Tuesday, July 7, 2009

Feministiskt Initiativ behöver prata pengar.

Ekonomi är inget självklart ämne för en feminist. Men det är ett självklart ämne för en politiker. Vad händer när feminister går in i politiken? Personligen känner jag mig väldigt oinsatt i ekonomi. Idag har högern företräde på hur vi ska se på ekonomi och tillväxt i Sverige och i världen. Det finns knappt någon alternativ tanke överhuvudtaget.

FI-folk och feminister är experter på att prata diskriminering, orättvisor och förtryck men om vi kopplade samman det med ekonomi så skulle det bli starkare och tyvärr mer intressant för politiken. Tyvärr räcker det inte med att prata mänskliga rättigheter, finns det pengar att tjäna blir det mer intressant. Mäns våld mot kvinnor kostar svenska samhället 20 miljarder kronor varje år om man räknar in alla kostnader för polis, borttappad arbetsinkomst osv. Det finns fler siffror kopplat till dessa frågor.

Att prata om tillväxt är en annan svår nöt att knäcka. Tillväxt är självklart som mål idag - högern och vänsterns retorik. Vi vet att tillväxt utarmar vår natur och ekosystemen faller som korthus. Ändå ska vi ha tillväxt. Det går inte. Vi måste våga ifrågasätta tillväxt. För att våga det måste man vara insatt. Feminister rör sig inte gärna i området ekonomi så att dessutom komma med idéer om nya ekonomiska system känns inte nära - men det måste vi göra, vi måste våga titta på ekonomi på ett nytt konstruktivt sätt. Ekonomi och pengar kommer alltid att finnas i samhället - det är det sätt vi har att utbyta tjänster och varor med och kan vi göra detta verktyg till vårt, till ett verktyg som kan leda till mer rättvisa, mindre förtyck och hållbarutveckling är det såklart mycket önskvärt. Jag är trött på att vara emot, jag vill vara för - även när det gäller ekonomiska frågor.

Det jag skrivit nu är en klassiker. "Vi måste göra något annat" är det många som säger, desto färre svarar vad det innebär det där andra. Ekonomi - jag håller på att lära mig ordet som ett ord som är min kompis och inte min fiende. Det är en bra början. Sen kommer nästa steg. FI måste våga ta i frågan på ett djupare plan.

2 comments:

Unknown said...

Kanske kan vara värt att läsa "Nya ekonomihandboken" av Ehrenberg?

Anonymous said...

Andra som funderar över feministisk ekonomi; synd att de blandra in en massa klass hela tiden bara; http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2376:recept-foer-jaemstaelld-ekonomi&catid=22:nyhet&Itemid=799

/ Fredrik