Friday, September 7, 2007

Idrott = sunda värderingar?! Tvärtom - idrott driver fram våld..

Vad är idrottens ide??

Den 8 juni skrev jag i ETC om den danske huliganen som sprang in på plan i Köpenhamn. Det handlar inte om får få vakter i grunden - det handlar om manlighet och manskulturen kopplat till att använda våld "när det behövs" - när ens manlighet är kränkt.

"Idrottens värderingar" är fan inget att hänga i julgran ur flera aspekter, nu ska våldet kopplat till sport resas bort med mer straff och poliser enligt Dagens DN Debatt med idrottsminister och justitieminister;


"Alltför ofta har spelare, ledare och den idrottsintresserade publiken, främst fotbollspubliken, fått uppleva scener där det som sker är så långt från idrottens idé som det över huvud taget går att komma."

Vad är det för scener? Våld gissar jag skribenterna syftar på. Det som är så intressant här är hur dubbelmoralen blommar fett - varför? för att idrottens syften inte är så ljusa som vi alltid tror. Idrotten har varit och är fortfarande en arena för män och manlighet - en riktig man viker sig inte - lyssna på Johan Mjällby nångång i en TV-soffa. Våld är något som ska tas till när hedern på plan står på spel. Idrott är också en träningsarena i kontrollerat våld och kamp - perfekta förberedelser för att gå ut i krig. Jag skrev den 21 juni om det brittiska imperiets införande av rugby i Nya Zeeland för att få fram fler soldater till världskrigen. Det blev en lyckad manöver - träning i våldsmoral, att stå upp för laget och att offra sig på bekostnad av sig själv blev det mest ärofyllda bland män på Nya Zeeland. Krigsmaskiner.

HALLÅÅÅ! När ska vi vakna? Män är fan jävligt lurade! Sluta lipa och gå in och ta taklingen nästa gång för fan - robot, jävla soldatstämning... vilket känns på en fotbollsarena - folk är fan inte glada - domarn är en kärring och tränare är bög - sexismen och rasismen är en del av idrotten och herarkiseringen av den.

Fler poliser föreslås - jag skulle säga att det blir en bättre yta och bra siffror till nästa val - men vad behövs?? genusstudier i klubbarna!!! och i supportergängen - och staten ska fan inte slösa bort pengar på pappor och söner som måste se en boll rulla runt på plan när poliser borde utreda fler våldtäktsfall som typ väldigt sällan leder till åttal.

Inför en maxpott för vad polisinsattser får kosta gällande mäns våld kring arenor och på. Om det kostar mer än så, så stänger vi ligan för det året och lägger resten av pengarna på genus-utbildning och läran om hur vi män fostras till våld utan att notera hur det hänger ihop liksom..

LÄS tips; Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk -
Handlar om Huliganismen och hur den hänger ihop med fotbollskulturen i klubbar och bland spelare och hur det i sin tur hänger ihop med bilden av vad en man "borde vara" i vårt samhälle.

4 comments:

Anonymous said...

Inför en maxpott för vad polisinsatser får kosta gällande händelser kopplat till politiken (demonstrationer, manifestationer osv..). Om det kostar mer än så, så stänger vi riksdagen för det året och lägger resten av pengarna på fotbollen och läran om världens mest utövade idrott.

Anonymous said...

Du leker med elden Samuel... Vi har haft den här diskussionen förut. Du gör en farlig generalisering med din rubrik "Idrott = sunda värderingar?! Tvärtom Idrott driver fram våld.."
Dra inte hela idrotts-sverige över en kam! Det finns idrottsklubbar som är väldigt duktiga på att visa på sunda värderingar inte minst i genusfrågor. Grusa inte deras arbete!
Idrottsrörelsen är sveriges största folkrörelse. Vill ni åstadkomma förbättringar är inte lösningen att "lägga ner" utan snarare framhäva det som faktiskt är bra.

Idrott är inte lika med fotboll och hockey!

Men absolut, läs Mendel-Enks bok, en bra ögonöppnare...

/ Idrott förenar världen / de Coubertin

Anonymous said...

Du är verkligen en dum, trångsynt och naiv människa. Jag tycker synd om dig. Vi sätter en gräns på vad alla brott får kosta istället, våldtäkter, mord, incestbrott, skattefiffel osv och när någon av dessa gått över gränsen slutar vi utreda den brottssektorn istället?
Eller så lägger vi ner hela idrottsrörelsen, låter folkhälsan sjunka i botten så kan alla vara tjocka och olyckliga tillsammans?

Du e bara sur för att du var den där lilla fjolliga halvbögen som alltid blev vald sist när ni spelade fotboll i skolan och kunde inte som många andra köpa att du var sämre och träna hårdare utan istället började tu tröstäta, masturbera och hata alla som faktiskt hade ett liv.

Samuel said...

Jag sparar detta senaste meddelande som just exempel pa personangrepp.Hur farligt internet blir for dialog nar folk ar anonyma,
Och Inte vagar sta for saker. Om det nu var sa att jag var en fet person som blev vald sist sa hade detta sakerligen kunnat varit jobbit att hantera.. Men harda destruktiva ord fran spoken pa natet slar hart mot de som skriver ocksa... hoppas att du anonym somewhere funderar lite pa vad du formedlar om dig sjalv och att det ar inlagg som dessa som gor att folk inte vill ha oppna forum pa sina sidor och bloggar eftersom de ar radda att folk ska sla pa dem.

TRAKIGT, hoppas detta ar ett minnesmarke over din sista spya. Tips: Skaffa en egen blogg, det ar ett bra satt att fa ur sig saker.