Tuesday, March 10, 2009

Det Spanska Feministiska initiativet siktar på EU-val och Bryssel

Det feministiska initiativet sprider sig över Europa! I Spanien är valförberedelserna i fullgång!

Under valrörelsen 2006 i Sverige följde två spanjorskor med på FI:s valturné runt om i Sverige för att inspireras och lära av vårt arbete här. Nu är det verklighet där! Det Spanska initiativet som bildades i höstas kommer att ställa upp till Europaparlamentsvalet den 7 juni!Bilden skulle lika gärna ha varit från ett valmöte någonstans i Sverige sommaren 2006. Istället är det "Iniciativa Feminista" som stolta fotograferas efter demonstrationen på 8:onde mars Valencia.

I valplattformen lyfter de:

-att kvinnors rätt att leva utan våld garanteras
-att de otrygga anställningsvillkor och den lönediskriminering som drabbar kvinnor stoppas
-att omsorgsarbete upphör att vara ett exklusivt obetalt ansvar för kvinnor, och istället genomförs av samhället.

Tydliga krav som vi känner igen. Mönstret går igen över hela världen. Det kan se olika ut men i grunden är det samma mönster. Det vill vi bryta och ju fler vi blir desto närmare kommer vi att komma. Idag är en mycket bra dag!! Låt dig inspireras, dom feministiska initiativen sprids!!

Gudrun Schyman kommenterar på sin blogg.

2 comments:

Birdseed said...

Stenkoolt. Hur ser det ut med kontakter över gränserna med andra Initiativ? Finns det fler medlemmar i den europeiska grupperingen än den svenska och den spanska?

Samuel said...

Hej Johan!

Jes, vad jag vet så finns det initiativ i Polen(mot abortförbudet), i Finland(bland kvinliga politiker), i Frankrike, i Rumänien. Men det är hitintills Spanien och Sverige som har ställt upp till EU-valet. Sannolikt kommer det till valet 2014 vara betydligt fler! Det skulle vara så coolt!!