Thursday, October 11, 2007

export av kompensatorisk pedagogik

Ok, jag ligger lite pa gransen for aktivism kanske men va fan. Den klassen jag foljer mest, som min handledare har ar en klassisk killklass. 19 killar och 11 tjejer. var tredje minut maste lararen saga till nagra av killarna som standigt inte gor som lararen sager, inte lyssnar, pratar och brakar. Det gar saklart ut over andra i klassen. Klassen(killarna) har ovat pa att halla tal och argumentera for en standpunkt. Igar fick nagra av de som ville, sex killar redovisa och beratta vad de stod for i en fraga. Ingen av tjejerna ville trots att lararen fragade flera ganger utan att tvinga. Med tanke pa vissa killars beteende sa ar det inte konstigt att du inte vill riskera nagot genom att halla tal, speciellt inte om femton killar racker upp handen och vill i denna klass. Latt att fa en bra overblick nar du sitter och iaktar en klass fran ett horn.

Jag foreslog lite till dagens lektion att dela och kora klassisk kompensatorisk pedagogik, ova pa det en grupp generellt sett inte har mojlighet att ova pa. Vi ar ju anda tva larare nu sa.. Vi delade upp klassen sa att tjejerna fick skriva och halla tal i en egen grupp. Det funka!
Alla holl nagra rader staende infor gruppen! SKITBRA! Sa himla underbar kansla att bryta invanda monster och oppna upp nya mojligheter och arenor och se hur elever tar sig over nya kron!! Lararyrket rockar!!

No comments: