Saturday, February 28, 2009

Vita rika män och deras analyser.

Analyserna är många i de stora tidningarna. Alla har samma ton.

Det går dåligt för Mona Sahlin. Det tjänar Alliansen på. Samtalen skulle kunna handla om att vi går mot rekordstor arbetslöshet, orättvisor på arbetsmarknaden, ungas utsatta situation på bostadsmarknaden, tummandet på mänskliga rättigheter i asyl och immigrationspolitiken osv. Men istället tar Sossarnas trasslande över och de framstår inte som regeringsdugligt.

Okej. Men, vilket intresse har dessa (nästan alltid) vita rika män på redaktionerna för intresse att blotta Alliansens orättvisa och syniska politik? De kan ägna sida efter sida att göra ytliga analyser av hur tankarna går bland sossarna och vad Alliansen vinner på det. Det är ett otäckt sätt att osynliggöra Alliansens politik.

I fjol var jag på ett seminarium om Mediamakt i Almedalen. Det som konstaterades efter en översikt av medias fokus var att "det politiska spelet" tog en majoritet av spaltmetrarna i tidningarna. När det närmade sid valen är över 2/3 av reportagen om det politiska spelet och alltså inte om vilken politik partierna vill driva.

Är inte det läskigt? Det tyder på att det politiska innehållet inte är intressant för välbetalade ledarsidesskribenter.

No comments: