Friday, August 24, 2007

Varför inte "En mer naturlig arbetsrytm"?

Ordet NATURLIG används ofta i debatter - syftet är att få ordet på sin sida eftersom det oftast anses positivt laddat. Naturligt används ofta av abortmotståndare och homofober som är emot homoäktenskap och så vidare.. Ofta känns det som ett ord som kommer upp när det inte är så mkt andra argument som biter eller när männikors lika värde inte prioriteras - då säger folk - men det är ju inte naturligt - eller - detta är naturligt. Ordet naturligt används väldigt subjektivt - det handlar alltså om att få tolkningsföreträdet. Men behöver det vara såhär??

Sex-timmars arbetsdag känns idag jättelångt bort, alliansen lägger ner arbetslivsinstitutet som kommit fram till att sex timmar arbete om dagen är både sundare och effektivare. Förresten mycket bra debattartikel i GP av Gudrun Schyman och Marita Strand igår om detta!

För att koppla ihop arbetsliv till ordet naturligt så känns det spontant som att sex timmar är en bra grej... Jag menar tittar vi några tusen år tillbaka i tiden så var det några timmar om dagen som var "naturligt". Kan det finnas en höjande effekt att använda strofen "naturligare arbetsrytm med sextimmars arbetsdag"? Spontant tycker jag att det känns rätt bra. :)

No comments: