Friday, February 1, 2008

Saker som gör en glad!

Hej,

det här är nog en av de bästa inläggen jag har läst på mycket länge och säkerligen det bästa jag har läst av Zanyar Adami någonsin; Expressen. Behöver inte kommenteras, read it!

Något som däremot behöver kommenteras är dessa siffror från en ny opinionsundersökning. Ja, nu är avståndet över 20 procentenheter mellan regeringen och oppositionen. Det är ingen nyhet. Det är däremot en öppning för andra alternativ som människor väljer bort när det är jämt mellan blocken, jag tänker på Feministiskt initiativ.

Moderaterna 19,0 (20,8)
Folkpartiet 6,5 (5,2)
Centerpartiet 5,1 (4,7)
Kristdemokraterna 4,4 (4,0)
Socialdemokraterna 46,2 (47,1)
Vänsterpartiet 6,1 (5,2)
Miljöpartiet 5,9 (6,3)
Sverigedemokraterna 3,4 (3,3)
Övriga 3,4 (3,3)


3,4 procent röstar på övriga. Tittar vi på senaste valet så var Feministiskt initiativ efter Sd störst utanför riksdagen. 0,68 % tätt följt av piratpartiet. Junilistan hade färre och har droppat av från diskussionerna kring Sverigepolitiken. En realistisk gissning är att det är Fi och Pp som delar på de 3,4 % vilket är ett stort framsteg. Detta stärks också av den(visserligen helt onyanserade och icke säkerställda) undersökning Aftonbladet hade i måndags och senare under veckan där drygt 7 % av de som röstade sa att de tänkte rösta på Fi nästa val. Som sagt, inget bra underlag, aftonbladet, men det lär knappast vara våra kärnsympatisörer som går in på aftonbladet så säg lite till då. :)

DN hade en liknande undersökning där de frågade om du kunde tänka dig att rösta på ett feministiskt initiativ nästa val, hela 18 % röstade för det alternativet. Detta ligger också i linje med de undersökningar som kom under våren 2005 då mellan 20 och 25 % av svenskarna skulle kunna tänka sig att rösta på Fi. En vecka före valet 2006 visade sig att 11 % av svenskarna funderade på att lägga sin röst på Feministiskt initiativ. Så, mot den bakgrunden känns det hoppfullt för en förändring i jämställdhetens tecken. Nu när blockpolitiken inte längre är intressant i debatten om nästa val i alla fall.

Det har blivit en motorväg för andra alternativ, nya initiativ!!

Saker som gör en glad!

6 comments:

Rick Falkvinge (pp) said...

Vilken undersökning tittar du på? I Sifos senaste har "Övriga" (ex sd) 0,9 procent...

Samuel said...

Hej Rick! Jag tittade på den här som DN la fram häromdan: http://www.dn.se/DNet/jsp/
polopoly.jsp?d=1042&a=738787

Gissar att det handlar om hur de ställer frågan. Men det är hoppingivande.

Anonymous said...

Jag vill inte förstöra glädjen, men att Fi inte särredovisas tyder på att dom inte fått så höga siffror. Jag vet att SD "tjaffsat" mycket med det här med särredovisning och fick då klart för sig att man måste ligga över en viss gräns under ett visst antal mätningar i följd för att bli särredovisade. Gränserna för särredovisning är (vad jag förstår) helt upp till mätningsinstituten själva att välja och kan säkerligen skilja sig åt mellan olika mätningsinstitut.

Och Fi är ju i alla fall för närvarande inget politiskt parti och dessutom så såg Fi ju inte det låga valresultatet i förra valet som någon slags förlust så vad Fi får för opinionssiffror är kanske inte så intressant.

Samuel said...

vmm nu förstår jag inte vad du menar. För det första så är opinionssiffror trots allt en indikator på hur svenska folket tycker och tänker i politik i dagsläget. Så visst är opinonsundersökningar viktiga eftersom media också sätter agendan för vad som är stort och inte idag.

På dig låter det som att Fi inte vill förändra och förbättra samhället. Ingen nöjer väl sig med lite inflytande om man får välja på större. Självklart är det bra att ha. Sen är frågan hur. Den frågan tar kongressen ställning till i Maj. Just nu kan vi bara kolla över resurserna och räkna in och sen ta beslutet då. Sen får vi se. opinionsundersökningarna lever sitt eget liv. Jag tror att detta institutet som gjorde den här undersökningen inte redovisar övriga som inte når över 2 % typ. Så vem vet... till sommaren kan det hända saker tror jag.

Anonymous said...

Samuel: ja, vad Fi-kongressen i maj tar beslut om vet vi ju inte. Men fram till dess så får vi väl kalla Fi för ett studieförbund. Eller hur?

Vad jag menade? Äsch, du ska inte övertolka. Jag menade bara att det faktum att Övriga partier fick 3,4% kanske inte ska tolkas som en framgång för Fi. Därom veta vi intet. Och vore det så att Fi låg på någorlunda höga siffror varaktigt så skulle dom särredovisas. Och nu särredovisas dom inte... tolka det som du vill.

Men jag håller med dig om att det här med opinionssiffror ska man ta med en nypa salt. Och särskilt det där när dom frågat "skulle du kunna tänka dig att rösta på...". "Skulle kunna tänka sig..." är ett mycket luddigt begrepp.

Fi fick ju höga siffror där men som vi sedan såg blev de mycket lägre i valet. Men blir Fi ett parti så får vi väl se hur det blir tillslut.

Det där med att jag sa att Fi inte brydde sig så mycket om valresultat kom förövrigt från Stina Sundbergs kommentar "Styrelsens rekommendation till kongressen" där hon skriver att "det låga röstetalet i valet ses inte som ett nederlag". Så 0,68% var alltså inget Fi var missnöjda med. Det gör alltså inte så mycket hur många som röstar på Fi om nu studieförbundet blir ett parti lagom till nästa val.

Anonymous said...

vmm:
Det är bara populistiska dagsländepartier (typ Ny Demokrati) som fått fler röster än Feministiskt initiativ fick vid sitt första försök att ta sig in i riksdagen. De flesta av våra partier skapades av och för män för typ 100 år sen så det är svårt att jämföra med dem, men jämfört med Miljöpartiet så går det snabbare och bättre för Feministiskt initiativ. Och folk försökte förlöjliga deras försök då, precis som många försöker förlöjliga Feministiskt initiativ idag.

Och det finns flera saker som gör att vi inte ser förra valet som ett nederlag, tex har det aldrig pratas så mycket feminism och könsmakt som under den valrörelsen ute på gator och torg och andra ställen. Ökad kunskap och medvetenhet måste ju börja där.

Det är uppenbart att flera andra riksdagspartier lyssnar på Feministiskt intiiativ, tex är det nu bara kd som inte är ett feministiskt parti på pappret. Den praktiska politiken som förs är dock en helt annan historia...

Varför inte kalla Feministiskt initiativ för vad det är? En folkbildnings- och oponionsförening som kan ta parlamentariska initiativ när medlemmarna beslutar om det? Men det kan väl vara besvärligt för en del att tänka nytt, att demokrati kan vara något annat än dagens stelbenta partipolitik.