Tuesday, June 19, 2007

Ring P1 is the shit!

Ring P1 är en oas, där människor mellan 9.20 och 9.55 varje morgon får väntilera sina tankar om livet, politiken och samhället.

Det är inga proffstyckare utan "vanliga åsikter" som framförs på ett hemsnickrat sätt. Skitbra! Det är känslor och sann upprördhet.

Här kan man höra vad som stör folk. I dag var det framförallt den extra karensdag som Reinfeildt pratat om, det kommer slå eld om den införs tror jag. Moderaterna kommer sänka stödet ytterligare. "Folk är ju inte sjuka med flit". Ibland ringer folk in och säger emot någon men när det gäller karensdagen så är motståndet massivt.

En annan fråga som diskuterats är fartsyndare. Förra veckan var det många som ringde in och tyckte det var skandal att hastighetsmätaren visar upp till 10 km/h för lite. Det var ett stort problem för många, eftersom de var tvungna att riskera sitt liv i farliga omkörningar när det skulle köra om folk som hade fel på sin mätare.

Jag har inte tänkt på det men motorcyklar har ingen registreringsskylt fram och hjälmen gör att det är omöjligt att se vem som kör för fort i kameror och så. Registreringsskylt fram känns ju som en bra grej. En man ringde in och ville ha fler motorbanor så folk fick avreagera sig där och sen köra lugnt på vägarna istället för att som nu förstöra trafiken.

Jag kan prata om ring P1 länge, men sist men inte minst så ringde det in en person som tyckte att Reinfeldt borde ta upp dom statliga bordellerna i tyskland med Merkel i helgens EU-toppmöte. "Hon är Europas största bordellmamma".

2 comments:

Mikkan said...

I love ring p1! Det är en av de grejjer som är en länk mellan mig och Sverige på veckorna- detta på morgonen åsså zoegas kaffe till det förståss! :)

Anonymous said...

Jag gillar också att lyssna på Ring P1. Gillar dock inte när det är Täppas. Tycker han raljerar.

Jag gillar tanken med någon slags "Folkets telefon" eller "Folkets röst", där man kan ringa in och säga vad man vill, så länge det inte bryter mot någon lag. Det är också den imagen som Ring P1 vill ha. Men jag tror inte det är så enkelt.

Har ni tänkt på att programledaren ofta säger saker i stil med "nu ska vi se om någon ringer och vill prata om..." och så nämner han eller hon något aktuellt ämne. GISSA om telefonslussen är inställd på att slussa fram dom som vill prata om just det där ämnet. För det finns ju en telefonsluss som väljer vilka samtal som ska igenom och vilka som ska kopplas bort.

Jag minns också att jag hörde ett samtal för något år sedan där personen presenterade sig och började prata om något. Minns inte vad det var för ämne, men det var i alla fall inget olagligt han sa. Programledaren avbröt snabbt och sa "men är det DU? Är det xx? Hur kom du igenom telefonslussen? Du står ju på vår lista för dom som inte får komma igenom?". Ungefär så. Sedan bröts samtalet och det var dags för nästa lyssnare. Men dom har alltså en svart lista på folk som dom aldrig släpper igenom (ja, om personerna inte lyckas trixa sig igenom).

Jag kan faktiskt förstå att dom har någon slags svart lista på "nut cases" som säkerligen ringer in varje dag. Men jag misstänker att dom har en svart lista på no-no-personer som inte är galna men som har... ja, vad ska vi säga... avvikande åsikter. Dessa personer kan inte komma fram (om inte slussen gör ett misstag) även om dom skulle framföra att dom vill ha fred på jorden och stoppa plågsamma djurförsök. Sveriges radio har registrerat att dom tidigare har framfört "felaktiga" åsikter och därför så får dom inte framföra någon åsikt alls i framtiden.

Statlig, fri radio i ett debattprogram där du bestämmer vad man ska prata om och det är bara att ringa in och säga din mening... Jo, tjenare.

Jag tycker faktiskt det kan finnas anledning att stoppa dom värsta lunaticsen. Det finns många människor där ute som har väldigt konstiga åsikter. Ibland är det hot, kränkande, förvirrat eller förnedrande men ibland är det bara obegripligt eller konstigt i största allmänhet. Vissa människor ska inte prata med Ring P1 utan med en psykolog.

Men den fria radion är inte så fri som ni verkar tro och inte så fri som dom säger.