Wednesday, July 30, 2008

Pressmeddelande från Fi; Bojkotta Italienska Varor!

I morse gick Fi:s talesperson Stina Sundberg ut i ett pressmeddelande och uppmanade till bojkott av italienska viner och mat och andra varor! Vi är på väg in i en ny tid, då det är okej att förfölja grupper av människor och ta bort deras mänskliga rättigheter. I EU. Dags att sätta ner foten hörni!!! läs nedan;

Pressmeddelande 2008-07-30

Stoppa den nya förföljelsen av romer i EU - bojkotta italienska varor!


Förföljelsen av romer växer fram i Italien och med nya lagar försvinner deras mänskliga rättigheter. Likheterna med 30-talets judehat i Tyskland är tydliga och Stina Sundberg, talesperson för Feministiskt initiativ uppmanar nu till bojkott av italienska varor.

Det italienska parlamentet tog nyligen beslut om att gruppen romer, vuxna som barn, ska registreras med fingeravtryck och foto. Samtidigt så ska immigranter utan uppehållstillstånd betraktas som brottslingar och kunna dömas med upp till fyra års fängelse. Lagarna bryter klart mot FN-konventioner om allas lika rättigheter inklusive rättigheten att få söka asyl i ett land.

Föraktet för romer växer och två tredjedelar av den italienska befolkningen vill idag driva dem ur landet. Nyligen utsattes ett romskt läger för mordbrand och ingen ingrep när två romska flickor drunknade inför en folksamling.

-Vi talar ofta om judeförföljelsen och säger att det aldrig ska ske igen, men vart är Europa på väg? De främlingsfientliga och nyfascistiska krafterna blir starkare och starkare medan vi bara tittar på. Det är dags att vi skickar tydliga signaler till Italiens premiärminister Silvio Berlusconi att han måste upphöra med detta, att vi inte accepterar en ny Mussolini-liknande era i Europa, säger Stina Sundberg, talesperson för Feministiskt initiativ.

-Kombinationen att registrera alla romer och sedan kunna fängsla dem om de bedöms vistas illegalt i landet är en utstuderad förföljelse som borde få vilken demokrat som helst att må illa, fortsätter Stina Sundberg. Det italienska parlamentet har ett ansvar att uppfylla FN:s konventioner om mänskliga rättigheter för minoriteter.

Feministiskt initiativ vill nu se en tydlig markering från den svenska regeringen, men även uppmana alla människor att protestera mot förföljelsen i Italien.

-Vi har alla ett ansvar att stoppa förföljelser av folkgrupper när vi ser att de växer fram. Gruppen romer råkar ut för orimliga beskyllningar om att orsaka samhällsproblemen i Italien. Vi har ett EU-land som har tappat den demokratiska kompassen, markera du också genom att bojkotta italienska varor!


Mer information:

Feministiskt initiativs pressjour 0706 100 191

6 comments:

Anonymous said...

Även en debattartikel i expressen idag: http://www.expressen.se/debatt/1.1247915/romer-forfoljs-och-europa-ser-pa

Anonymous said...

Jag vill inte försvara Italien eller Berlusconi, men ändå bör rätt vara rätt.

Det här med ID-korten och registreringen av romer har, vad jag förstår, ändrats och man kräver nu att alla i Italien (italienska medborgare?) har ett giltigt ID-kort med fingeravtryck. Den typen av krav är internationellt sett inte särskilt radikala och i vissa länder får man helt enkelt böter om man inte har ett giltigt ID-kort med sig.

Dom här romska flickorna som drunknade. Tragedi. Men som rapporterats i många media och även av fotografen så stämmer inte det här med att ingen brydde sig. Enligt fotografen och andra vittnen på stranden så försökte folk att undsätta flickorna och när det inte lyckades så var det folk som la blommor runt flickornas kroppar och hjälpte till med att bära kistor osv. Att folk skulle ha struntat i att rädda dom och liksom inte brytt sig verkar helt enkelt vara fel. Det är i alla fall "highly disputed". Jag har i alla fall svårt att tro att någon undlåter att rädda en unge för att det är en romsk unge, och sedan om ungen dör att den personen tänker "skit samma, det var ju bara en romsk unge". Jag tror helt enkelt inte på det scenariot förrän jag blivit överbevisad om det.

Men jag tror absolut det förekommer diskriminering av romer. Både i Sverige och i Italien.

Jag tror ju att mångkultur är problemet här. Romer har faktiskt sedan sin "tillblivelse" haft som mål att inte integrera sig med sin omgivning utan leva enligt sina egna traditioner. Det ger upphov till sann mångkultur där människor lever efter olika värderingar och helst inte vill ha med varandra att göra utanför den egna gruppen. Mångkultur.

Bojkotta italienska varor... eller bojkotta romska varor... nja, jag är inte mycket för bojkotter av den typen. Mer integration och mindre mångkultur är mitt recept.

Samuel said...

HEj, kände inte till att de har ändrat sig i frågan om fingeravtryck. Gäller det barn också? typiskt media att inte rapportera sånt, har du nån länk till det?
JAg tror dock att detta är ett sätt för regeringen att gå kritiker till mötes och sedan köra på ändå. Jag läste att det nu är tillåtet att gå in med militär tillsammans med polis för att lösa förortsproblem. Mellan raderna verkar det mkt otäckt.

Men rätt ska va rätt. Jag har också hört om överdrifterna vid drunkningen, känns lite som en mediagrej att brassa på. Det blir en symbol för det som alla vet - att romer är diskriminerade i EU.

Resten håller jag inte med dig om med mångkultur.

Anonymous said...

Om ID-korten:

http://mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=1198065&lid=senasteNytt_275227&lpos=rubrik_1198065

"Från och med 2010 ska det finnas fingeravtryck på alla id-kort i Italien. Det har landets regering bestämt.

Beslutet fattades efter kritik mot ett tidigare förslag om att samla in fingeravtryck från barn till romer, som bor i Italien, skriver den franska tidningen Le Figaro."

Anonymous said...

Det är mycket snyftande om zigenarna nu. Varför inte börja med att diskutera alla brott som zigenare begår? Är zigenare mer värda än italienare? Sverige borde följa Italiens exempel och ta fingeravtryck på alla zigenare som finns i Sverige. Vi skulle då klara upp mängder av åldringsrån och andra fräcka brott.

Rolf said...

Att Alliansen inte uttalat sig om romernas situation är knappast konstigt. Vår kära regering diskriminerar ju utan protester vanliga svenskar som arbetslösa, sjuka och pensionärer genom att ge skattesänkningar utifrån om en person har jobb istället för skatteuttag utefter levnadsstandard och bärkraft som tidigare.
Men romer diskrimineras även i Sverige.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=155919
De är vår tids judar och förföljs snart som judarna gjordes under 30-talet i Europa. Politiker tiger över hela Europa och folket tackar och tar emot och diskriminerar på värre och värre vis. Hur detta slutar vet ingen men historien skrämmer.
Bojkott mot italienska varor? Ja om Alliansen beslutar detta. Annars blir det knappast någon effekt. Men gör de detta knappast. Först bör man sopa rent framför egen dörr innan man börjar anklaga andra. Ett annat land som inte är bättre bland flera är Finland. Här utvisas familjer till barn som tigger på gatorna för att romerska barn inte ska bli tiggare. Logiken i detta är svår att förstå.