Friday, July 11, 2008

En F!-knapp i Almedalen säger allt!

Det bästa med F!-grejen är att korten aldrig kan blandas bort. Folk vet vad det handlar om. Detta har blivit tydligt under många möten den här veckan. I samtal med styrelsefolk från piratpartiet så tar de själva upp frågan hur de måste jobba mer med att få in tjejer i styrelsen. De är nu noll tjejer. Jag och Veronica Svärd agerade i Onsdags mot att det i Pratbarens paneler bara är män hela tiden. Pratbar arrangeras av Resume som också filmar varje kväll och lägger ut det på accestv. Sammantaget fram till och med onsdagen hade det varit 3 kvinnor och 9 män i panelen. Två dagar hade det bara varit män. Vi gick fram och frågade programledaren efteråt. Han slängde en blick på F!-pinen och svarade; "jag vet vart ni vill komma, vi får jobba på det här till nästa år".

Vi får väl skicka ett mail eller tusen och påminna till nästa år. Nu är statistiken 4 kvinnor och 11 män i panelerna hos Resume.

Överlag, shit vad mycket mer män än kvinnor det är i Almedalen. Sveriges maktelit är om någon tänkte något annat könad.

7 comments:

Anonymous said...

Känner du till att Fi:s styrelse består av endast 2 man? (Och 11 kvinnor)

Samuel said...

jissar att det va en retorisk fråga, självklart gör jag det. Med tanke på att jämställdhet skulle innebära att män förlorar fördelar i samhället som de idag har så är det tyvärr inte så konstigt att få män är med i Fi. På samma sätt är det självklart att fler kvinnor är aktiva eftersom de ser och har upptäckt könsorättvisorna i större utsträckning eftersom de drabbas av dem mer generellt. Visst vore det bra om vi var 50-50 men Fi:s syfte är att få det jämställt i samhället. Det är ungefär som att säga att invandragrupper som jobbar mot diskriminering diskriminerar ursvenskar eftersom det inte är så många ursvenskar med i de grupperna. Äru me?

Anonymous said...

Det är inte trovärdigt helt enkelt. Att du inte förstår det oroar mig. Det tyder på att ni fallit in i en klassisk fälla. Inte här men gärna på alla andra ställen...

Anonymous said...

Piratpartiet har inte en enda kvinna i sin styrelse.

Anonymous said...

Piratpartiet? Det är möjligt. Känner inte till dom alls. Men nu pratar vi om det feministiska kvinnopartiet Fi. En viss skillnad i så fall.

Anonymous said...

OK.
Jag konstaterar alltså att Fi vill promota jämställdhet men själva anser man sig inte behöva stå för det i sin egen styrelse. Härmed får Fi mitt eget pris "Årets dubbelmoralkaka 2008"!
Grattis och gratis...

Samuel said...

Hej Fredrik, jag förstår hur du menar, men jag håller inte med. Jag tror det är viktigt att de grupper som är underordnade i samhället och organiserar sig mot en orättvisa kan göra det och själva diskutera vilkoren utan att blanda in överordnade gruppen bara för att, det kan nog störa dagordningen rätt så rejällt om man inte är försiktig. Mansdominans tror jag Fi som andra instanser i samhället lätt kan falla in i - vi är fortfarande en del av ett orättvisst samhälle. Visst kan mitt ressonemang verka dubbelmoral om man bara tittar på det utan en maktanalys av hur samhället ser ut.

Hur ser du på feminism fredrik?