Friday, April 17, 2009

Pär Ström smutskastar feminister och missar poängen.

Kvinnor har kämpat för jämställdhet i över hundra år, många vinningar har gjorts, många återstår. Mycket kunskap om orättvisor, makt och könsrollernas betydelse har kommit upp på bordet. Att som Pär Ström gör, påstå att mäns problem beror på feminismen är absurt. Det är som att läsa en dålig bok (orättvisor) men istället skylla på glasögonen (feminismen). Feminismen är Pärs Ströms bäste vän, men han hugger den i ryggen.

Pär Ström lägger skulden på feminister för att män inte får vårdnaden om sina barn i rättstvister, för 40 år sedan kunde män inte ens vara hemma med sina barn. Tacka feministerna för att män har möjligheten att ta ansvar för sina barn idag. Stöd feminister i kampen för att det inte ska vara en möjlighet utan en självklarhet att män tar samma ansvar som kvinnor för barn. Då skulle vårdnadstvisterna inte se ut på samma sätt, då skulle vi kunna ha jämställdhet på den fronten. Om det är några som har lyft frågan, så är det feminister.

Han lägger skulden på feminister för att mäns problem inte lyfts upp, såsom att fler män än kvinnor mördas varje år och att män dör i snitt fem år tidigare.
Om det är någon som lyfter nackdelarna med trånga könsroller så är det feminister. Pär Ström sågar på den grenen som lyft upp dessa frågor från början. Jag pratar ofta om mäns förtryck av män t ex. Till och med skrivit en C-uppsats om hur det kan se ut i skolan. Hur män hetsar varandra att göra saker som ofta går utanför lagens gränser. Tävlingsköra och slåss. Det handlar om att bevisa sig som "man". Män förväntas vara tuffa och inte mesiga, det är inte konstigt att män tar mer självmord än kvinnor när det inte är lika accepterat att visa svaghet och att man har problem som man. Om det är någon som lyfter det så är det feminister och genuspedagoger.

Pär Ström är ute efter att smutskasta feminister. Jag betvivlar starkt hans ambition för som han säger "sann jämställdhet". Då skulle han inte anklaga feminister utan istället samarbeta med feminister och lyfta frågorna om jämställdhet och nackdelen med olika könsroller och vilken makt dessa medför.

Camilla Lindberg (FP), Pärs kompis, säger i en intervju med Pär Ström att män i Sverige är för mesiga. De borde diskutera hur "sann jämställdhet", där kvinnor och män t ex får lika mkt lön (idag tjänar kvinnor 80% av mäns lön), ser ut. Om mesiga män t ex är män som tar hand om barn kan vi ju skippa vårdnadstvister överhuvudtaget. Menar Camilla Lindberg verkligen detta?

12 comments:

Anonymous said...

Du har fel som vanligt.
Anledningen till att inte fler män är hemma med föräldraledighet är att många kvinnor inte vill dela tiden utan mannen får ta det som ev blir över.
Den dagen du kommer ut ur din feministiska bur så skall jag ta dig på allvar.
Jämställdhet utan feminism, det är betydligt bättre!

vmm said...

Feminismen har ju ett lite speciellt perspektiv på sakernas ordning, och det är att kvinnor är underordnade och maktlösa i jämförelse med män. Det synsättet hjälper ju inte direkt männen. Ta frågan med att vara hemma med barnen där det självklart anses som att männen inte tar sitt ansvar och att det är deras fel för att situationen idag är skev. Det kanske är så att idag är det kvinnorna som per definition har första tjing på att vara hemma med barn och att om något ska ändras så är det att kvinnornas makt måste minska på det området. Feminismen omöjliggör dock ett sådant synsätt utan lägger hela ansvaret att förändra situationen på männen och att dom liksom borde skärpa till sig så att kvinnors underordning på arbetsmarknaden kan brytas. Fokus ligger hela tiden på kvinnorna och utgångspunkten är alltid att män har makt och kvinnor har det inte.

När det gäller arbetsmarknaden så är det självklart männen som måste ändra sig och släppa in kvinnorna. Det funkar liksom inte att säga att nu måste kvinnorna ta mer ansvar för sitt arbetsliv eftersom kvinnor alltid defineras som den svagare parten.

Att ha det här feministiska synsättet hindrar oss att se jämställdhetsproblemet på något annat sätt än just ett feministiskt sätt och då kanske vi inte kommer att lösa problemet. Feminismen är en ideologi som förhindrar jämställdhet.

Feminismen är också dogmatisk och kan därför inte idka självkritik och inte heller ta åt sig av kritik från andra.

Samuel said...

John Apse: Hej, nej jag har inte fel, men jag håller med om att vissa kvinnor gärna håller i de där månaderna. Minns en undersökning för några år sedan, tror det var i 25 % av fallen om jag inte minns fel. Jag är inte i en feministisk bur, feminismen gör en fri.

Jämställdhet utan feminism är farlig. Maktperspektiv är livsviktiga att ha med för att se hur det hänger ihop.

vmm: Intressanta saker du tar upp. Jag upplever att feminismen har högt till tak i de interna samtalen inte minst på feministiska forum av olika slag. Det där med att kvinnor inte har någon makt är ju inte sant, farligt att tänka så svartvitt. Jag håller med om att kvinnors möjlighet och makt till "första tjing" kommer att minska om männen ska ta mer ansvar för barnen. Det är logiskt, det finns ju bara 100%, om någon ökar minskar någon annan liksom. På arbetsmarknaden är det tvärtom.

Niclas Kuoppa said...

Kritiker av feminismen och genusperspektiv är inte sällan dogmatiska och i avsaknad av självkritik i sina beskrivningar av feminismen och genusvetare som dogmatiska och i avsaknad av självkritik

profanum_vulgus said...

Du sätter ju själv fingret på problemet: "Mäns förtryck av män" "män som hetsar män att" osv. Problemet är ju kvinnors förtryck av män, kvinnors våld mot män, kvinnor som hetsar män att osv. Det är ju det som göms undan och förnekas av feministerna.

Barnledigheten är ett utmärkt exempel. I familjer där mamman tagit ut det mesta av föräldraledigheten är 80% av männen missnöjda med fördelningen och 80% av kvinnorna nöjda med fördelningen.
SJÄLVKLART! Vara ledig från jobbet, få betalt och umgås med sina barn, är det negativt är det en uppoffring? Om jag fick välja så skulle jag vara föräldraledig halva året jämt. Min fru får gärna ge mig hela sin semester tills barnen är 18 om hon vill.

Anonymous said...

Nazister och Feminister kan man inte nog smutskasta!

Slasktunnan said...

Man måste vara både blind och indoktrinerad av feministpropagandan för att inte se hur snett allting är idag.
Feministerna av idag arbetar inte för någon jämställdhet, åtminstone inte de som syns och hörs!
Tack och lov börjar allmänheten så sakteliga vakna och se orimligheterna...

Samuel said...

Profanum: Har du tillgång eller någon länk till den undersöknngen du pratar om, låter intressant.

Att vara hemma för barn är en uppoffring för ekonomin, din ekonomi eftersom det gör att du väljs bort i jobbansökningar och får längre pension om du är hemma med barn som kvinna.

Anonym: Nazistjämförelsen är så barnslig så att jag nästan tappar hoppet om mänskligheten.

Slaktunnan; Vad är det som hörs egenltligen? Det ända jag hör är hur vi driver frågan om jämställdhet från morgon till kväll. ta fram några konkreta exempel sista tiden.

Zac said...

Undrar vem som missat poängen egentligen?

Jag vill ge dig rätt i en sak - kvinnofrågorna är viktiga när det gäller EU-valet, de stora orättvisorna ligger utanför sverige - tack och lov - med trafficking och annat förtryck. Men jag ser ingen motpart till FI när det gäller detta? Vilka svenska partier är för ökat förtryck?

Sedan är feminismen överspelad sedan länge, sedan den kidnappats och förvridits till något mycket obehagligt av blinda, rabiata radikalfeminister. Det är dags att lyfta blicken och börja prata om jämlikhet och lika rättigheter istället.

Ingen fundering kring varför ordet feminism används, när könssegregering borde försvinna och att könet bara är en samhällslig konstruktion? Det är feminister som oavbrutet skall dela upp mänskligheten i kön, det är feminismen som är helt besatt av att separera könen - de har som sagt inte ens hittat ett könsneutralt ord för att beskriva sin egen rörelse. Pinsamt eller?

Tänk om - tänk rätt.


//Zac

profanum_vulgus said...

Samuel:
Googla på "mansmisshandel" och sedan på "domestic violens against men" så hittar du mängder. Det mesta från Kanada och UK.

Självfallet får man lägre pension om man ska vara ledig ett år med 80% av lönen, det innebär ju att även pensionen för den tiden minskar med 20%. Samma sak gäller ju semester, men jävligt få kräver att männen ska ta ut mer av semestern. Jag kan utan tvekan tänka mig att ta en vecka av min frus semester (men minst 3 veckor tycker jag att hon ska ha). Om mitt arbete tillät så skulle jag också gärna ta hela föräldraledigheten (precis som hon skulle om hennes arbete tillät).

Jobbansökningar är knappast ett problem eftersom du 1. Inte kan ta ett jobb när du är föräldraledig. 2. Inte behöver uppge sanningsenligt hur du tänker göra med eventuell framtida föräldraledighet när du söker jobb.

Sven said...

Vulgus, vad är det för kvinnor du syftar på, som vägrar låta sina män vara med och ta hand om barnen? Kan det vara så att du generaliserar för att dina teser ska gå ihop? Tror du verkligen att det finns så många par där kvinnan helt kör över mannen i fråga om vem som ska vara föräldraledig, eller kan det vara så att du själv är gift med en dominatrix och hoppas att alla andra har det lika illa ställt som du?
Att så många män enligt dig är missnöjda med sitt antal pappadagar är knappast feminismens fel så varför fösöker du ens använda det som ett argument? Gällande jobbsökandet så tror jag du missat att de avsåg arbeten som söks efter föräldraledigheten samt att det nog är svårt att dölja för arbetsgivaren att man tillbringat den senaste tiden med att inte arbeta. Är du lika ignorant som du framstår i dina inläögg?

profanum_vulgus said...

Sven:
Det är självfallet så att jag generaliserar. Man kan inte diskutera politik utan att generalisera.

I de familjer där mamman tagit ut större del av föräldraförsäkringen är 80% av männen missnöjda med fördelningen och 80% av kvinnorna nöjda med fördelningen.

Det är inte feminismens fel att det blivit så, det är feminismens fel att det inte har ändrats. Feminismen struntar ju nämligen helt i anledningen (kvinnornas makt i hemmen (ofta kallad informell makt) och hävdar istället att det är betungande att vara ledig och umgås med sina barn.

Varför skulle arbetsgivaren bry sig om att man har VARIT föräldraledig? Om man är arbetslös så är det ju bättre att vara föräldraledig än att inte vara det.