Monday, June 15, 2009

Iran och spelet om makten.

Den här artikeln tycker jag säger något om situationen i Iran.

Ahamidnejad och Mousavi är båda barn av den islamiska revolutionen. Allt ni ser är en lek. Det är en teater som regimen i Iran spelar upp. Media kan skriva Iran är demokrati först när jag som en monarkist öppet i Iran kan stödja ett återinförande av monarkin till Iran och när mina republikanska och socialistiska kollegor i Föreningen för Demokrati i Iran öppet kan stödja en icke-islamisk republik eller ett kommunistiskt styre.

Det som folk reagerar emot är regimen i stort. Att båda kandidaterna kommer från den andlige ledarens led är ett skämt, men det är så det funkar. Protesterna kommer visa att det inte går att göra vad som helst, regimen måste ta ett steg tillbaka och påbörja en reform av styret i landet. 2 miljoner människor kan inte ha fel.

2 comments:

Birdseed said...

Jag tycker artikeln är skitfånig. Om någonting visar de senaste protesterna att det visst finns en opposition i Iran, och att den verkar långt bortom den farsartade officiella politiken. Exiliranska falanger har länge gått runt och påstått att det inte finns någon vilja till förändring i landet självt, vilket nu är demonstrerbart fel.

Mousavi är nån slags andra rangens Imre Nagy, en figur ur etablissemanget som i någon mån uttryckt sig försiktigt reformistiskt och nu blivit nån slags galjonsfigur, men att påstå att hans rörelse bara är samma som vanligt är löjligt - det här är de största folkliga protesterna i Iran på årtionden. Och det är fantastiskt, att det faktiskt finns ett genuint folkligt uppror i Iran.

Jag har demonstrerat två gånger redan till stöd för det folkliga upproret och kvinnokampen (för det är en genuint feministisk kamp också, den starkaste i mellanöstern) och skulle göra det fler gånger om jag inte åkte till budapest i morrn. Nästa stora demonstration är på Sergels Torg kl 16 på torsdag, skicka dit lite Fiare så blir jag glad.

bloggare på icedaniel.se said...

Jag vill tacka alla i FI för en bra valrörelse och speciellt dig Bengan !