Sunday, September 2, 2007

Det kan bli ny genuspedagog-utbildning! Nyamko förbryllar mig..

150 miljoner från Nyamko för jämställdhetsarbete till utbildningsdepartementet - inom någon vecka kommer det läggas fram förslag som ska gynna arbetet med jämställdhet i skolan - bla kommer det förslag på en ny satsning på den tidigare lyckade genuspedagogutbildningen. Aldrig tidigare har det lagts så mycket pengar i ett slag på satsningar på jämställdhet inom skolan!

I tre år var det möjligt att som lärare lägga till kompetensen genuspedagog genom att gå en 10-poängskurs på distans. Detta var populärt och det var också något som kommuner efterfrågade - tyvärr så var det en engångssatsning som löpte ut i fjol, men det verkar som att det finns en chans att regeringen tar upp tråden.

Träffa på en person igår som jobba som handläggare på utbildningsdepartementet. Han berättade också att det enda hotet mot en ny genuspedagogutbildning är Kd. Kds kärnfrågor har gång på gång fallit bort(bensinskatten tex) - nu har de bara vårdnadsbidraget kvar - de lär knappast vilja lägga pengar på genusarbete - trycket på Reinfelt att ge Kd mer ökar.

Han sa också att de på utbildningesdep. under sossarnas tid aldrig har fått så mycket pengar från jämställdhetsministern som denna gång - 150 miljoner, en sak som känns lite paradoxal i sammanhanget då allt annat i regeringspolitiken går åt än mer ojämställdhet. Hur hänger detta ihop? ett dåligt samvete? - det lär väl visa sig inom någon vecka!

No comments: