Sunday, November 16, 2008

FILM om feministiska låtskrivare och artister

Hej, jag har varit på socialistiskt forum. Det var igår, och det va sjukt peppande!

Jag gick på HITMUSIK - hade denna presentation;

hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt
Med avstamp i proggbandet Röda Bönors övertygelse om musikens förändringskraft levererar filmkollektivet RåFILM en historia som annars ofta döljs bakom topplistor, idolfixering och naken hud. Hedersomnämd på Tempofestivalen 2007 i tävlingen Sveriges bästa korta dokumentär.
Medverkande: Röda Bönor, Linton Kwesi Johnson, Laleh, JD Samson (Le Tigre), Chicks on Speed, MJM Propaganda, Christine Owman, Leia Gärtner (Svenska Akademien), Radical Cheerleaders Helsingborg, Föreningen Playgirl

Kolla in; råfilms hemsida

Sjukt peppande, hoppas kunna bjuda in dem på nått arrangemang i vår och varför inte till Almedalen, vore grymt bland toppolitikerna!

Va ju själv inne på denna linjen hårt förut, men legat på sparlåga med text och musik på sista tiden, men låtarna finns ju kvar och snart är det kongress och grejer så det borde vara dags att börja damma av notbladen och köra :)

2 comments:

Anonymous said...

Nu släpps DVDn ...om sakerna tillståndDen 8e oktober 2008 släpptes DVDn ...om sakernas tillstånd som handlar om ett av Sveriges mest älskade och framgångsrika reggaeband.
Det har gått sju år sedan bandet, som då var en trio, debuterade med EPn Snapphaneklanen och vad som har hänt sedan dess lär få i reggaesverige ha missat...

DVDn innehåller följande:
- Om sakernas tillstånd (Speltid 58 min)
- Filmen STURE (Speltid 22 min)
- 3 hela livelåtar från KB i Malmö 2007
Extramaterial med rubrikerna:
- Kill your darlings (bortklippta scener)
- Rötter
- Musiken
- Så här började det

(c) & (p) Bengt Andersson Film 2008

Filmen går att köpa i alla välsorterade butiker såsom:
http://www.bengans.se
http://www.cdon.com
Samt givetvis i vår egen Swingkids Webshop:
http://www.swingkids.se
Tipsa eller fråga gärna ditt bibliotek annars att de borde ta in den annars.

Se smakprov: http://www.youtube.com/watch?v=sNcy3eURw5M&fnt=18

Anonymous said...

recension av ... om sakernas tillstånd i Groove

... om sakernas tillstånd- filmen om Svenska Akademien
Svenska Akademien är bandet som under sin sju år långa karriär ständigt befunnit sig i strålkastarljusets periferi. Okända för den stora massan men älskade av många andra. Med dansant reggae influerad av såväl hiphop som dancehall har de med fyra album, en samlingsskiva, en EP samt ett närmast frenetiskt turnerande lyckats påverka och gå i täten för de senaste årens allt mer levande och intressanta svenska reggaescen.
I Bengt Anderssons film får vi möta Akademiens ledamöter och publik. Vi får höra vad som ryms bakom de storslagna textraderna om kärlek och revolt och samtidigt bjuds vi bra musik och unika konsertögonblick. Det är ett personligt och närgånget porträtt av människorna bakom musiken snarare än en presentation av bandet, deras musik eller dess historia. Detta kräver tyvärr en stor dos förkunskap då filmen saknar berättarröst, namnskyltar och vägvisare. Detta är helt enkelt Akademiens perspektiv på tillvaron, berättat av dem själva för de som redan känner till musiken.
Tempot kan sägas vagga fram i baktakt. Tystnad och eftertanke, ackompanjerad av svepande kamerafärder genom valfri svensk småstad där allt verkar stängt och nedlagt, varvas med tillfälliga explosioner av energiska liveframträdanden, lika närgånget fotade som allt annat.
Vackert paketerat och med en mängd extramaterial är detta ett värdefullt dokument över vart Svenska Akademien står idag, och kanske en föraning om vart de kommer finnas i framtiden.

Björn Owen Johansson