Wednesday, September 19, 2007

Lyssnade på Bodström om lite politisk strategi

I förra veckan var Tomas Bodström(s) på besök i Umeå universitet och höll en föreläsning om lite allt möjligt i sitt liv. Han pratade bl a om politisk strategi och han pratade om det i fyra steg;
  1. Förklara ett problem. Om du vill göra en förändring är det bra att peka på ett problem först så att det känns relevant att titta efter nya vägar. Här tog han Maxtaxan som exempel - sossarna genomförde maxtaxan utan att förklara att det fanns ett stort problem och ett stort behov av maxtaxan. Han beskrev det som att de fick problem i efterhand när folk ifrågasatte varför det slog igenom en onödig reform. Han pekade också på att arbetet som justitieminister var relativt enkelt eftersom den allmänna tesen i samhället är att våldet blir grövre, att brotten går ner i åldrarna och att vi har för få poliser. Därför var liksom den här punkten redan avklarad i hans arbete.
  2. Kom med bra förslag. Här kommer motsåndare alltid att angripa. Bara att vara beredd, ju bättre problembilden har blivit desto lättare att framstå som en bra föreslagare.
  3. Motivera förslaget. Här finns det ofta en tendens från motståndare att kritisera lagändringar med att lagen inte är det bästa sättet och tvärtom att handlingsplaner och annat är för vagt.
  4. Genomför förslaget.
Rätt så logisk och enkel genomgång - han pratade om hur media fungerar och hur slumpartat det ibland kan bli så att nya förslag kommer i mediabruset eller inte.

En annan sak; Vi har inte för få poliser - vi har för många. Det är inget en säger högt men det är vad polisen själv säger - "skulle vi pensionera tusen poliser så skulle vi bli effektivare!"

2 comments:

Anonymous said...

Jag ser polisen som ett skydd. Jag vill ha många poliser eftersom jag vill ha ett starkt skydd från samhällets sida. Det är viktigt att samhället skyddar medborgare och straffar dom som begår brott. Om du eller Bodström eller någon annan tror att det blir bättre med färre poliser så... ja, dream on. Visst kan det gå att arbeta effektivare men att ha färre poliser är ingen patentlösning för att göra polisen effektivare. Jag är lite mer inne på att det vore bra att anställa fler poliser.

Det här är kanske inte någon fråga om juridik. Jag tror det handlar mer om ideologi. Jag vill ha ett samhälle som kan erbjuda ett starkt skydd för medborgarna.

Hm. Jag kan berätta att för några år sedan så vaknade jag upp tidigt på morgonen av att någon höll på att bryta sig in genom min lägenhetsdörr. Jag ringde 112 och efter någon minut så såg jag genom fönstret att en polisbil svängde runt hörnet med blåljusen på och tvärnitade framför min ingång och två poliser hoppade ut och sprang upp i min trappuppgång. Dom grep personen som försökte bryta sig in.

Känslan av när man märker att någon försöker bryta sig in, man ringer 112 och polisen kommer och tar skurken... jag kan nog inte förklara den. Det här är vad samhället handlar om. Jag vill ha ett samhälle som skyddar mig. Jag vill få ha kvar min syn på samhället som en beskyddare,

Men det läskiga är ju alternativen här. Antingen kanske jag inte vaknat utan personen tagit sig in och jag legat och sovit och... ja, det är inget lockande alternativ. Nu vaknade jag när han höll på att fippla med dörren. Jag stod där vid dörren och övervägde seriöst om jag skulle springa och hämta en kniv i kökslådan eller om jag skulle plocka fram min pistol (jo, jag har en pistol, helt lagligt). Jag vill ju förfan inte döda någon! Det ska inte vara så att JAG ska behöva försvara mig med kniv eller pistol eller på något annat sätt utan det skyddet ska samhället stå för. Det är så himla viktigt.

Nu kom polisen snabbt i det här fallet. Men tänk om dom inte gjort det!? Tänk om jag ringt 112 och dom sagt att det dröjer 20 minuter innan polis kunde komma dit. En av oss hade dött.

Jag vill känna att samhället skyddar mig.

Anonymous said...

Vaknar jag upp 5 på morgonen av att någon försöker bryta sig in hos mig så ska jag känna att jag kan ringa 112 och en polisbil kommer med blåljus inom några minuter och löser det här. JAG ska inte lösa det här, av flera olika orsaker.