Thursday, March 12, 2009

Varför Vita medelklaspojkar? - Skolskjutningarna...

Diskussionen går het (på newsmill) om skolskjutningarna och varför de inträffade. En forskning från USA som går igenom skolskjutningarna i landet under 80 och 90-talet och visar ett tydligt spår. Av de ca 20 massakrerna så var alla(med undantag för någon arbetarklass) utförda av vita pojkar i medelklassen. Det är intressant.

Alla som skjuter är män, varför? Vad utsätts män för? Vad fostras män till? Vad får de inte?

Ett mönster som kommer fram i USA-forskningen är att killarna har haft intressen som tillskrivs "nörden" eller "fjollan" som att spela musikinstrument eller att läsa böcker. Dom har blivit stämplade och levt i en evig brunn av förnedring från omgivningen.

Den ledande maskulinitetsteorin av Connell delar in män i tre(eller fyra) grupper. Hegemonin är den översta, där de som "bestämmer" vad som är rätt och fel är, de som helt enkelt är "manligt manliga". Här kan våld vara en del för att upprätthålla statusen. Den stora gruppen män tillhör "de delaktiga" som stöttar och hyllar manlighet men som själva är lite hur som helst men försöker på alla sätt att leva upp till (vissa) ideal. Den tredje gruppen är "bögen" som inte består av homosexuella per definition utan det som har drag som anses vara feminint. För att bevisa manlighet ska feminina drag slås ner på, både inom sig själv och utanför. Detta leder till grova hot och våld. Det vi ser runt om i samhället varje vecka. Det är helt enkelt ett resultat av hur män socialiserar sig med varandra. Tänk om man fick vara som man ville.

Hämnden växer hos dessa killar som inte har någon status, som är utanför och hånade. Det manligaste av allt, att slå tillbaka med 20 gånger mer och visa var skåpet ska stå blir den "till synes" enda utvägen.

Är det fler än jag som vill ifrågasätta mansnormerna i samhället?

2 comments:

Anonymous said...

Hej du,

Vad roligt, jag bloggade om samma tema på franska :
http://elisedaria.canalblog.com/archives/2009/03/11/12921362.html

Jag märkte att trots att våld används mest av män, så gör man aldrig länken in Frankrike. Man brukar att använda "neutrala" ord som "ungdomar" eller "grupp", i stället för "unga män"... och då förstår man inte problemet! (and blame videogames! >_<)

Som du säger, sånt våld är "ett resultat av hur män socialiserar sig med varandra"...

Anonymous said...

Under 80-90 talet. "Av de ca 20 massakrerna så var alla(med undantag för någon arbetarklass) utförda av vita pojkar i medelklassen. Det är intressant."

Varför inte längre bak i tiden med en befolkningsanalys samt 2000 talet?
En skolskjutning var ju från en sydkorean...

Ett genomgående tema är att alla skjutningar gjordes av folk som hade tagit Ritalin på grund av ADHD/Asperger varav en del också använde anti-depressiva medel.