst visserligen). Det har varit ett år av folkbildning och sen ett beslut att gå till val igen.

Sitter och funderar kring utvecklingsfaser i organisationen. Jag tror vi ska lära av finanskrisen, det går inte att backa sig ur en kris, det gäller att gå in med modiga förändringar och våga testa nytt. Sitter och filar på motioner om bland annat det som var uppe här och på andra bloggar tidigare i år - ett upprop för att sänka medlemsavgiften drastiskt.

En annan grej;
Vi ses som ett parti, vi agerar som ett parti, varför inte också säga att vi är det på riktigt?

Tre månader kvar.
Måste säga att jag inte känt mig så här positiv på mycket länge!

Almedalenplaneringen i full gång!

Redan i slutet av sommaren pratades det om Almedalen 09. Nu har vi haft möte om sammarbeten med andra organisationer och det lover gott! Nästa års tappning blir speciell eftersom det är direkt efter EU-valet. Det blir också en del nya grepp i tablån från den feministiska rörelsen och Fi:) Återkommer...

Wednesday, October 29, 2008

Eller hur, det går att lösa klimatproblemet..

700 miljarder, eller 700 000 miljoner eller, 700 000 000 000 dollar. Så mycket pumpar Bush in i Bankerna i USA. Det behövs inte ens så mycket pengar för att ställa om kol och olje beroendet på 30 år typ. Det menar Johan Rockström. Tänk solceller i Sahara. Det handlar om vilja, om politisk vilja. I krig går utvecklingen snabbast brukar det heta. Grejen är att mänskligheten sällan bryr sig om saker och ting förän det gått alldeles för långt. Det finns många som säger att finanskrisen hade kunnat gå att stoppa, och såklart många andra kriser också. Men vi vill inte höra på det örat.

Nu är vi där igen, det är ingen som vill tänka på miljön när ekonomin går illa. Som om miljön är något att tumma på. Som att skippa att äta och sova för att spara tid. Det finns de som gör det men de går ju inte i väggen förr eller senare.

Ibland känns det som att människan finns för ekonomins skull och inte tvärtom... det går att lösa klimatproblemet, men vi måste göra det nu och vi måste tänka tvärtom. Det väcker ändå hopp i mig.

Sunday, October 26, 2008

Om organisationers själ, mål och form.

Hej,

Idag har jag diskuterat organisation i timmar. Först med en i Amnestys styrelse som är grymt kunnig i vad som gör en organisation fungerande och inte. Ett tydligt konkret mål som nås i en tydligt konkret form där alla kan identifiera någon typ av "själ" i organisationen.

Hur uppkommer en stark organisation? Ett tydligt mål, en sakfråga, en aktion. Som senare utvecklas till något fast och formellt som blir en organisation. Ta rösträtten som exempel. En rörelse, bred och målfokuserad till en konkret fråga.

Diskussionen fortsatte hemma vid köksbordet. "Feministiska organisationer hamnar ofta i att man samlas kring identitet, att diskutera och definiera sig själv snarare än att driva en konkret fråga mot ett mål i en speciell form." Jag hajade till. Jag känner igen det där sa jag.

Vissa menar att Fi gjorde ett misstag när föreningen inte gick ut med en agenda annat än att man hade en gemensam analys och ville ha förändring. Det gjorde det svårt att styra in på en tydlig väg sen. Samtidigt låg det ett stort intresse i att samla många utan att utesluta någon gruppering.

Visste du att Amnesty bildades efter en större aktion som pågått ett tag i portugal för att frita några politiska fångar. Aktion och sedan organisation.

Inom alla typer av organisationer pratar man om mötesdöden. Ett syndrom som uppkommer när mötena blir för mötenas skull och inte för aktionens, målets, sakfrågans skull. Det kan verka så men så nästa möte behandlas samma frågor igen. Det är intressant.

Nu pladdrar jag på av intryck från dagens diskussioner, men jag tycker det känns som det allmänna känslan i Fi numera går mot att "Inte diskutera så himla mycket" utan "agera och driva sakfrågan framåt". Det är en styrka i feminismen, att diskutera och få redskap för personlig utveckling, bearbetning och frigörelse men när målet heter "förändra samhället" behöver aktionen bli samlingspunkten. Där är vi mer och mer idag! Det är bra!

