Monday, July 21, 2008

Aftonbladet, kvinna - hallå! nya mansideal?

Aftonbladet har som bekant en kategori som heter sport, en för debatt, en för nyheter och så har de en flik som heter "kvinna". Under den fliken finns alltifrån reltionstips till barnforskning, från kändisspaning och jämställdhetsdebatt till.... "den nya mansidealen i samhället". De skriver att Ernst har banat väg för en ny mansbild som får prata känslor och baka bullar.

Men det är så patetiskt att ha en flik som heter kvinna, än konstigare blir det när ett nytt bakabullarideal för män ligger under den fliken. Det kan tyckas vara en petites, men det säger något mer om hela grejen. Det som rör kvinnors vardag är ett särintresse medan mainstrem(läs män) inte har någon etikett, det är ju normen. När sedan mansideal tas upp under kvinna så säger ju det att kvinna inte har med kön att göra utan med genus - Alltså socialt kön. Och förväntningar på kön, vad man tycker om om man är kvinna - disktera det nya mansidealet. Allt som rör könsroller och allt sånt kopplar aftonbladet till kvinna. könsroller verkar inte bekomma män?

Hur tänker de?

Förslag skulle kunna vara att ha en mansflik också,men den skulle bara förstärka hela skiten med nya bilmodeller och sånt... så bort med fliken kvinna och in med de nyheterna i mainstreamgtrejen - en flik för jämställdhet vore ju annars ett alternativ.

No comments: