Wednesday, October 15, 2008

Läraryrket som bara måste förändras!! Det måste bli..

Hej,

Politiska diskussioner förs varje dag på skolor runt om i Sverige, lärarna diskuterar och diskuterar. På vissa håll är det en klagan "Det va bättre förr". På andra håll är det mer konstruktivt. Men alla är överrens, Sverige kommer att falla om läraryrket inte får en renesans.

Varför?

- På lärarhögskolan i Stockholm tar man varje år in tusen studenter, i år kom alla 600 som sökte in.

- Många lärare, några på varje arbetsplats jag varit på har seriösa planer på att byta yrke, de kan inte göra ett bra jobb pga arbetssituationen.

- Sverige säger sig vilja vara långt fram i den tekniska utvecklingen, det är i stort sett ingen som vill bli NO-lärare idag. Det går att räkna NO-lärarna till ett tiotal på varje utbildning runt om i landet. Inom några år har många gått i pension av de som håller skolorna uppe idag. Vi ser en krisartad NO-utbildning framför oss och som följd läser färre Tekniska och Naturvetenskapliga linjer och företagen flyttar där arbetskraften är kompetent.

- Lärarnas arbetsuppgifter och krav från samhället är ett groteskt orimligt ok. De ska ge all möjlig hjälp och ösa resurser på elever med behov. Ingenstans står det något om elever och föräldrars ansvar. Lärare får belalt för 45 h arbetsvecka. Få ligger där. Man måste ställa sig frågan vad det gör hos en yrkesgrupp - att hela tiden skapa ett missförhållande som gör att du känner att du gör ett dåligt jobb. Det är ingen attraktiv verklighet. Alla vill kunna känna att man räcker till. Läs målen för skolan och skollagen så förstår du.

Vad ska då göras;

- Förstatliga skolan igen. Idag kan skolministern säga att det är kommunernas fel att skolan inte får medel för att göra det skolministern har bestämt. Ansvar och makt måste vara på sammma ställe.

- Betala lärare övertid. Hur peppande är det när du jobbat över massa en vecka och sen ändå får samma lön som när du jobbar en vanlig vecka. Det skapar inte motivation - tvärtom.

- Ställ rimliga krav på skolan och ta hänsyn till resurserna. Har du ett mål att alla ska bli godkända men resurser som inte ens räcker halvvägs så måste det tas någonstans ifrån. Det finns en anledning till varför lärare är en av de mest utbrända grupperna i samhället.

- Skriv över en del av ansvaret på föräldrar i skollagen och läroplanerna. Skolans uppgift är att undervisa och lära ut, ge verktyg för att klara av samhällets utmaningar. Föräldrarnas uppgift är att uppfostra.

Detta låter kanske lite faschistiskt eller nått? Men detta är ett genomsnitt av alla förslag jag hört senaste åren.

Lärare kan inte rädda hela samhället och fortfarande bara få medel för att knappt undervisa.

3 comments:

Anonymous said...

Och!
Anställ socialarbetare så slipper lärarna en del av det sociala arbetet och förvirringen som ju måste uppstå när man inte vet hur göra (inget ont om lärarnas insatser - jag vet att ni många gånger gör ett fantastiskt jobb med utsatta ungdomar). Men rätt profession på rätt plats brukar vara ett lyckat koncept.

Hälsar kuratorn :)

Anonymous said...

>Nu får du passa dig så att du inte blir folkpartist Samuel!

Samuel said...

Hej Johan! Hoppas läget är bra med dig! Ja, folkpartiet, jag vet inte, känns som Björklund helt tappat riktningen i vad som måste till.

Det handlar ju om att de bästa studenterna ska välja lärarlinjen igen. Låt det kosta. Det känns långt bort än så länge.