Tuesday, July 8, 2008

PR-tips från ett seminarium

Tisdag i almedalen.
Gudrun har gjort entré med ett första torg tal och ikväll kommer den verkliga PR-forsen då hon talar bara en halvtimme före Mona Sahlin precis vid ingången till almedalen på Donners plats. Vi räknar med att ett tusental kommer att gå förbi och stanna till.

På tal om bra PR. Svängde förbi ett gott seminarium med PR-tips från Cision, ett pr-företag. Några saker som jag noterade och som jag tycker är värt att lyfta i syfte att nå ut i den otroliga mängd röster som ljuder under almedalsveckan.

- Skapa udda allianser.
Journalister vill ha överraskning och konflikt. En överraskande allians där två skillda parter går ihop och driver en fråga tillsammans ger höjda ögonbryn. Jag säger det igen och det kommer nog sägas många gånger till. Tänk ett sammarbete mellan Fi och Kd-kvinnorna!

- Ta plats på andra seminarier under veckan och ställ frågor.
Fi har en strategi under veckan att dela upp oss och sprida folket så vi når ut och visar att vi är många och engagerade på många håll. Det har redan gett frukter.

- Välj ut en målgrupp av journalister.
Här menade de att det kan ge motsatt effekt att skicka till alla journalister eftersom de får hundratals pressmeddelanden per dag. Hellre sikta in sig och inte minst...

- RING MER! personlig kontakt med journalister är viktigt! Men pressmeddelandet ska finnas med i bakgrunden.

Avslutningsvis kan jag säga att de tog upp hur förhållandevis stor Högeralliansens dominering är i media. De har betydligt högre procentsats än vad (s) hade vid den här tiden för fyra år sedan. Inte konstigt med tanke på att alla stora tidiningar är höger men visst är det ändå intressant att notera med tanke på att det går lite tungt i opinionen. Frågan är om den stora dominasen i media leder till en vändning framöver. Sossarna måste ju ändå visa någonting framöver.

2 comments:

Anonymous said...

Vilka fina strategier...håller just nu på med begreppsanalys....täcks in under "to pluralise the meaning of differance"...dvs att tänka horisontellt/vertikalt samtidigt på flera nivåer samt att påvisa att verkliga politiska drivkrafter är engagemeng och ett kollektivt medvetande för nuet och framtiden....dvs att en orientering mot ett "lyckande" i detta hänseende är att visa engagemang och att göra saker av rätt ORSAKER-inte en orientering enbart mot likriktade frågor utan att våga vara ÄKTA---mot allt och alla NILLA

Marita said...

Hej Samule

Hoppas Almedalen är kanon o tack för att Du bloggar därifrån! Då får vi som inte är me´ får känslan av att iaf näääästan vara med....:)

Det där med oväntade allianser är inte alls fel. Just KD var det enda parti i regionpolitiken som hade/har en människovärdig syn på psykiatri i Västra Götaland. I enskilda frågor skall man absolut jobba tillsammans (inte minst på lokal nivå) o strunta i partiböcker. För KD:s partibok, njaaa den ger sömnlösa nätter...:)

Hälsar Marita