Monday, August 27, 2007

Protestanten inom oss alla... Handlingsplan

Asså - Svenska kyrkan må vara skild från staten på pappret men arvet från Luther eller kanske framförallt tolkningarna av honom hänger tungt. Jantelagen hänger tätt samman med detta - Du är i ständig synd, tro inte att du kan köpa dig fri från synd som katolikerna tror- nej. Tro inte att du duger eller kan bidra med något.. nej..

Tänkt mycket på Jantelagen sista dagarna - hur den trycker ner människor och gör så att människor inte kan växa och vågar själva. Rösten kommer där i huvudet.

Religionen klandras som patriarkal och Sverige tas fram som ett bra exempel på där religionen inte har något med lagen att göra - bra så, men hur är det med jantelagen och patriarkatet. Den drabbar kvinnor i större utsträckning och med tyngre kraft skulle jag säga. Flickor som fäller krokben för varann och fostras till det i större utsträckning. En sten över foten och en stor utmaning för feministiskt arbete - att gå ihop och göra någonting för gemensamma intressen - stötta varann.

Jag skulle vilja se
en handlingsplan

för att få Sverige - "världens bästa och modernaste land" med flest sjuka och olyckliga - ur jantelagen och den krisen det innebär för människors välmående. Det tror jag skulle vara mycket väl investerade pengar på långsikt!!!

2 comments:

kyrksyster said...

Luther var en levnadsglad typ. Inte tryckte han ner folk. Tvärtom så var det just det han kämpade emot.

Jantemekanismen hör nog mer till den mänskliga naturen - den som hela evangeliet arbetar på att motverka!

Samuel said...

Luther var en ritkigt glad prick med många barn och stort känsloliv. Helt sant! Men med Luthereran och Protestantismen menar jag inte luther själv utan vad som föll ut av tolkningen av protestantismen såsom vi känner den de senaste 500 åren. Gustav Vasa och framåt. På samma sätt som vi inte menar Karl Marx själv när vi pratar om vad marxismen innebär och syftar till idag och under 1900talet. Det är stor skillnad.

Jante är främst ett skandinaviskt fenomen. Det blir rätt så tydligt när man är utomlands - det är inte på samma sätt. Slår vi upp Jantelagen i wikipedia så räknas även andra västerlädska kulturer upp såsom UK, Australien och Kanada.

Varför skulle "Den enda sanna glädjen är skadeglädjen" vara något av "naturen". Om nu det är av naturen - alltså evolutionsstyrt - varför ska vi bryta mot naturen och ändra det om Gud själv enligt bibeln skapat naturen. det känns lite paradox.
Mekanismer i vår kultur är enkla att ta för naturliga medans andra är onaturliga?