Wednesday, March 19, 2008

Lärares arbetssituation är absurd

Hej, jag vet, det är olika på olika skolor men en lärares arbetssituation är absurd. Jag kräks på vackra ord från politiker kan jag säga, för tillfället känns det så himla avlägset när det mest handlar om att hålla sig över ytan en dag. Idag började jag halv åtta och slutade halv sex utan en minuts rast och tio minuter lunch samtalandes om en lektionsplanering, alltså ingen rast.

Typ, det flesta lärarna har huvudverk efter dagen, konstigt?
Det är inte så bra jargong av förståliga skäl, tyvärr blir det sämre och sämre när någon drar igång, lätt att bli bitter. Viktigt att peppa och sånt också.

Visst många saker ska in i skolan och värdegrund hit och dit, men när de mest basala behoven inte tillfredställs för undervisning så är det lönlöst att prata om skolans ansvar för alla problem i samhället och lägga fler arbetsuppgifter på lärare utan att ta konsekvenserna av det och göra yrket mer attraktivt och möjligt att överleva i.

Ta bara en sån sak som böcker; En elev ber snällt om att få ta hem biologiboken för att jobba vidare hemma; "kan jag inte få fortsätta hemma". Vad blir mitt svar;
"Nej, tyvärr, det finns bara en klassuppsättning böcker som ska räcka till hela skolan". När jag som lärare inte ens kan uppmuntra och stimulera inlärning hos eleverna, va fan är poängen. Känns det bra eller?

fem minuters "raster" mellan lektioner är en annan sjuk grej. Hur i hela världen ska du avsluta lektion, prata med eventuella elever som dröjer, har något på hjärtat(som någon alltid har) och sedan gå till arbetsrummet packa upp och packa ner nytt material ta fram och förbereda tex en lab till en ny klass. Fem minuter? Det är omöjligt. Eleverna har inte heller det lätt, fem minters raster mellan varje lektion hade en klass hela dan idag såg jag. Varje lektion med ny lärare som ställer nya krav på närvaro i tid och hög prestation. Hinner man ens på fem minuter? Det är inte mänskligt, det är skadligt på många sätt och framförallt så motverkar det skolans syfte; att skapa goda möjligheter för inlärning och undervisning.

Jag kan fortsätta men nu har jag ventilerat lite av det jag tänkt idag. En fabriksarbetare med 14timmarspass varje dygn utan typ rast i en fabrik i Kina har fått mer sympati av mig.

Ord om satsningar på skolan, jag är skeptisk tills jag ser konkreta förbättringar. Och ta initiativ till coola grejer att utveckla saker i undervisningen är bara att lägga på is, likaså, demokratiskt impliserande och jämställdhetsambitioner.. nu handlar det om att överleva. Och ja, dessa saker skulle göra det lättare att överleva, men har du inte böcker och tid, vad gör du?

Okej, det var en glimt, jag vill också säga att jag hade en grymt fin genomgång idag också med en grymt soft klass, ett guldkorn i en annars lytsendimma.

hej hopp, nu är det pusta, rätta och planera under påsken!

1 comment:

Anonymous said...

Det låter stressigt. Man behöver få koppla bort jobbet en stund varje dag, hämta ny kraft och tänka efter lite. Det är mycket som behöver förbättras i skolan. Nya tag inför nästa val helt enkelt.

Ta lite ledigt i helgen!