Sunday, December 14, 2008

Osexigt att prata om att dra ner på alkohol.

Alla som varit i ett sammanhang där det dricks alkohol men själv inte dricker har fått frågan; "Kör du?" eller "är du nykterist?". Frågan kommer som på beställning.

Jag såg ett mkt sevärt program från dokument innifrån nu.

Se det! "RÖR INTE MIN SUP" - om hur barn blir rädda och oroliga när vuxna i deras omgivning dricker. Även vanliga svenssons. Programmet rör hur mkt vi värnar barnen i Sverige. Men när det kommer till alkohol så dricks det kopiösa mängder framför barnens ögon. Att som liten känna osäkerheten som kommer av flamsiga och onaturliga vuxna är betydligt mer skrämmande än en skräckfilm eller en farlig leksak... Men det är att trampa på tårna. Politiker är rädda att verka torra, få motstånd.

I Programmet intervjuas ungdomar i 15års åldern om deras alkoholvanor. De refererar hela tiden till att vuxna gör likadant. Att barn och ungdomar testar alkohol i tidig ålder borde bli till en helhetlig diskussion för vuxna, men ingen rör baginboxen liksom.

Jag hörde en siffra för några år sedan; alkholen kostar samhället 100 miljarder varje år. Då räknas alltifrån polisutryckningar vid misshandel och skadegörelse till skrumplever osv. Notera att det stora krispaketet till Bilindustrin är 28 miljarder.

Något mkt allvarligt måste hända för att vända detta, vad vet jag inte. Idag finns det inget parti som driver frågan, jo, jag har noterat att Gudrun Schyman(Fi) driver frågan. Det lär inte bli mindre aktuellt i EU.

2 comments:

Anonymous said...

Hej Samuel!

Jag såg också det programmet och det satte fingret på det jag länge tänkt på. Men det är liksom att gå över gränsen för vad som är socialt accepterat i vårt land, tyvärr. De enda som inte blir riktigt lika provokativa i folks ögon när det tar upp frågan är just nyktra alkohoister, så det funkar för Gudrun. Skitviktig fråga, någon måste bryta tabut!

/Elli

Mikkan said...

Tack för tipsen, jag skall kolla upp programmet! Detta är en fråga som bara växer och växer inom mig, känns viktig och brännande mest hela tiden, synligt problem överallt.