Wednesday, December 3, 2008

Inför Salem händer det mkt otäckt..

Nazisternas årliga marsch närmar sig. Salem är platsen.
I måndags var tre människor nära att behöva sätta livet till efter ett försök till mordbrand i Stockholm. Läs här.

Nazister pekas ut. Motståndet mot nazismen kommer bl a från autonoma vänsterkretsar vari dessa nästa uppbrända människor har sin anknytning.

Jag tycker det känns jobbigt att det alltid blir ett prat i Media och annars också om att detta handlar om uppgörelser mellan vänster och högerextrema. Våld är inte okej. Aldrig okej. Fi är ett av de främsta antivåldspartier som finns. Det som försvinner är vad Nazismen och Rasismen grundar sig på för värderingar. Idén om människors olika värde utifrån härkomst och hudfärg. Det finns många fasansfulla exempel runt om i världen där dessa idéer slagit rot mer än här. Dit vill ingen demokratiskt lagd människa komma. Tystnad är ett effektivt sätt att ramla dit. Låt oss inte hamna i ängslans och tystnadens dike.

Ändå hamnar det i att motståndsrörelsen och nazisterna bråkar. Och inget mer om det..

DN skrev om detta i söndags - intressant reflektion av Lisa Bjurwald;
Salemmarschen utmålas ofta i medierna som något slags huliganuppgörelse mellan högerextremisterna och stenkastarvänstern. Det är självklart att båda dessa antidemokratiska grupperingar bör bevakas och, om det är motiverat, rapporteras om i text och bild. Men låt oss inte glömma att vänsterextremisternas närvaro är en reaktion på marschen. De skulle med andra ord inte vara i Salem om inte nazisterna var där - men det omvända förhållandet är inte sant.

Lisa jämför med 90-talet när politiker höll tal i samband med dessa marscher och pratade om vikten av att gå emot, idag är det tyst från riksdagen. Men som jag tidigare visat på bloggen har Fi nu gått ut och talat öppet mot detta i ett pressmeddelande och flera debattartiklar kommer att komma.

3 comments:

Anonymous said...

Slut upp i Salem på Lördag kl 12.00 och visa er avsky mot dessa nazistiska våldsdåd!

Anonymous said...

En liten rättelse... De som utsattes för mordbranden var inte "autonom vänster" som det stod i DN, utan människor som hade fackliga uppdrag i SAC. Precis som innan Hitlers makttillträde utmålas detta som en kamp mellan extremister, vilket det inte är. Har vi verkligen inte lärt oss någonting alls av historen?

Anonymous said...

Jag tycker också det är dumt att man beskriver det politiska våldet som uppgörelser mellan extrema personer. Det finns säkert många "vanliga" hyggliga människor av alla möjliga politiska inriktningar som inte vågar ge sig in i politiken när dom ser att det finns politiskt våld. Våldet skrämmer och tystar långt fler än dom som är direkt utsatta för det.