Sunday, June 3, 2007

Att ge vika är inte att ge efter

Många åsikter om, referat: matchen och här i går mellan Sverige och Danmark har dryftats. Några har menat att våldet segrat genom att en attack på domaren fick avbryta matchen. Jag menar att våldet godtas om vi fortsätter att spela matcher trots sånna här saker. Det ska bli konsekvenser. Jag skulle vilja se mer sanktioner mot våldskulturen. Detta är en kultur som springer ur en manskultur som bygger på att inte ge vika och använda våld om någon allvarligt kränker ens manlighet. Att springa ut på plan var en logisk handling utifrån mansidealen. Det blir dock en paradox, han blir en syndabock. Samtidigt står 15 tusen män och skriker att domaren ska dö och borde ha en käftsmäll. Det är inte ologiskt att en av dem får ett kall och vill gå massan till mötes i handling.

Vi kan göra paralleller till religionen, en patriarkal kultur där en gud blir kränkt framkallar våldsverkare. Detta är logik, maskulinitetslogik, det är ingen idiot som springer ut på planen, det är en person som följer religionen och patriarkatets spelregler.

För att vara lite konkret så skulle jag vilja se en handlingsplan mot våldet kopplat till fotboll. Jag skulle vilja se en pott som samhället tillsätter för för vad fotboll får kosta under ett år. Denna summa omfattar poliser och all annan kostnad. När potten(som inte är stor) börjar närma sig slutet så kommer läktarna att vara tomma på "högriskmatcher". Om krogarna visar matchen och det visar sig bli bråk så dras sändningstillståndet in. "men folkfesten kan ju inte få ge vika för våldet" säger någon. Jo, precis så ska den göra. Resten av pengarna som inte polisen behöver lägga ner på våldsmän kan gå till genusundervisning i klubbar med antivålds och anti-machokulturfokus.

Bra va?

No comments: