Friday, July 18, 2008

hederns ursprung - leta i manligheten.

Hej,

Zanyar Adami skriver på expressens debattsida idag.

"Vi behöver vidga hedersbegreppet och koppla det tydligare till manlighet i allmänhet. Så länge vi marginaliserar hedersvåld till "invandrarkultur" kan vi stöta ifrån oss problemet. En sårad manlig stolthet ligger bakom majoriteten av allt våld omkring oss"

Just detta med manlighet och vad det innebär behöver lyftas upp i samhället mer. Det görs försök men som Adami skriver behövs det tusen gånger om. Vad är det som gör att kvinnor slås ihjäl och mördas av de som sa sig älska dem? svartsjukan från ex-pojkvänner skördar liv. Idag senast kan du läsa om det här. Att som man känna sig kränkt utifrån sin självbild är en startmotor, det måste åtgärdas med våld i manlighetens logik. Det kan handla om att bli förvägrad att gå in på krogen(skjuta krogvakten). Det kan handla om att bli dumpad osv..

Adami trycker också på en viktig "retorisk fråga". Att det handlar om att se att heder inte är kopplat till "invandrakulturer" utan till manlighetskulturer och att våld i hederns namn utförs av infödda svenskar mot hbt-personer, kvinnor och män som kränker den våldsverkande mannen bild av sig själv.

Undrar just vad kunskapen om manligt genus skulle göra med samhället?

1 comment:

Anonymous said...

"Feministiskt tänkande stoppar inte hedersvåld"

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=800919