Wednesday, October 29, 2008

Eller hur, det går att lösa klimatproblemet..

700 miljarder, eller 700 000 miljoner eller, 700 000 000 000 dollar. Så mycket pumpar Bush in i Bankerna i USA. Det behövs inte ens så mycket pengar för att ställa om kol och olje beroendet på 30 år typ. Det menar Johan Rockström. Tänk solceller i Sahara. Det handlar om vilja, om politisk vilja. I krig går utvecklingen snabbast brukar det heta. Grejen är att mänskligheten sällan bryr sig om saker och ting förän det gått alldeles för långt. Det finns många som säger att finanskrisen hade kunnat gå att stoppa, och såklart många andra kriser också. Men vi vill inte höra på det örat.

Nu är vi där igen, det är ingen som vill tänka på miljön när ekonomin går illa. Som om miljön är något att tumma på. Som att skippa att äta och sova för att spara tid. Det finns de som gör det men de går ju inte i väggen förr eller senare.

Ibland känns det som att människan finns för ekonomins skull och inte tvärtom... det går att lösa klimatproblemet, men vi måste göra det nu och vi måste tänka tvärtom. Det väcker ändå hopp i mig.

No comments: