Tuesday, April 28, 2009

Fi i NY.

Eller hur, inte varje dag.

Lina Olsson snackar på ett seminarium i New York om Fi och det feministiska arbetet i Sverige. Filmen om Fi visade också.

Monday, April 27, 2009

Jämställdhet, nej inte i Sverige.

Myten om att Sverige skulle vara jämställt eller att detta med jämställdhet har gått för långt är ett stort skämt, Veronica Svärd skriver ett läsvärt inlägg om detta idag.

Sunday, April 26, 2009

Sprid den här artikeln om SD och Björn Söder.

Hej,

Den här artikeln om Sverigedemokraterna får mig att få lite ont i magen och känna ett obehag i hela kroppen, läs den och sprid den. En av de mer djupgående ariklarna med granskande stil jag har läst. Tydligt hur Sverigedemokraterna egentligen är bakom den polerade fasaden. Ett urklipp:

Färöarna, med knappt 50 000 invånare, blev omedelbart Sverigedemokraternas nya idealsamhälle.

– 0,5 procent invandrare och en nationell stolthet som vi bara kan drömma om i Sverige, sade Mattias Karlsson lyriskt strax efter hemkomsten.

Han hade en liten nål på kragen: Färöarnas och Sveriges flaggor, korslagda.

– Folk säger att vi sverigedemokrater vill tillbaka till ett svenskt idealiserat folkhem som aldrig funnits. Men här finns ett modernt samhälle som kan fungera som ideal.

Torgtal i solen..

Ingen lär ha missat toppvädret i helgen!
Perfekt väder att hålla tal på torg i.

Höll ett improviserat EU-valstal i lördags vilket kändes himla pepp, kul! Vi hade folderutdelning även denna lördagen som en uppföljning av förra. Får ta och bli nästa lördag igen :)

Vet DU varför kylskåpen i Tyskland är så små?
svaret kommer inom kort.

Pär Ström och Camilla Lindberg får svar på tal.

Pär ström och Camilla Lindberg menar att feminismen inte jobbar för jämställdhet och att feminismen driver fram manshat. Det är nog många som häpnat och haft svårt att besvara det eftersom det ligger så långt bort ifrån hela diskussionen.

Två bra svar från Gustav Almestad och Gudrun Schyman finns på Afonbladet.

Gustav Almestad, feminist och debattör:

Den verkliga fejden ligger inte i frågan om feminister hatar män eller inte, utan i vad vi menar och vill med jämställdhet. Det är alltså ingalunda självklart. Ja, för Pär Ström och Camilla Lindberg kommer det väl räcka med att hålla fast vid att individen står pall för omvärldens attityder, men bara genom att tillskriva feminister inflytande på hur vi ser på män torde de ha motargumenterat det bra själva.

Wednesday, April 22, 2009

Fi på stan, var och varannan dag!

I helgen blir det manifestation i Sthlm igen. 12.00 vid Slussen med torgtal och broschyrutdelning. Nedan är ett Styrelsefoto från helgen som gick. Ett helt gäng med Fi-styrelse-folk var ute på stan i Göteborg och delade foldrar när de ändå var där i andra ärenden. Coola va :)

Saturday, April 18, 2009

Ballonger och Broschyrer till Stockholmare idag!

Skitbra aktion idag! Vi blev ett stort gäng och vi nådde ut till många, kul, trots att det var lite kyligt. Ballonger ger en bra effekt också, många frågar om de kan få en ballong och sen går de iväg med Fi-ballonger längs gator och torg i Sthlm.



PS. Blev intervjuad av TV4 nyhetsmorgon om jag skulle rösta i EU-valet och varför. Gissar att svaret är överflödigt här. :)

Friday, April 17, 2009

Pär Ström smutskastar feminister och missar poängen.

Kvinnor har kämpat för jämställdhet i över hundra år, många vinningar har gjorts, många återstår. Mycket kunskap om orättvisor, makt och könsrollernas betydelse har kommit upp på bordet. Att som Pär Ström gör, påstå att mäns problem beror på feminismen är absurt. Det är som att läsa en dålig bok (orättvisor) men istället skylla på glasögonen (feminismen). Feminismen är Pärs Ströms bäste vän, men han hugger den i ryggen.

