Wednesday, June 18, 2008

Det upprör till det yttersta!!!

En sorgens dag för demokratin och Sverige, jag tänker inte på fotbollen. Läs den här texten.

FRA-frågan har varit glödhet sista veckan. Att vi får ett kontroll-system som liknar stalins och sadam husseins är så ofattbart att man måste börja om i tanken.

I Sverige litar vi på staten, att staten vill oss väl. I många länder är det inte så-tvärtom. Det är vanligare att makten ansvänds så brutalt att medborgare måste frukta staten. Jag får en obehaglig känsla i kroppen. Nu är allt lugnt, men säg att det händer något "allvarligt" som gör att "kontrollmakten" "måste" agera.

Har du inte sett "de andras liv" så se den. Den handlar om Öst-tysklands stasi-kontroll. Om hur alla brev öppnades och lästes innan de fick lämna posthuset. Om hur alla samtal avlyssnades. Vi sitter i soffan och ryser över tanken. Nu är det verklighet i Sverige.

..och jag som funderat på att sluta blogga såhär.. det gick inte, blogg är bra för att avreagera sig lite. Jo, det är ju just det med jobbet som lärare, problematiskt att blogga då.

1 comment:

Anonymous said...

Att "staten vill oss väl" tycker vi inte i Frankrike, och brukar vara misstänksamma när det gäller lagar som kommer in i vårt privata liv...

Det här med FRA-lagen verkar ju självklart farligt frihetskränkande, men redan var det så med personnumret som ni alla Svenskar använder varje dag... Jämlikhet utan frihet är ju ingen värd, tycker jag.