Saturday, October 25, 2008

Gubbslem, slökukar och kukblock...

Hej,

Gubbslem - ett begrepp som funnits ett tag. En generation män där inslag av renodlad sexism och allmänt kvinnoförnedrande öppen jargong inte minst inom företagsvärldens högre skikt är vanlig. Jag hörde för ett tag sedan om ett nytt begrepp på patriarkatets tronföljare - slökukar - en annan form av sexism där man mer menar att samhället är väl jämställt, va fan... lugn, inte så bråttom, nästa generation kommer bli mer jämställd.. Klart alla ska ha lika lön för lika arbete men det kommer, va så lugn...

Så se upp... EU-valet närmar sig, appropå EU, det är ju rätt mkt gubbslem där. Eller det är typ mycket det där. Jag vill in med ett nytt ord. Slipsparad och gubbhylla används flitigt i debatten, inte minst av Gudrun Schyman. Det är dags för "kukblocket" i EU-toppen att flytta på sig.
Man pratar ju om östblocket som något bastant i Europeisk histora. Kuk-blocket är en annan trög massa som EU-s toppministrar manifesterar lite nu och då när de ställer upp sig på trappor runt om och tar kort.

Wednesday, October 15, 2008

Läraryrket som bara måste förändras!! Det måste bli..

Hej,

Politiska diskussioner förs varje dag på skolor runt om i Sverige, lärarna diskuterar och diskuterar. På vissa håll är det en klagan "Det va bättre förr". På andra håll är det mer konstruktivt. Men alla är överrens, Sverige kommer att falla om läraryrket inte får en renesans.

Varför?

- På lärarhögskolan i Stockholm tar man varje år in tusen studenter, i år kom alla 600 som sökte in.

- Många lärare, några på varje arbetsplats jag varit på har seriösa planer på att byta yrke, de kan inte göra ett bra jobb pga arbetssituationen.

- Sverige säger sig vilja vara långt fram i den tekniska utvecklingen, det är i stort sett ingen som vill bli NO-lärare idag. Det går att räkna NO-lärarna till ett tiotal på varje utbildning runt om i landet. Inom några år har många gått i pension av de som håller skolorna uppe idag. Vi ser en krisartad NO-utbildning framför oss och som följd läser färre Tekniska och Naturvetenskapliga linjer och företagen flyttar där arbetskraften är kompetent.

- Lärarnas arbetsuppgifter och krav från samhället är ett groteskt orimligt ok. De ska ge all möjlig hjälp och ösa resurser på elever med behov. Ingenstans står det något om elever och föräldrars ansvar. Lärare får belalt för 45 h arbetsvecka. Få ligger där. Man måste ställa sig frågan vad det gör hos en yrkesgrupp - att hela tiden skapa ett missförhållande som gör att du känner att du gör ett dåligt jobb. Det är ingen attraktiv verklighet. Alla vill kunna känna att man räcker till. Läs målen för skolan och skollagen så förstår du.

Vad ska då göras;

- Förstatliga skolan igen. Idag kan skolministern säga att det är kommunernas fel att skolan inte får medel för att göra det skolministern har bestämt. Ansvar och makt måste vara på sammma ställe.

- Betala lärare övertid. Hur peppande är det när du jobbat över massa en vecka och sen ändå får samma lön som när du jobbar en vanlig vecka. Det skapar inte motivation - tvärtom.

- Ställ rimliga krav på skolan och ta hänsyn till resurserna. Har du ett mål att alla ska bli godkända men resurser som inte ens räcker halvvägs så måste det tas någonstans ifrån. Det finns en anledning till varför lärare är en av de mest utbrända grupperna i samhället.

- Skriv över en del av ansvaret på föräldrar i skollagen och läroplanerna. Skolans uppgift är att undervisa och lära ut, ge verktyg för att klara av samhällets utmaningar. Föräldrarnas uppgift är att uppfostra.

Detta låter kanske lite faschistiskt eller nått? Men detta är ett genomsnitt av alla förslag jag hört senaste åren.

Lärare kan inte rädda hela samhället och fortfarande bara få medel för att knappt undervisa.

Hurra för feministerna!?

Läs inlägget av Veronica Svärd om att män i största allmänhet får kredd för det som den feministiska rörelsen drivit fram. De som kommer med idéerna får aldrig äran. Fråga de kvinnor som fixa rösträtten eller de som sa att jorden är rund först.

Tuesday, October 14, 2008

Bryssel i sensommar...

Hej!

Jag var i Bryssel i helgen och hälsa på Liv. Snacka EU och valet till våren och sånt. Bryssel är en speciell stad asså.. Inge vatten för det första och sen finns det så himla mkt folk som bestämmer så himla mkt där. Lite speciell stämning liksom.. Samtidigt är det så högt upp och långt bort att det går trögt trögt och känns hopplöst tjorvit. Men det finns inget annat val än ett, framåt! Det behövs vara där - trots all skit!

Wednesday, October 8, 2008

Feministiskt initiativ där miljöpartiet blev lite mer gråsossigt.

Mp:s väljare är mest benägna att rösta på Fi i andra hand. Idag gick S och MP ut med partnerskapet. Därmed låser MP fast sig vilket de gör för att få vara med vid grytan av makt. Detta riskerar att göra att den feministiska debatten och förslagen som vi väntat på i många år inte kommer komma från varken sossar eller mp:are.. Media pratar om att V behövs för att få majoritet men att de kommer att rösta nej. Jag tror Ohly ändrar sig men gör han inte det så kommer det bli intressant, jag tror många som vill ha mer radikal politik än sossarna når till kommer vända sig till feministiskt initiativ och fråga. Vi kommer ha bra svar :)

Privatisering av vinst och förstatligande av förluster.

Hörde detta häromdan gällande den så kallade finanskrisen. En bank drar in feta kosan när det går bra och får hjälp upp när den har tappat ut pengarna i leran. Reglerna gäller bara vid seger. Tänk om det gällde andra saker - fotboll? Val? Volvo?

Men nu är de så viktiga, bankerna så de kan göra hur de vill och chansa skiten ur sig, du och jag betalar ju ändå. Som ett dataspel där gasen är den ända knappen som gäller.

JAg vet inte, men det känns tråkigt att konstatera...

Tuesday, October 7, 2008

Inför EU-valet; Förbjud barnmisshandel i alla EU-länder

Igår skrev Gudrun Schyman och Stina Sundberg i Aftonbladet; Förbjud barnmisshandel i alla EU-länder!

Tänka sig att det inte är så att det är förbjudet. Jag glömmer aldrig när rektorn på skolan jag praktiserade i Nya Zeeland blev rasande när jag tyckte det va bra att det hade blivit förbjudet med barnaga i Nya Zeeland. Det är långt ifrån självklart även om det är lätt att tro....

Saturday, October 4, 2008

Retorik - vägen till seger!

Idag har jag och Frida hållt en retorikutbildning i Uppsala hela dan. Det va inspirerande och kul! Vi pratade om;

Retorik - En lektion i grunderna - konsten att övertyga.
Vad som ska vara med i argumentation som går hem, och vilka laddningar ord som vi använder har.
Vi fortsatte med skrivarverkstad där deltagarna själva fick skriva debattartiklar med hjälp av de verktyg vi hade tagit fram på förmiddan. Det är svårt att skriva på beställning, skrivkramp blire. Men det blev en hel del bra grejer faktiskt.
Sen avsluta vid med lite mediastrategi och tips för mediaplan närmsta halvåret. En heldel hands on vilket är kul.

Det kändes som det blev en peppdag och en dag att komma igång på. Jag hoppas på uppföljning. Vi kommer utveckla konceptet och hoppas hålla fler utbildningar framöver. :)

Pittstim - artikel i DN

Stor artikel i DN idag om Pittstim som jag skrev om i veckan. Spännande grej asså! Pepp!

Wednesday, October 1, 2008

Pittstim - realese

Hej,

Varit på pittstims realesfest ikväll. Kändes mycket bra. Pittstim är uppföljaren på fittstim, boken som kommer gå till historen som feministisk murbräcka. Pittstim är unga killar som berättar om hur det va att växa upp i buren manlighet. Jargongen, korridorerna på högstadiet och omklädningsrumsmentaliteten.

nu, gonatt!
bra va det!