Friday, March 28, 2008

Bitterfittan gör det 100 gånger mer!Feministiska strömningar har varit starka sedan fyra årtionden. Det pratas om Backlash, men jag har tidigare vid flera tillfällen på min blogg ifrågasatt om fallet verkligen är så illa. Nu är det dags igen. Bitterfittan har tagit Sverige med storm!

Alla pratar om den, den ligger etta och två vecka ut och vecka in på pocketlistorna. Folk jag träffar som har läst den säger att den sätter ord på det som är så svårt att sätta ord på utan att bli klyschig. Exempelena är sådana som alla kan känna igen sig i som själva är föräldrar eller för den delen människor. Nya insikter hos personer som aldrig förr tänkt tanken kan komma upp och de som tänkt tanken blir mer tydliga och nyaserade. Vi pratar här om en grym folkbildningsvåg. För dig som inte läst den, do it! Den är bitter men den är bra!

Fi pratar också om folkbildning med all rätt. Problemet som säkert många håller med om är att det blir en barriär när det står Fi, när det står könsmaktsordning och när det står patriarkat och strukturer. Det är ingenting du kan se framför dig, det är akademiska termer som blir lätta att slå bort och få en jobbig relation till som gör att man kräks på feminister trots att du också vill att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett vilket kön du har mellan benen.

Bitterfittan är ett fenomen som går förbi alla sånna barriärer, kanske fastnar den på andra(jag tänker på namnet som så skulle få vilken 60+ som helst att må illa). Men det verkar inte ha gett utslag på försäljningen. Bitterfittan är en folkbildningsvind i samhället. Tillsammans med andra geniala böcker som "med uppenbar känsla för stil", "fittstim" och "under det rosa täcket". Listan kan göras lång. Man pratar om Fittstim-generationen. Kommer det nu en "bitterfitta"-generation? Eller är det kanske samma generation som har blivit lite äldre bara? förmodligen är det så, till viss del.

Antologin - "könskrig" gör anspråk på att bli nästa "fittstim" - det är bara att vänta och se tills pocketvågen kommer in på allvar.

Och som sagt, det här med backlash, jag vet inte, tittar vi bortanför Fi:s opinionssiffror så ser bättre och bättre ut(inte därmed sagt att Fi-vinden intve är påväg in igen också, jag tror det!), opinionssifforrna på topplistorna säger mkt dom med!

1 comment:

Marita said...

....mmmm, alltså... jag har inte läst Bitterfittan, har ett barnsligt motstånd till texter som alla läser samtidigt. Men efter Din hyllning beställer jag den. Nu. Genast...:)

Ha det bra, vi ses la´i Umeå?

Marita, Trollhättan