Wednesday, September 3, 2008

Huliganismen..

Hej, dykt i mitt nya jobb. Därav lite mindre aktivitet. Bott på fyra ställen sista en och en halv månaden. Men nu är jag lite mer fast. Skönt!

En påtaglig sak med stockholm är huliganismen, hur den finns utbredd överallt. Killar i unga år som har "beskyddare" i ett stort nätverk av killar från ett visst område. Uppgjorda fajter och hatramsor om andra grupper. De går under fotbollslagens namn och sånt. Det finns verkligen överallt.

Mediabilden om att detta skulle vara en sidoverksamhet som fotbollsklubbarna står handfallna inför tror jag inte på längre. Klubbarna vill ha mystiken, aggresiviteten och "respekten" som gängen bildar kring klubbarna. Hur ska vi komma åt detta?

Idag står allmänheten för poliskostnader, inte klubbarna, om det skulle bli fallet så skulle det bli andra toner. Jag hörde nån som sa att detta gäller vid konserter, då betalar arrangören poliskostnader. Jag vill inte betala ett öre till detta som ny skattebetalare i sthlm. Någon som vet nåt mer kring hur pengarna går via polisen osv?

4 comments:

Anonymous said...

Har faktiskt inte koll på hur det ligger till med konserter. Men det här är himla kul ämne att prata om i högstadieskolor... killarna försvarar "sina" skattepengar för fullt och tjejerna sitter och hoppar av frustration över att de inte får några pengar till sina verksamheter.

Nej, det är verkligen skam på torra land att inte klubbarna får stå för kalaset själva!

Samuel said...

Nästa Huliganmatch får vi gå ut med ett pressmeddelande om att det är fotbollsklubbens pengar som är en stor del av "lösningen".

Mikkan said...

Jag måste hänga i helt "fel" sammanhang och områden när jag är i sthlm, för jag ser aldrig röken av nån skit..

men, klart klubbarna skall stå för iaf en del av notan! En del är problemet är ju det samhälle vi lever i, alltså, det är ju inte bara sporten och klubbarna som "skapat" huliganerna, det är ju också t ex social segregering, föräldrar som inte varit närvarande, slitna skolor, arbetslöshet, en känsla av hopplös framtid, noll respekt för det gemensamma allmänna osv. En komplicerad sak, egentligen.

Anonymous said...

Det finns också liknande tendenser i våra invandrartäta områden, tex Södertälje", där man skriker "Svennehora" efter svenska tjejer och sen slår ned dom.

Så det är inte bara fotbollen som har grupper
som vi kan kalla huliganer.