Pär Ström lägger skulden på feminister för att män inte får vårdnaden om sina barn i rättstvister, för 40 år sedan kunde män inte ens vara hemma med sina barn. Tacka feministerna för att män har möjligheten att ta ansvar för sina barn idag. Stöd feminister i kampen för att det inte ska vara en möjlighet utan en självklarhet att män tar samma ansvar som kvinnor för barn. Då skulle vårdnadstvisterna inte se ut på samma sätt, då skulle vi kunna ha jämställdhet på den fronten. Om det är några som har lyft frågan, så är det feminister.

Han lägger skulden på feminister för att mäns problem inte lyfts upp, såsom att fler män än kvinnor mördas varje år och att män dör i snitt fem år tidigare.
Om det är någon som lyfter nackdelarna med trånga könsroller så är det feminister. Pär Ström sågar på den grenen som lyft upp dessa frågor från början. Jag pratar ofta om mäns förtryck av män t ex. Till och med skrivit en C-uppsats om hur det kan se ut i skolan. Hur män hetsar varandra att göra saker som ofta går utanför lagens gränser. Tävlingsköra och slåss. Det handlar om att bevisa sig som "man". Män förväntas vara tuffa och inte mesiga, det är inte konstigt att män tar mer självmord än kvinnor när det inte är lika accepterat att visa svaghet och att man har problem som man. Om det är någon som lyfter det så är det feminister och genuspedagoger.

Pär Ström är ute efter att smutskasta feminister. Jag betvivlar starkt hans ambition för som han säger "sann jämställdhet". Då skulle han inte anklaga feminister utan istället samarbeta med feminister och lyfta frågorna om jämställdhet och nackdelen med olika könsroller och vilken makt dessa medför.

Camilla Lindberg (FP), Pärs kompis, säger i en intervju med Pär Ström att män i Sverige är för mesiga. De borde diskutera hur "sann jämställdhet", där kvinnor och män t ex får lika mkt lön (idag tjänar kvinnor 80% av mäns lön), ser ut. Om mesiga män t ex är män som tar hand om barn kan vi ju skippa vårdnadstvister överhuvudtaget. Menar Camilla Lindberg verkligen detta?

Wednesday, April 15, 2009

Gudrun Schyman Överlägsen enligt "Dagens media".

hej,

Gudrun Schyman allstå bäst när det gäller kampanj. Visste det redan :)

Bland annat skriver de:

I den situation som nu råder, men bristande intresse och okunskap är medietränaren Paul Ronge övertygad om att det vinnande receptet för att få väljarnas röster i det stundande valet är att verkligen ta ner det på en personlig nivå. Han tar Feministiskt Initiativs Gudrun Schyman som ett exempel på någon som lyckats med just det.

- Hon driver en helt överlägsen personvalskampanj. Hon twittrar, svarar på inlägg, åker runt i Sverige, syns i tv. Hon använder alla instrument som finns tillängliga. Och hon är tydlig, folk måste veta vad det är de röstar på. Gudrun ska till Bryssel och röra om i gubbetablissemanget. Hon har förstått vikten av en tydlig sakfråga. De kandidater som vill med till Bryssel men inte kommit igång ordentligt med sina personvalskampanjer måste göra det nu. Och de måste gå in med full kraft för att vara med och ha någon chans.


Den 7 juni är det EU-val!

Monday, April 13, 2009

På söndag är det årsmöte i Sthlm...

... och jag kommer kandidera till styrelsen.

Ska bli ett spännande uppdrag med många utmaningar.
Det som jag ser som de främsta utmaningarna för styrelsen under kommande år är:

- EU-valet. Att vi lyckas mobilisera valsedelsutdelningen och synas så mycket som möjligt.
- Lokal plattform för kommunvalet. Vår lokalpolitik ska till 2010 års val utvecklas.
- Mer utåtarbete. Synas mer, färre möten. Mer stå på gator och torg, mer insändare, mer media, mer debatter och fler aktiva.

Möjligt, absolut!

Mobbingen av Sahlin fortsätter.

Hej,

jag är inget fan av Mona Sahlin men det är ju himla tydligt att det sker en MosaMonakampanj.

