Wednesday, February 11, 2009

DN:s ständiga medelklassanalyser; rasism?

Läs detta citat från en krönika i DN häromdan gällande mordet på "Romario" som stacks ner (blott 18 år gammal) i en uppgörelse. Krönikören, Ulrika By, försöker visa på skillnader mellan huliganer och förorten:

... MEN DET finns grader i helvetet. Eller som en person med stor insyn och erfarenhet av så väl den sociala problematik som den kriminella jargongen som unga människor både innanför och utanför tullarna till Stockholms innersta lever med beskriver det:

Det finns skillnader. Medelklassens huliganer håller sig oftast till de uppsatta reglerna. Uppgörelserna i förorten ballar ofta ur. Och därute i "orten" - där har man absolut inget förtroende för att det etablerade samhället finns där för att hjälpa till. Rättskipningen sker internt.


Jag vet inte, är det bara jag som tycker att detta "dolda citatet" är problematiskt, inte minst när det kommer från medelklass-DN som definierar allt som om det vore sant. DN verkar aldrig se sin roll som skapare och en del av verkligheten. På samma sätt lät det när det brann i Rosengård och DN penetrerade härkomsten på människorna som bodde där för att på något sätt kunna koppla oroligheterna till det. Sen visade det sig att det var huliganer och vänsteraktivister med svensk-etnisk bakgrund som stod för det mesta av våldet mot poliserna. Bilden som finns kvar är fortfarande fördomarna om människor från förorten och om människor med icke-svensketnisk bakgrund.

Huliganer håller sig till regler? Till samhällets regler? knappast! Huliganer dör av skador i fajter och misshandlas och fängslas också, någon som missat det? Läs Stephan Mendel-Enks bok "med uppenbar känsla för stil" för att få en bild av den inre kretsen av huliganer, vilka regler?

Det finns en otäck kolonial touch här också. Idén om att; "Vita soldater slåss ratinonellt medan andra kulturers armér går på känslor och är blodtörstiga och irationella" känns igen. Så har det ofta referats ifrån olika krigshärdar där den vite mannen drar fram, inte minst USA:s krig runt om i världen. Kanske är långsökt men man är sig själv närmast och där jag själv är så är såklart regler och normer förklarliga.

DN, skärpning!

No comments: