Saturday, August 18, 2007

Om hon och han va samma sak. Kan det bli det?

Två retoriska strategier för att få fördel;

1) Ta motståndarens begrepp och göra det till sitt och därmed avväpna motståndaren.
Ex: Borgarnas räd mot begreppet "arbetarparti".

2) Skapa nya ord och begrepp för att få övertaget i en maktkamp.
Ex: Borgarnas införande av begreppet "livpussel" för att beskriva ett problem de har förslag till lösningar på. De definierade problemet och sossarna hade till synes inte lika bra lösningar eftersom de inte hade kommit på det vedertagna begreppet.

När det gäller diskussionen kring att göra språket könsneutralt, komma ifrån de patrarikala man-orden(allemansrätt, man borde.., osv), så handlar det mycket om att sätta in nya ord, tex en. Det pratas också om ordet "hen" istället för orden hon och han. Detta för att inte könsbestämma alla vi pratar om och därmed skicka med och tillskriva massa könsrollsfördomar om personen. Här pratar vi alltså om strategi 2 - att skapa ett nytt begrepp - hen.

Jag satt för några veckor sedan på en hostelkrog i Salzburg vid ett bord med folk från Australien och Scottland. En av killarna tittar lite menande på mig och gör en grimars mot min ciderflaska. Jag låtsas som att jag inte förstår, blir lite full i skratt. En tjej från Australien förtydligar; "you know, this a girls drink" med lite nedlåtande ton. Varpå jag svarar lite förberedd; "But I am a girl". Ingen säger något mer och ett samtal på andra sidan bordet blir i fokus. Jag byter bord med segern. Hon använde ord för att visa att jag är i fel grupp, men jag tar ordet och kallar mig för det. Hon blir paff - precis som sossarna blev när Reinfeilt kom in och kalla sitt parti för arbetarpartiet - gav ju valseger.

Människors definitionsmakt av vad som är tjejigt och killigt, underordnat och överordnat bygger ju på att det finns ord så att alla kan vara överens om hur maktordningen ska se ut. Om vi då tar orden för samhällets syfte att dela upp tjejer och killar och trycka in oss i könsroller så blir det intressant. Om jag pratar om min lärare i matte och varannan mening använder ordet han, varannan mening ordet hon om samma person så kommer orden endast vara just en benämning av läraren, inte vad läraren har mellan benen. Om denna konvention byggs upp så blir det dimridåer för uppdelningen, männikors behov av att veta vilket kön någon har är bara en vindby. Det går att få bort. Det går att befria människor från det - varför inte se personen istället!

1 comment:

Anonymous said...

Prova att göra alla texter från Fi könsneutrala, för dom fullständigt kryllar med könifiering av allt och alla.