Thursday, February 14, 2008

Jämställdhetsdag på högstadiet

Hej hopp!
Idag på förmiddagen var jag på en jämställdhetsdag på Linneaskolan i Umeå. Först fick eleverna ta del av en föreläsning om Islam. Sen var det olika stationer varav en station gick under typ "kan en kille va feminist?". Så, ett gäng elever tittade in och en och en halvs timme diskussion blev bara bättre och bättre. Svårt i början att komma igång känner jag, ingen känner ingen liksom.. Men de bästa diskussionerna kom när vi kom in på Härskartekniker. De är så himla konkreta och med enkla exempel känner alla igen sig. Perfekta utgångspunkter.

- Osynligörande
- Förlöjligande
- Dubbelbestraffning
- Objektifiering
- Hot om våld och våld.
(de fem av åtta tydligaste)

Tråkigt var att de som kanske behövde sånt här mest såklart inte var där, de var på nåt sportarrangemang som gick samtidigt. Intressant grej att ta upp, appropå osynliggörande. En jämlikhetsgrupp, startad av elever på skolan tog initiativ till dagen och ska ha fetaste kreddet i stan!

Gällande islam. intressant. Ett ord som Jihad, jag visste inte att det betydde strävan. Det har liksom misshandlats av fundamentaliserna och media förstorar det.

Idag var det en bra artikel i DN om islamofobin som breder ut sig i Europa . Hur Europas stora ledare helt utan att få kritik kan säga saker som för tio tjugo år sedan hade setts som djupt rasistiskt. Det sker en otäck förskjutning. I Schweiz är tex det största partiet med 29% ett motsvarande Sverigedemokratiskt parti. De vill utvisa hela familjen om en minderårig "utlänning" begår ett brott. Vart är Europa påväg, det ser inte bra ut. Mer antirasistisk politik är ett måste! Fi - för ett friare liv!

No comments: