Monday, February 11, 2008

Höll föreläsning om genus och idrott!

HEj! Fortfarande adrenalinkicken! Just hemkommen, hållt en föreläsning för beachvollygymnasiet om genus och idrott. KUL, verkligheten liksom!

Grunden - att samma handling från en tjej och en kille bedöms med olika mall vilket får stora konsekvenser för tjejer och killar inom idrottsvärlden. Ett exempel jag minns från min tid på skidgymnasiet var att tjejer som var sjuka ofta talades om som att de fick vila lite extra eftersom de ansågs lite mesiga och utan ambitioner att satsa. Medan killar som blev sjuka oftare fick förklaringen att de tränat för hårt, att de satsade och hade ambitioner var underförstått vilket det inte var för tjejerna. En ständig uppförsbacke i synen på tjejerna.

Även härskartekniker pratade vi om. Såsom objektifiering som är en påtaglig grej beachvollyn. Vem minns inte OS-skandalen i Sidney då kvinnorna var tvugna att ha små bekinis enligt reglerna medan killarna hade shorts och linne. Det verkar vara så än internationellt. Idrott verkar inte vara det viktigaste för regelsättarna.

De verkade digga med! GOTT! PEPP!

3 comments:

Anonymous said...

Bra jobbat!
/Emma

Samuel said...

TACK!

Phyb3r said...

Skrev lite om samma ämne på min blogg http://bravetenskap.blogspot.com/

Gillar verkligen det du skriver om, Bra Jobbat!