Tuesday, July 28, 2009

Pär Nuders memoarer - Helt fast!

Hej,

Semestern är bruten, eller i alla fall den totala semestern. Pär Nuder har hållt mig fast i några dagar med boken "stolt men inte nöjd". Jag vet, Pär Nuder, det låter ju gråare och tråkigare än något annat. Men det var precis tvärtom.

20 år av Sveriges politiska mitt i ett personligt referat på 360 sidor. Mycket stolthet i sossehjärta men också mycket kritik.

Det som slår mig är hur otroligt plikttrogen han är. När han var Göran Persson statssektreterare (alltiallo) märks också tydligt hur totalorganiserad människan är. Vilken grym koll han har på allmänpolitiken men också intution för att ta kommandot när det behövdes - tex i samband med flodvågskatastrofen när alla andra "sov". Alltid i det fördolda, aldrig media, alltid närmast Göran Person och alltid ett närvarande bollplank.

Texten övergår i total verklighetsnärvaro tre gånger;

Mordet på Anna Lind den 11 september 2003. Fruktansvärt minns jag att det var, men när någon i kretsen närmast beskriver allting runt omkring...

När Göran Persson inför statsråden hoppar på Nuder på ett möte varpå Nuder reser sig och går och Göran Person säger; "Går du nu, kommer du inte tillbaka"
HSB - Han som bestämmer. I enrum skäller Nuder tillbaka, den lojala, alltid lojala förödmjukades inför regeringen, det blev aldrig detsamma efter det. Göran Persson hade problem med prestige kan man säga.

När Mona Sahlin på (SS)U-manér sparkar Nuder som ekonomisk talesman utan att meddela något utan snarare tvärtom säga att hon är nöjd med han insatts dagarna innan. Ett dödshugg i ryggen som verkligen inte gynnar någon. Lägg därtill att dessa två känt varandra i 30 år och är (eller var) nära vänner. Nuder håller trots den grejen sig inte kvar utan pratar om partiets bästa. Långsynthet är inte bra i politiken.

Nuders informella och mer eller mindre formella roll som en av hjärnorn och bollplanket i regeringen och partiet är intressat. Han ger också utläggningar om politiken och ideologin. Det finns ett djup, inte bara strategi och medaljuppräkning.

Nuder gör en bra analys varför valförlusten blev och han är kritisk mot både sig själv och Göran Person (som hellre surfade runt på mäklarsidor än pratade valarbete).

Nuder har alltid fått vara den offentliga men ändå tillbakadragna "broilern" som ingen ville ha. Han verkar inte ta det hårt, spontant känns det som att han kommer tillbaka på ett eller annat sätt.

Till sist, den feministiska ådran känns såklart inte som hans styrka, ändå pratar han en del om den politiken och har koll. Jag undrar hur mycket han såg sin familj de 20 åren i hetluften. Politiska uppdrag kommer och går, barnens ungdomsår kommer aldrig tillbaka.

3 comments:

vmm said...

Hade du tänkt annorlunda om Nuder om han varit kvinna?

Anonymous said...

Vår familj umgås med hans
familj privat då och då och
det är kanske den roligaste
person man kan träffa.
Omtänksam och generös dessutom. Helt olik den person vi sett i media.
En toppenkille inkl. hans fru
och barn.
Låter detta för mycket?
Nej, det är min spontana upplevelse.

Anonymous said...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu