Wednesday, August 15, 2007

Visste du hur muren föll? "Fi kommer in i riksdagen!"

Jag har inte läst några djupare analyser om Berlinmurens fall. Jag har pratat med några europeer om det. Vad jag förstår så kom det som en blixt från klar himmel, men hur? Genom ett rykte om att muren hade fallit. Människor gick dit för att se och hela staden stod plötsligt där. Soldaterna hade också nåtts av ryktet och de gjorde inget motstånd, avlossade inga skott utan lät folkmassorna komma över. Det låter klyschit. Men finns det något mer här?

Alla har vi gått på högstadiet och på väg till en lektion mött klasskamrater som kommer springande;"lektionen är inställd" - ryktet sprids som ljuset och klassen lämnar korridorerna och drar till kiosken eller vars man nu hänger om det inte är sista lektionen när man drar hem fort som den hungrigaste varg. Läraren kommer till klassrummet lite sent pga av ett fördröjande telefonsamtal och finner sig mycket ensam.

Ryktets makt är stor och kan få männsikor att göra saker som de inte riktgt skulle våga om det inte fanns någon som sa nått tillräckligt trovärdigt för att tro på. Här tror jag vi har ett viktgt uppdrag. Vågen - "Fi in i riksdgen 2010" är ryktet som blir verklighet! Grogrunden för ett rykte måste såklart vara där, men den finns!

No comments: