Sunday, November 23, 2008

Schyman kommenterar "svenskkontraktet"; Hyckleri från högern.

Moderaterna vill att människor som invandrar till Sverige ska skriva på ett "svenskkontrakt" där man förbinder sig att lära sig svensk lag och känna till svenska värderingar, t.ex. om jämställdhet. Den som inte följer kontraktet ska kunna få bidrag indragna. - Jag blir milt sagt häpen över detta hyckleri, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

- Vad har Per Schlingmann tänkt att göra med alla svenska medborgare som bryter mot jämställdhetsmålen då? Sexualbrotten, mäns våld mot kvinnor i alla dess former, inklusive brott i hederns namn, ökar stadigt och löneskillnaderna har inte ändrats de senaste decenierna. Ska alla som är aktörer i dessa dramer få sina olika bidrag indragna? Att prata om svenskar som jämställda och invandrande som ojämställda göder främlingsfientliga krafter och ger Sverigedemokraterna en extra skjuts in i riksdagen.

- Om Moderaterna vill se mer jämställdhet i samhället måste de sluta att underblåsa bilden av ett "vi" och ett "dom" och sluta komma med särlösningar för utpekade grupper. Kunskapen om att vårdnadsbidraget kommer att hindra många invandrade kvinnor att yrkesarbeta borde vara tillräckligt för att avskaffa det. Att tillåta religiösa förskolor och etablering av religiösa vårdcentraler är ett andra uttryck för en konserverande särbehandling.

- Eftersom det här "svenskkontraktet" än så länge bara är ett förslag så hoppas jag att det hamnar i papperskorgen snarast möjligt, avslutar Gudrun Schyman.

No comments: