Tuesday, November 11, 2008

Invandrare? Eller att definiera sig själv...

Lyssnade idag på en intressant diskussion på P1 om vad "invandrare", alltså människor med annan etnisk härkomst än svensk ska kalla sig.

För trettio år sedan sa man från etablissemanget utlänningar. Sen ville man inkludera utlänningar och sa istället invandrare, människor som kom hit och va med.

Problemet som lyftes av de två gästerna i programmet va att det va svenska proffstyckare som kom på namnet och satte en etikett på folk.

Invandrare är ett ord som idag används för att prata om personer med mörk hy och hårfärg. Det är inga invandrare, det är ofta personer som bott i Sverige hela sitt liv.

En av gästerna kallade sig för afrosvensk. Precis som Obama kallar sig för AfricanAmerican. Detta gör det lättare att prata om diskriminering pga hudfärg menade han.

Jag har själv funderat på detta och kände att det är precis så det är ju. Invandrare är ett ruskigt ord som läggs på allt och alla som inte ser ursvenska ut. Det är ett exkluderande ord som också indikerar att den här personen har ett "annat hem" - "åk hem!".

Afrosvensk. Arabsvensk. osv..

Att själv få definera sig, att inte bli definerad av tyckarna och makten är det viktigaste!

Peppinslag!

No comments: