Tuesday, March 17, 2009

Opinionsundersökningar, fungerar dom? Fråga Junilistan.

Undersökning efter undersökning slår fast att "övriga partier" i Sverige är minimala. opinionsundersökningarna görs på ett speciellt sätt, ett osäkert sätt. Man väljer ut slumpmässigt 1000 pers. Sen hör man av sig. Men om du inte har fast telefon?

Nästan ingen under 25 år har det, fast telefon.

Dessutom så frågar den som ringer upp; "vilket av följande partier skulle du rösta på?". Sen läser personen ifråga upp de "stora" partierna. Är du inte väldigt fokuserad så kommer du antingen att säga inget eller något av de upplästa.

Piratpartiet har idag fler medlemmar än MP och V. Borde inte det ge utslag? Även om Facebook är en mystisk plats så säger det väl något att Fi är tredje största parti där.
När en halv miljon förstagångsväljare går till val så står mkt på spel. Minns att de som jobbar med att kartlägga opinionen missade Junilistans resultat med 10 procentenheter eller i procent räknat ca 250% 2004 års EU-val.

Jag känner på mig att något liknande kan ske framöver i vår.

3 comments:

Rick Falkvinge (pp) said...

Samtidigt hade Junilistan ett tydligt avtryck i förra EU-valet -- fem procent i sista mätningen.

Niklas Starow said...

Stämmer.

Och de hade 1,5% i novembermätningen.
I februari hade den stigit till 3,5%

sista mätningen är i slutet av maj.

Samuel said...

Hej,

så ni köper inte argumentet att det är svårare att idag få en rättvis bild av hur folk kommer att rösta eftersom man inte får tag på dem på samma sätt som tidigare.

Vilka har gjort mätningen du syftar på niklas?

Vad jag minns var junilistan knappt mätbart bara två månader före valet?