Sunday, June 28, 2009

Almedalen, nu har det börjat!

Hej,

Solen sken, människor var på G och första dagen är redan till enda. Almedalen 2009 kommer att bli det största någonsin, några iaktagelser från dagen;

- Gudrun Schyman missade färjan och kom lite sent till ett seminarie men hon refanscherade sig med två mycket bra paneldebatter.

- Lars Ohly höll tal men var inte riktigt med på banan, som om det inte hade börjat riktigt. Ingen röd tråd och mycket upprepningar utan sammanhang. Som Gudrun påpekar så märks det när Lasse verkligen brinner för frågan. Utrikesfrågorna och solidariet med människor runt om i världen är hans hjärtefråga vilket märktes, han avslutade sitt tal med Iran-krisen och Honduras-kuppen. LASSE som utrikesminister?

- Piratpartiet är på plats med sina lila tröjor. Självsäkra går de runt på området. Gudrun fick in en 10-poängare som drog feta applåder när det gäller varför det gick bra för piraterna i valet. Jag kan lägga ut den senare.

- Sverigedemokraterna är på plats med parollen idag - "Inga kommunister i riksdagen". Det uppstod visst tumult när de ställde upp med plakat när Ohly höll sitt tal. Polisen skingrade folk och ställde sig med ett vakande öga. Måste säga att det känns skumt att man ska få stå med paroller mot de som talar mitt framför där de står. Borde väl vara som vid vanliga demonstrationer att man har rätten att vara på en plats utan att störas av andra som vill störa?

- Programmet är så tajt att jag bara mår illa av att se alla punkter. Men vi får se vad det blir imorgon. Imorgon blir det helkväll. Då sätter veckan fart på riktigt.

- Utspel från vänsteralliansen och Björklund (FP) håller tal. Det kommer att bli mkt media imorn härifrån.

- PÅ TAL om media - Gudrun idag i Expressen om varför FI tar väljare från V. Sägs det... Men Gudrun förnekade att hon trodde att så var fallet idag i panelen efter Ohlys tal.

4 comments:

vmm said...

"Borde väl vara som vid vanliga demonstrationer att man har rätten att vara på en plats utan att störas av andra som vill störa?"

Himla illa om SD inte tillät V tala. Iofs har ju deltagare från framförallt Ung Vänster (påhejade av medlemmar från V) förstört möten för SD men det gör ju inte att man ska ge igen med samma mynt. Dåligt gjort av SD i sådana fall.

Och SD som tjatat på polisen att dom ska få hålla sina tillståndsgivna möten och så gör dom själva en sådan grej!

Jompa said...

Det var SD:s ungdomsförbund som demonstrerade, men de störde inte alls utan stod helt tysta. Och f ö inte alls "mitt framför scenen", utan tydligt på ena kanten, ett 50-tal meter ifrån.

vmm said...

Jompa: jag har nu kollat igenom Ohlys tal på SVTs sida och jag kan inte upptäcka några störningar. Inget kastas mot honom, han överröstas inte av några talkörer, inga visselpipor, inget nyckelskrammel... ingenting. Ja, han verkar ju kunna genomföra mötet i sin helhet!

Men jag var inte där så jag vet inte. Vi får väl höra SDs version och Vs version om vad som verkligen hände så småningom. Jag noterar att inga media (än) tagit upp att SD skulle ha hindrat eller stört Vs möte, i alla fall inte vad jag kunnat se.

Samuel said...

Nu framstår det som att det var kraveller på ert snack. Det blev stökigt en bit bort till höger om scenen under 1 min och polisen var där. Jag ifrågasatte om det är okej att stå med plakat när ett annat parti håller tal. Hoppas detta är klargörande så att det inte blir några missförstånd vad som hände.