Idag publicerar svd en mycket märklig artikel där det framgår att Mona Sahlin har fått betydligt mycket sämre publicitet än Vad Fredrik Reinfeilt fick för fyra år sedan i samma oppositionsposition.

Det ligger nära till hands att fundera över genus här. Undersökningen visar t ex att Reinfelt oftare citeras i artiklar som handlar om honom medan artiklar om Mona inte inbegriper en kommentar från Mona Sahlin själv. Hm. Det känns igen.

Det ligger nära till hands att prata om mobbingen från de egna leden i sossarna. Det ligger också nära till hands att prata om media och vem som äger media. Även om det sosialdemokratiska partiet är i kris på flera sätt så kan inte hela förklaringen hämtas där. Sossarna har varit i kris i 15 år.

Friday, April 10, 2009

Gudrun Schyman ägde på svt:s Grillad!!

Just sett Grillad! Shit va hon skåpa ut allt!
Riktigt bra! Missa du det, se det på svtplay.

Bästa sågningen:
"Jag säger som Anja Lundby-Wedin, jag har blivit lurad! Jag skrev på för att vara med i ett humorprogram"

Ännu bättre avslutning Gudrun:
"Och för er som är trött på att se den där kärringen i varje tv-ruta kan ni den 7 juni skicka mig till Bryssel i EU-valet!"

Rättegångssjälvmordet. Så hemskt!

Ett barn som ska vittna om de övergrepp hon misstänkts utsatts för. Det är svårt att se situationer som är tuffare och sätter mer press på en. När man väljer självmord före att vittna säger det något. Att hjälpen och stödet från samhället inte varit tillräckligt är Självklart. Detta är såklart bara toppen på isberget. Hur många kvinnor undviker att anmäla för att slippa den situationen som flickan i Jönköping undvek med självmord? Mörkertalet är stort. Frågan ligger i skuggan.

Wednesday, April 8, 2009

Överaskadande? Att ingen vet om EU-valet.

Ingen media tar ju upp det, ingen politiker tar ju upp det knappt. Idag skriver DN att få känner till det. EU-valet.
Gudrun Schyman skrev igår i Sydsvenskan om detta faktum. Det är bara 20 % av alla unga väljare som känner till att det är EU-val i år. Hallå det är mindre än två månader kvar. Helt sjukt! Pinsamt av storpressen! Det finns något att dölja, EU:s maktcentrering som ingen vågar prata om av de etablerade partierna. Bättre då att hoppas att ingen kommer ihåg att gå och rösta. Eller?

"Inte en stad utan ett Fi"

Pratade just med en kompis som söker jobb.

"Jag söker bara jobb i städer där Fi har en organiserad grupp, jag vill inte hamna i stad utan Fi"

Det säger allt!

Maria-Pia Boethius skriver otroligt bra!

Läs etc och analysen av Maria-Pias kritik av medierna.

Hon skriver om varför det inte finns en stark vänstertidning i Sverige, alla tidningar ägs av högern:

Jag tror att LO och socialdemokraterna helt enkelt inte önskat en mäktig vänstertidning, som hållit efter dem och sett till att de inte dragit åt höger och ställt dem till svars när de avreglerat och underordnat sig den ekonomiska makten. Med känt resultat.

Vasst!

Youtubeklipp från 4-årsfesten i lörsdags.

Sofia Karlsson (fd talesperson i Fi) drar årets roliga histora och med mycket självdistans berättar hon om en av sina första intervjuer den historiska dagen den 4 april 2005.

Se klippet här.

Tuesday, April 7, 2009

Schyman: "Förstagångsväljarna är svikna inför EU-valet"!

Idag Skriver Gudrun Schyman mycket klargörande vilket svek medias och skolornas tystnad omkring EU-valet är för den ungdomsgeneration som för första gången får rösta i ett allmänt val. Över en halv miljon människor ska för första gången få gå och rösta, hur många kommer att göra det? Det är en pinsam tystnad i media inför denna demokratiska dipp. Lever vi i en fungerande demokrati när bara en fjädedel av unga röstade i förra EU-valet? Sverige framhävs ofta som ett bra demokratiskt exempel. Visst ekar det tomt?

Om två månader är det Eu-val, rösta på Feministiskt initiativ!

Monday, April 6, 2009

Premiär idag. Gudruns hemsida igång!

Nu börjar valrörelsen på nätet på allvar. Gudrun Schymans kampanjhemsida är klar och ligger uppe. Riktigt bra, kolla in den!

I övrigt har det varit mkt youtube idag för min del. Snart finns ett klipp från festen i lördags uppe.

Imorn händer det grejer! håll ögonen öppna.

För att inte tala om nästa lördag! :)

Sunday, April 5, 2009

Start idag. Affischeringen av Stockholm har börjat!

Denna helgen har för Stockholms Fi-aktiva varit en mental igångsättning av valrörelsearbetet. I fredags höll Gudrun Schyman torgtal på både Odenplan och Medborgarplatsen. Massa folk och många frågetecken; "Va, är det val om två månader, det visste jag inte." Nu vet dom :)

Igår hölls under pompa och ståt Fyraårsfesten och så idag startades affischeringen av Stockholm. Vi använder såklart först 2006 års affischer med lite förändrad text tills de nya kommer. Funkar prima! Haka på nästa gång, kommer bli ofta framöver!





Nyuppsatt affisch vid skärmarbrink tunnelbanestation.

Saturday, April 4, 2009

Fi Fyllde fyra med fest och yra!

Superskön stämning blev det under kvällen. Två mycket bra tal från Gudrun Schyman och Sofia Karlsson och en massa allsång! Sjung själv "Fi må du leva".

Fi må du leva
Fi må du leva
Fi må du leva tills du inte behövs,
men först ska vi vinna,
förtycket försvinna
Fyra år, ja flera behövs!

Fi kommer skjuta
Fi kommer skjuta
Fi kommer skjuta på en skottkärra fram
Pa-tri-ar-ka-tet
Rasistiska hatet
Och homofobin till ett kärr fullt av slam

Fi jubilerar
och vi gratulerar
alla som varit med i gänget i år
ta åt er av äran,
glöm bort all förfäran
och peppa varandra inför kommande år!

Fi-fest om några timmar!

Sitter och just slipat klart på sånghäftet för kvällen!

Ska bli sjukt peppande! Kommer att bli en himla trevlig kväll! Fyra år, tiden går fort. Tänk att det va fyra år sedan Fi kom ut!

klockan nio håller Gudrun Schyman tal och lite senare Sofia Karlsson.
Tårta och dj:s utlovas! Samt massa nostalgi och framåtanda!

Hej hopp!

Frankrike, ett ljus i den tilltagande kapitalisthysterin.

..och då menar jag inte Sarkozy..
Idag kan vi läsa att Oppositionen har tappat sjukt mycket och nu har ett betydligt mindre stöd än Alliansen, i Sverige alltså. Det är bara en oppinionsundersökning men DN och Svd hoppar av glädje och de bästämmer ju bilden av hur det går för Sverige. Bra jobbat!

Jag är inte bitter... :)

...för jag har läst om tre miljoner människor som fått nog av högerpolitik och synisk kapitalim. De gick ut på gator och torg i Frankrike, de satt inte kvar framför tv:n och utvärderade senaste Robinsson.

Läs här om Protesterna som har fått hela den politiska kartan i Frankrike omritad. Om två månader är det val, även i Frankrike, då visar det sig hur det ser ut på pappret.

Uppfriskande läsning i en annars högervriden svensk trångsynt debatt som nu också har börjat handla om att vi ska gå med i Nato. Va fan!

Friday, April 3, 2009

Torgmöten där det händer grejer.

Idag har jag varit med på två torgmöten med Gudrun Schyman. Det är få frågor som väcker så mycket känslor. Jämställdhet är ingen självklarhet för många människor.

På båda ställena, Odenplan och Medborgarplatsen kom det fram en man som uppträdde mycket hotfullt, lite obehagligt. Vi fick hjälp av två andra att få bort en av dem.

Många visste inte att det är EU-val om två månader. De vet det nu. Tusentals människor vet det nu pga dagens torgmöten.

"Skicka Schyman till Bryssel!"