Wednesday, October 31, 2007

perspektivens holme

Pa en liten o i det stora havet ar varlden sa langt borta.

Nya Zealand har i motsats till de flesta andra lander i varlden i stort sett oppna granser verkar det som.. En stor andel manniskor ar nyinflyttade ifran indien men framforallt Kina och annu mer sydkorea. Soderhavsoarna har avtal med nya Zealand att fa komma ombord nar havet stiger. Maoris har relativt andra urbefolkingar i varlden(vilket ar en dalig jamforelse iofs) betydligt storre utrymme aven om det inte ar bra sa ar det stor skillnad. Tex sa har manga stader och andra saker Maorinamn. En viss kvot maorier ska finnas med i beslutande organ. Det finns flera andra regler och grejer som halls upp. nationalsangen ar pa tva sprak osv.

Manga manniskor har kommer ocksa fran sydafrika. de sista tio aren har massvis med vita flyttat fran sydafrika till Nya Zealnd pga oroligheterna i Sydafrika.

Om det blev en katastrof typ ett karnkraftverk i nat stort land, sa skulle det inte markas har ens lite(forutom pa nyheterna) . det ar sa langt bort.. Forsoker vanja mig vid tanken, lite som att hanga i norrland fast typ hundra ganger mer. tjernobyl nadde ju norrland. formodligen kanner man nya zealands ensamhet nar en drar harifran..

jag drar nu, om tva natter.. till sodra on.. tiden rusar.. galet.. vill stanna och fa mer perspektiv men har en bunt av dem anda.. blir sugen pa att bli rektor ibland.. nar du gar runt och ser hur olika larare jobbar med barnen, som att ga runt mellan olika varldar.. rektorn vill en sak, nagra driftiga larare foljer, men de andra jobbar pa som de alltid har gjort och som deras larare kanske ocksa gjorde.. pa ytan med policys och allt vad det ar sa sker forandraingar, men vad hander egentligen i klassrummet..? rektorn har verkar kort ifran sin personal med sina visioner ..

Har forekommer inte genus i retoriken pa skolan overhuvudtaget.. rektorn sa bara nar jag fragade att de inte har nagra sanna problem.. intressant, kanns som att aven jag lullas in i den kanslan korta sekunder ibland.. Det vi inte har begrepp for finns ju inte..

okej, flummat pa lite.. sista rycket nu! Fatt tag pa motsvarande BANG(feministtidning i sverige) har i NZ, satt hart inne.. hoppas traffa dem nar jag passerar huvudstaden.. far se hur det gar!

Hej hopp!

1 comment:

Anonymous said...

god start