Thursday, February 28, 2008

Nya Härskartekniker

Idag skriver DN om Elaine Bergqvists nya bok "härskarteknik". Hon betonar att härskartekniker inte bara förekommer i könsmaktsordningen utan att det kan ske mellan alla. Självklart är det så, inte så kontroversiellt som hon säger tänker jag.

Bergqvist tar upp sju härkartekniker som hon identifierat:


Projiceringsmetoden.
Du klagar på något men får själv skulden för det du påtalar. Den som använder denna metod tror sig ofta vara allvetande, lida av ett Messiaskomplex.

Komplimangsmetoden.
En vänlig härskarteknik som inleds med en komplimang. Syftet är att få dig att göra något utöver det förväntade, men kvar blir en olustkänsla trots komplimangen.

Stereotypmodellen.
Du blir bestraffad eller negativt särbehandlad när du gör något utöver det som förväntas.

Självförvållad härskarteknik.
Du ger ett osäkert intryck med ditt tonläge och kroppsspråk. Du förminskar dig själv och det du säger, "härskaren" får därmed ett överläge.

Uteslutningsmetoden.
Du blir inte sedd när du borde bli sedd, i ett samtal eller i en debatt, eller när till exempel ditt tal på bröllopet "glöms bort".

Hierarkimetoden.
Innebär att man använder ett överläge eller ett underläge för att tysta någon. Det kan vara chefen som förtrycker sina anställda, men faktiskt också tvärtom.

Tidsmetoden.
Många använder tid för att tysta ned andra: "Jag är äldre än vad du är" eller "Jag har varit med längre i det här gänget än vad du har varit".

Jag kommer lätt köpa boken! Verkar intressant! Och som hon betonar så är det bästa sättet att komma ur en härskarteknik att spegla situationen och fråga vad personen menar istället för att hugga tillbaka eller gå i försvar. Inte alltid så lätt men effektivt!

2 comments:

tiarafeministen said...

låter absolut köpvärd!

Anonymous said...

Oavsett vem som använder sig av de olika härskarteknikerna, så ger det bara ett svagt intryck av utövaren, då dessa härskartekniker är ganska lätta att avslöja.

För egen del har jag inte mycket till övers för härskartekniker som används till sin spets, utan tycker enbart att det ger ett svagt intryck och utstrålar osäkerhet.