Monday, August 18, 2008

Feministiskt aktivism på hög nivå.

Cecilia Malmström, känd som Europaparlamentariker och numera EU-minister skriver på etc.se om en egen aktion mot en handlare med sexistiska texter i Piteå under en festival där. Pepp! härligt jobb!

Hon skriver om Piteåpproret mot mäns våld mot kvinnor som lagt ner nu. Är problemen slut, frågar hon sig? Samtidigt säljs det hattar med citat som "Den bästa kvinnorörelsen finns i sängen" och "Kärringen ska studsa mellan kylen och frysen".

Hon tar den klassiska jämförelsen med om det hade stått "svarting" i stället. Då hade det gått under diskrimineringslagstiftningen, men nu? inget händer och ingen kan göra något, varken arrangör eller någon annan. Men man kan visst göra något! Så hon övertalade försäljaren att plocka bort dem. Tänk om alla feminister gjorde så jämt, visserligen skulle man nog bli trött men med media-tystnaden kring dessa frågor så kommer inget gratis.

Jag har tänkt tanken att agera så flera gånger sista tiden men inte gjort det. Idag stod tex ett gäng på tre killar i pendeln och kommenterade och diskuterade en tjej som gick på med siffror, så att alla i vagnen kunde höra. Och jag vet inte om de tänkte tanken, men det är askränkande. Pendelns tystnad är otäck, en dras med. Att va lärare är bra, då har en som jobb att inte va tyst utan säga till och styra upp situationer.

En behöver pepp i att våga, ett tag så var vi ett gäng i ume som hade basgrupp där vi pratade om sånna här situationer och tog upp exempel vi varit med om. Det va grymt stärkande, sen var en redo att ta tag i saker direkt istället för att komma på fem minuter senare vad en skulle säga.

Nästa gång.

No comments: