Friday, November 30, 2007

Hemma igen!

Oj, hemma igen. När du passerar gränser så ser du skillnaderna, Sverige känns inte som det gjorde för två månader sedan. Tankarna pendlar mellan svenska och engelska och orden känns forfarande inte helt självklara.. den 25gradiga försommaren med tomtar i Nya Zealand känns absurt långt borta, overklilgt nära i tid.. jetlagen, jag vill sova :).. Men några tankar från resan

resa själv?
En stor mängd människor som reser gör det på egen hand. Jag har forfarande dock aldrig mött någon på en resa från Sverige som rest själv. Däremot möter du tjejer och killar från England, Tyskland, Japan, USA, kanada osv.. ute på egen hand. Och ja, jag blir förvånad men jättemånga tjejer reser själva - jorden runt - skrämmer vi upp oss omåttligt mkt i Sverige? Nya Zealand är ett klassiskt stopp på jordenrunt resorna och har du tagit dig till andra sidan(för de flesta) så har du fler länder utmed vägen. Vissa kommer in från sydamerikas äventyr, andra från USA. vissa kommer från Fidji påväg mot Australien. Vanligt är folk som åkt till Australien och rest och jobbat och tar en utflykt på några veckor. Andra kommer från sydostasien och Indien, hela världens rutter passerar känns det som... Men många åker till nya Zealand och hänger där ett år typ. Jobbar lite ,reser lite, köper en bil och hänger runt, bättrar sin engelska utmed vägen.. Att resa själv gör att du måste vara öppen och träffar också därmed massa folk hela tiden. Allt går i din takt och du behöver inte planera om du inte vill, både bra och dåligt, mest bra! :)

Naturen
Shit vad exotiskt med albatrosser och pingviner. varningsskyltar utmed vägen där en pingvin ståtar. Nya Zealand har det mesta - heta källor, vulkaner och höga bergskedjor med supermycket snö som i sin tur skapar jätteglaciärer som rinner ner i regnskogen bara några mil från havet. Guldgula stränder som sträcker sig mil efter mil, idyliska kuster med öar och stupande berg. Vandringsleder finns överallt och vissa är så eftertrakade att du måste boka flera år i förhand för att få gå en tur, de släpper nämligen inte in hur många människor som helst överallt. Naturen går före männsikors plånböcker, i vissa lägen... Många suspekta äventyrsgrejer är också landets specialite. Från Bungijump och fallskärm till Jetboats på floder och flyga passagerarplan.

Mentaliteten
Är avslappnad och ostressad. På många ställen låser hostelen inte ens dörren till rummen och allas väskor och prylar ligger helt öppet i rummet. Inga skåp finns ens för att skydda grejerna.. men det verkar inte behövas. Speciellt södra ön har många likheter med norrland. Mer avslappnat och folk tar det lite som det kommer.. Flera engelskmän jag träffat pratar om Nya Zealand som England för trettio år sedan. Invånarna verkar stolta över att inte vara så stressade.. detta gäller dock inte Auckland, storstaden i norr som har allt. Framförallt trafikproblem. Staden har också en otroligt multikulturell form och människor från främst Kina, Sydkorea, söderhavet och sydafrika invandrar i strid ström. Förutom alla britter förståss. Det verkar väldigt attraktivt.

kvinnorna styr?
I Nya Zealand innehas statsministerposten av en kvinna, även militären och domstolens överhuvud är en kvinna. Flera andra toppositioner i samhället innehas av kvinnor. I mina ögon blir det pradoxalt först. Samhället för övrigt har en traditionell syn på familjen och kvinnors ställning på arbetsmarknaden är inte lika stark som i Sverige. Sexismen i tex tv-reklamen är slående stor och sporten Rugby är religion för alla pojkar i landet. Det blir viktigt att ta fram ett annat perspektiv, klassperspektivet. Jag kom i kontakt med en kvinnorättskämpe som jobbar i det gröna partiet på NZ. Hon pekade på klassperspektivet. Det finns en överklass som oavsett kön har tillgång till höga poster. Kvinnorna i toppen är enligt Christine från de gröna inte feminister vilket gör att situationen för kvinnor inte förbättras strukturellt. Jag ska röna mer i detta framöver och försöka skriva ihop något.

Nu är det ex-arbete som gäller
Dags att ta tag i livet hemma! Ett ex-arbete ska skrivas - Killars fysiska kontakt - handlar det om. Något komprimerat ska det skrivas. För den som är intresserad kommer jag använda teorier av Conell och Jeffner och kanske någon mer maktgrej. Vi får se hur det går!

3 comments:

Unknown said...

Härligt att se dig hemma och igång igen. Sweden behöver dig! Men varför var texten så liten den här gången? Tänk på en stckars tant som inte ser!!

Samuel said...

tack Anna! kul att vara hemma i hetluften direkt! :) hm, texten, ups, förstorar ett steg, men jag tänkte att det är lättare att läsa när en får översikt över texten, men jag tog lite för litet, sant! funkar denna storlek?

Unknown said...

Det här blev bättre, ja. Såg ditt mail....kul!!