Monday, December 1, 2008

Pressmeddelande om Faschister på svenska gator och öronproppar på politiker

I söndags visade olika nazistiska organisationer upp sig till beskådande, bl.a. i Stockholm och i Lund. Karl XII:s dödsdag har blivit den dag då främlingsfientligheten vädrar sina unkna värderingar. Om några dagar kommer i samma syfte nazister och fascister från hela norra Europa till stockholmsförorten Salem.

- Det här är en del av den otäcka utveckling som vi ser i hela Europa. Vi får inte stå tysta inför dessa rasistiska och kvinnofientliga rörelser och föringa allvaret genom att prata om det som sammandrabbningar mellan högerextremister och en stenkastande vänster, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initaitiv.

- I ljuset av den här utvecklingen är det mycket oroande att Fredrik Reinfeldt pratar om "svenskkontrakt" utifrån "svenska" värderingar samtidigt som Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann pratar om att "attrahera nya väljargrupper". Är det rasistiska väljare Schlingmann suktar efter, undrar Schyman.

- Varför håller regeringen tyst om de högerextremas hot mot det öppna demokratiska samhället? Den ultrakonservativa kvinnosynen i de högerextrema grupperna pratas det sällan om, där kvinnan hyllas som hustru och moder samtidigt som hon fråntas alla medborgerliga och mänskliga rättigheter.

- Det är viktigt att vi som är opinionsbildare aldrig släpper ansvaret för demokratin. Vi måste hela tiden våga vara en nagel i ögat på de odemokratiska krafterna, både i Sverige och i Europa, avslutar Schyman.

No comments: