Wednesday, May 20, 2009

Vem tror inte på Gudrun Schyman?

Gudrun Schyman har talat i 20 minuter utanför Åhlens i centrala Sockholm, leden tätnar, ett hundra tal människor har stannat till och lyssnar. halvcirkeln är sluten. Det är rusning i Stockholms hjärta. Många har blicken fast raktfram i vimlet. Klockan är fem. Det blir två, tre, fyra led. En äldre man frågar mig ”Visst är det Gudrun Schyman? Otroligt, måste vara en av vår tids största politiker. Själv har jag röstat på moderaterna hela livet men det är ingen som når ut bättre än hon.”

Jag tänker att det inte kan finnas någon i hela Stockholms city som inte tror på Gudrun Schyman när hon säger att hon tänker röra om bland gubbsen nere i Bryssel. Alla vet att hon kommer göra det om hon kommer dit. Från den blåaste moderaten till den rödaste socialisten - Alla står de där tror på varje ord.

Efter 40 minuter avslutar Gudrun Schyman och många kommer fram för autografer och för att få byta några ord och ta valsedlar. Stämningen är på topp, människor är nyfikna och många ögon är förväntansfulla. ”Jag går och röstar imorgon direkt” säger en äldre kvinna bestämt när de tar emot valsedlarna.

Valarbetare, alla ideella, som jäktat från jobbet, från tentaplugget eller andra sysslor får svara på frågor om alltifrån hur röstningen fungerar till hur det ser ut inför valet. Gudrun har tagit med sig en massa valaffischer hon fått skänkt till sig av en supporter och lämnar över dem till Stockholmgänget. Hon drar vidare till nästa punkt i kalendern när siste person fått ställa sin fråga och ta sitt kort. Det finns alltid tid för frågor.

Vi befinner oss mitt i, i hjärtat av valrörelen, inte för att vi är i Stockholm city utan för att samtalet finns där. Mellan människor. Engagemanget, inspirationen, lättnaden över att det finns förändring på kartan gör stegen lättare på väg hem till middagsbestyren.

Ny dag, Gudrun Schyman sitter på ett tåg till en annan stad men det finns fortfarande ingen av de som lyssnade igår som tvivlar på att Gudrun Schyman kommer att göra det hon sagt. Alla vet att hon kommer röra om, då är det inte längre svårt att motivera sig att rösta. Inte heller vem som ska få rösten.

5 comments:

Anonymous said...

Bra inlägg!

Anonymous said...

Amen.

Och så har den första feministsika och kvinnliga Påven valts av sina anhängare.

Anonymous said...

Jag röstar på Fi alla dagar eftersom feministisk politik verkligen behövs. Gudrun är kompetent och karismatisk - det känns bra att hon representerar Fi.

/Ellen

Anonymous said...

Dina fina ord lockade fram tårarna!
Tack Samuel...

Johan said...

Hoppas verkligen valet går vägen, volontärarbetar nere i Helsingborg och röstar så klart feministiskt!